Источна Србија Саопштењe

Mnogo je samo kad biju

Za 8. jun sazvana je nova sednica Skupštine grada Smedereva sa, ni manje ni više, nego 28 tačaka dnevnog reda sa čak 53 podtačke.

Dnevni red je dostavljen KASNO UVEČE 30. maja (sve tačke možete videti ovde, a celokupni materijal ovde), gde primera radi samo tačka 2.2 (završni račun budžeta za 2016.g) ima 176 strana.

Naravno da je ovo moglo biti ravnomernije i efikasnije raspoređeno, da su se sednice češće održavale ali eto, sednica je zakazana posle dva i po meseca pauze.

Takođe materijali koji nam se dostavljaju nisu u izvornom PDF obliku, već predstavljaju skenirane stranice štampanih tačaka dnevnog reda, što znatno otežava rad i analizu materijala, da ne pričamo koliko je to tehnički loše rešenje.

Zašto se odbornici vladajuće koalicije (SNS + koalicioni partneri SPS, SPO, PUPS, SDPS) ne bune protiv ovako obimnog dnevnog reda? Pa zato što smo se lično uverili na prethodnih sedam sednica da većina njih materijal i ne čita, uglavnom kao i u republičkoj skupštini. Pa po tom principu „daj sve da grunemo“, su i ugurali sve ove tačke.

Ako skupštinska, demokratska, rasprava podrazumeva diskusiju baziranu na argumentima, onda ta rasprava mora biti svrsishodna i mora biti omogućeno zastupnicima građana da kvalitetno raspravljaju o temi na dnevnom redu. Ovako obiman dnevni red sa vrlo važnim temama za život građana Smedereva (akta iz oblasti finansija, akta iz oblasti poljoprivrednog razvoja, ekološki akcioni plan, likvidacioni bilansi, konverzija duga, itd) to ne dozvoljava.

Gomilanjem tačaka dnevnog reda ne želi se argumentovana analiza, želi se od Skupštine napraviti protočni bojler za odluke Gradskog veća. Ta matrica se odavno primenjuje u sistemu shvatanja vlasti SNS-a, na svim nivoima u državi.

Više puta SNS i koalicioni partneri su ponovili da im nije jasno zašto se mi (opozicija) toliko bunimo, kad su se oni već dogovorili na partijskom sastanku kako će biti, te pošto imaju većinu, ne shvataju šta mi tu uopšte nešto pričamo i kritikujemo. Čak su nam jasno rekli da ne možemo da računamo ni na zapošljavanje „svojih“ ljudi, jer imamo 10%

Takođe, ima još jedna stvar koja potvrđuje ovo što govorimo. Po našim saznanjima, sednica Skupštine je pripremljena i trebalo je da bude održana još pre nekoliko nedelja, te verujemo sa mnogo manje obimnim dnevnim redom nego sada. Ali, desilo se da je došlo do previranja unutar SNS-a i do smene gradonačelnice sa mesta poverenika SNS za Podunavski okrug. I to je bilo važnije od zasedanja Skupštine grada, pa je sednica odložena.

Ovde nije reč da li neko želi da proučava materijal, naravno da DJB to uvek čini i gotovo je jedini koji se uvek striktno drži teme na dnevnom redu; ovde je reč o nepoštovanju institucija, urušavanju demokratije i gaženju principa demokratske i argumentovane rasprave, što SNS + koalicioni partneri neprestano čine. I protiv toga se DJB Smederevo bori, i naš glas će se čuti.

Gradski odbor Dosta je bilo – Smederevo

ДЈБ Смедерево

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар