VIDEO Saopštenje Skupština Finansije

Koliko nas koštaju državne garancije javnim preduzećima

Skupština Republike Srbije danas raspravlja o amandmanima na zakone po kojima država treba da da garancije na dva kredita koja javna preduzeća EPS i EMS treba da uzmu od Nemačke razvojne banke u iznosu od 45 i 15 miliona evra. Samo u prva tri meseca ove godine, država Srbija je na ime sličnih aktiviranih garancija koje je država davala u prošlosti platila 67 miliona evra.

Ministar finansija i ministar energetike nas ubeđuju da će ovaj put biti drugačije. Za to ne nude nijedan dokaz. Za kredite koje EPS i EMS treba da uzmu i za koje Vlada traži da država da garanciju, nisu dostavili ni ugovor o kreditu, ni plan projekta, ni rokove, ni ko će realizovati projekte – da li domaća privreda ili će opet strane kompanije skidati kajmak i angažovati naše podizvođače za mrvice. Vlada nije dala apsolutno ništa. Samo svoju reč.

Država Srbija već duže od 10 godina šakom i kapom daje garancije na kredite javnim preduzećima koja vode njihovi nesposobni partijski kadrovi sa kupljenim diplomama. Bilans ovih garancija je da na kraju javna preduzeća ne mogu da vrate te kredite i država mora da ih plati tako što oni koji su dali kredit aktiviraju državnu garanciju. U prošloj godini država je na ime plaćanja aktiviranih garancija javnim preduzećima platila 39 milijardi dinara, odnosno oko 310 miliona evra. To je dva puta više nego što država godišnje otima penzionerima pravdajući se da spašava državu od bankrota. Za ovu godinu, isti ministar finansija je u budžetu predvideo 40 milijardi dinara za aktivirane garancije u ovoj godini. To je još 310 miliona evra.

Očigledno je da građani, penzioneri i privreda plaćaju ogromnu cenu partokratije. Deficit nije smanjen uvođenjem reda u državu, već otimanjem plata i penzija, povećanjem cene struje, povećanjem svih poreza, parafiskalnih nameta, akciza.

Partokratija, partijsko zapošljavanje, nesposobni korumpirani partijski kadrovi, njihove subvencije, korupcija i burazerska ekonomija na godišnjem nivou koštaju Srbiju preko 2 milijarde evra. Partokratija je centralni problem Srbije. DJB je jedina politička opcija koja ima najozbiljniju nameru da demontira ovaj nakaradan parazitski sistem. DJB je u najdubljem smislu antisistemska, antiestablišment stranka. DJB zaista hoće promenu celokupnog sistema i od tog cilja neće odustati. DJB ne interesuje da sjaše Kurta i da uzjaše Murta. Srbija ima mnogo problema, od pravosuđa, do zdravstva, kulture i obrazovanja, ali ako ne demontiramo partokratiju, nijedan drugi problem se neće rešiti.

Pogledajte i konferenciju za medije Saše Radulovića i njegovo obraćanje u Skupštini.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Gruba racunica, Srbija danas ima oko 800.000 osnovaca i srednjoskolaca.

    Po mojoj laickoj racunici, ovaj iznos koji se daje za aktivirane garancije je dovoljan da sesvakom uceniku obezbede knjige+sveske+olovke+autobuska karta+uzina(sendvic sa sunkom). Da pojasnum, nije svakom uceniku potrebna autobuska karta npr. u manjm gradovima nije potrebna ni osnovcima ni srednjoskolcima ili u selima nije potrebna osnovcima. Takodje, mladje generacije mogu da naslede knjige od starijih.

    Ocu da kazem, ako je vec takva situacija kod nas (visoka nezaposlenost, male plate, nedovoljno produktivana preduzeca, nedostatak kvalifikovanih radnika…) morali bi da izvrsimo reforme a roditelji bi dobili indirektnu pomoc od drzave.

    Al sto bi rek’o Radulovic -para ima al ne moze i (1) partokratija, subvencije strancima i (2) smanjenje poreza i doprinosa, socijalna zastita, besplatno skolstvo, besplatno zdravstvo… Al najvise me boli kad ga i dalje prave ludim kad kaze da je partokratija nas najveci neprijatelj.

    • Strasno sta se radi. Pripreme dokumentacije i projekata nema tako da se pitam sta ce sa tim parama. Ista situacija je bila i sa 205 miliona eura za Toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda. Neki majstori isti sprasili kao i sa desetak miliona za sanaciju toplovodne mreze po Beogradu. U sektoru ENERGETIKE ima mnogo lopovluka a javna preduzeca se koriste kao paravan za zaduzivanje. DOSTA JE BILO LOPOVLUKA.

    • BRAVO Sasa bilo je direktno u centar. Energetika je sva u lopovluku, od EMS, EPS, ODS pa do lokalnih Energetskih uprava po gradovima. stima se na sve strane i otima bukvalno od naroda. Energetski bilans nema niti Srbija niti bilo koji grad a o Beogradu da se i ne govori. Tokovima energije se jednostavno niko struno nije bavio dugo pa je ovo normalna posledica do momenta kada nas zadesi ENERGETSKA KRIZA za koju godinu, a onda ce uslediti RESTRIKCIJE. Ljudi energetika je stub jednog drustba a u Srniji je sve lopovluk.

  • Stice se utisak da se radi o smisljenoj nameri prezaduzivanja EPS-a da bi sutradan on bio preuzet upravo od strane tih ili nekih drugih kreditora. Vama svaka cast na ukazivanju na to kako se danas upravlja Srbijom. Tako radi ozbiljna opozicija.