Autorski tekst Skupština

Godinu dana u skupštini sa Majom Gojković, ženom koja laže

Rasprava o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, mučna tema, jedna od retkih izvan politike o kojoj je trebalo razgovarati u Skupštini. Sve je na početku ukazivalo da će rasprava biti ozbiljna. Međutim, javlja se poslanik, bivši učesnik Farme, počinje da maše fotografijama golih žena prekrivenih hranom i kreće u obračun sa “onima pre”. Ni reči o zakonu.

Pod utiskom svega što sam pročitala o nasilju u porodici i potpunom nevericom da neko takvu temu može zloupotrebiti u politički obračun u raspravi, nisam mogla da prećutim.
“Zašto, pobogu, radite to? Zašto na ovoj temi?”

One koje su pratile sednicu su me glasno ohrabrivale:
“Odreagovala si kao obična žena, kao jedna od nas.”

Sedim u poslaničkom klubu i pratim kako će se nastaviti sednica. Kao da ne slušam o sebi, čujem predsednicu kako bez zadrške u mikrofon izgovara neistinu koju će danima kasnije ponavljati nekadašnji učesnik Farme dajući izjave na svakom ćošku. Da sam ga pljunula.
Od nje je počelo. Ona je izmislila sve.

Da li je moguće da su spremni da tako slažu? Zna li da se sve snima i da ljudi vide da je slagala? Kako misli da joj to prođe?

Evo kako. O “incidentu” narednih par dana bruje mediji. Samo me je jedan novinar pozvao i tražio moju stranu priče. Niko drugi. Naslovne strane blatoida pišu samo ono što im je naređeno.

Sednica je nastavljena odobravanjem predsednice: “Jadan, nejadan, ali predstavlja građane Srbije… Nastavite poslaniče, imate pravo da pokazujete primere.”

Nekadašnji učesnik Farme ustaje i nastavlja govor tako što i dalje pokazuje fotografije golih žena prekrivenih hranom. Smeje se.

U Poslovniku o radu Narodne skupštine u članu 27. stavu 1. piše:

“Predsednik Narodne skupštine predstavlja Narodnu skupštinu…”

Nas poslednjih godinu dana predstavlja Maja Gojković, žena koja laže.

Tatjana Macura
narodna poslanica
članica pokreta Dosta je bilo – Zemun

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Hvala vam za istrajavanje uprkos svemu šta proživljavate,
    dok se borite za to da se nešto u ovoj državi radi kako treba.