Autorski tekst Vojvodina Finansije

Dobrovoljni davaoci tuđeg novca

Nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije izdala saopštenje u kome kaže da tobože nije u mogućnosti da objavi izveštaj o troškovima izborne kampanje koalicije oko Srpske napredne stranke, pomislio sam da ga nikad neću ni videti. Međutim, nakon tri dana Agencija izdaje novo saopštenje u kome preobiman izveštaj od gotovo tri stotine strana dostavlja javnosti na uvid putem linka.

Prvo što zatičem klikom na link jeste stavka u izveštaju koja se tiče „priloga fizičkih lica političkom subjektu“. Na ovom spisku nalazi se 6940 lica koji su bili spremni da podrže kampanju malog Aleka za predsednika. Naravno, ta mogućnost je potpuno u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, ali i dalje postoji sumnja. Nastavljam da listam i zatičem veliki broj lica iz Stare Pazove koja je malo mesto i svi se u njoj poznajemo. Novac je dalo preko stotinu pedeset građana našeg mesta! Većina donatora je za kampanju velikog vođe izdvojila čak 40.000 dinara, što predstavlja nešto manje od prosečne bruto plate u Srbiji i nije mali iznos.

Čitajući imena lica primećujem da se među donatorima, gle čuda, mahom nalaze poznati lokalni kadrovi Srpske napredne stranke. Od direktora javnih preduzeća pa sve do nižih i najnižih činovnika lokalne samouprave. Mnogi od njih zaposleni preko stranačke Nacionalne službe za zapošljavanje – Srpske napredne stranke, a sada ispunjavaju svoju partokratsku obavezu i odvajaju deo kolača za svog lidera.

Neki od njih imaju manju platu od donacije. Odakle im novac pitam se?! A ima i onih koji su umesto svog imena stavili kao donatore svoje žene, decu, užu i širu familiju samo da se oni ne bi našli na spisku. Ono što me je najviše začudilo je da se na listi donatora nalaze i pojedini studenti, kao i nezaposlena lica. Opet se pitam odakle dolazi taj novac?

Imajući u vidu ko u Srbiji ima tapiju na pravo i pravdu, kako je „prošla“ donacija domaćice Dragice Nikolić od 100.000 evra svom suprugu za predizbornu kampanju, naslućujem ishod i ove farse.

Da li je ovaj novac njihova lična donacija, ili dolazi iz nekog drugog izvora treba da utvrdi Agencija za borbu protiv korupcije i drugi nadležni organi. To nije posao poštenih i pristojnih građanki i građana. Ipak neko mora da postavi pitanje odakle dolazi politički novac i da li je partijska sprega kadrova javnog sektora sa vrhom vlasti izgrađena na bazi zloupotrebe njihovih funkcija i novca svih poreskih obveznika.

Ognjen Marinković
sekretar Opštinskog odbora
„Dosta je bilo“ Stara Pazova

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar