Источна Србија Политика Саопштењe

Учешће на „изборима“ за Савете месних заједница

Поводом одлуке председника скупштине града Смедерева, Богољуба Спасојевића, да распише изборе за већину Савета месних заједница (у даљем тексту СМЗ) у Смедереву за 11. јун 2017. године, разјаснићемо неколико ствари.

Избори за СМЗ не би требало да буду нужно везани за било коју политичку организацију, јер су избори на којима се грађани бирају именом и презименом, а не на листама странака. Међутим, СНС власт је и од ових избора направила политичку ујдурму.

Да ли на изборима за СМЗ постоји и минмум фер и поштених услова, који омогућавају равноправно учешће свим заинтересованим кандидатима? Нажалост одговор је НЕ.

Изборе за СМЗ, спроводе и организују Изборна комисија (у даљем тексту ИК) и чланови Бирачког одбора (у даљем тексту БО). ИК је главни орган за спровођење ових избора и броји 7 чланова и њихових заменика (6 чланова и предсеник ИК), од којих 4 члана и заменика бира градоначелник, а 3 члана и заменика актуелни сазив СМЗ.

С обзиром да је тренутни састав свих СМЗ у Смедереву такав да је готoво 100% сачињен од чланова СНС-а и СПС-а (тренутно владајућих станака), опозиција нити било који грађанин незадовољан радом СМЗ није био у прилици да предложи своје представнике у ИК.

БО је орган задужен за спровођење избора у самом дану гласања, има председника и 2 члана, које бира ИК. На овај начин комплетну контролу над овим изборима актуелна власт у Смедереву ставила је под своју контролу, а не у интересу свих грађана.

Навешћемо ситуацију у СМЗ Лугавчина на чије седнице је, иначе градски одборник покрета Доста је било, уредно позиван све до седнице на којој се требало одлучивати о члановима ИК. Јасно је да је таква одлука председника СМЗ била да се онемогући нашем представнику да предложи члана ИК, a који не би дозволио било какве злоупотребе у спровођењу избора на територији МЗ Лугавчина.

На терену се пружа и велика логистичка подршка свим учесницима који на ове изборе излазе уз чланску карту неке од владајућих странака. Власт у Смедереву учинила је много тога и да саме грађане одбије од било какве жеље за радом у СМЗ. Њихов рад је највећим делом сведен на обезбеђивање средстава за изградњу инфраструктуре, организацију спортских и културних дешавања, као и комуналне делатности.

Месним заједницама су укинути приходи од пијачнина и закупа гробљанских места, традиционални и никако занемарљиви приходи који су омогућавали колико толико одржив рад СМЗ. Укинуте су и месне канцеларије.

Приход од месног самодоприноса се користи нетранспарентно и уз одлуке у којима се налази ставка „текући трошкови“ и који се покривају из овог прихода, иако је Закон о финансирању локалне самоуправе експлицитан и у члану 31 се каже да је „строго наменског карактера“. Тако да су СМЗ, углавном принуђени на приходе који се преносе од стране Градске управе, где је на тај начин повећана зависност од саме власти.

Видимо ових дана да је Српска Напредна Странка демократију и у Републичкој скупштини свела на форму, где се најважније институције демократских друштава своде на параван власти за изгласавање њихових одлука, уз звонце.

Седнице се заказују у минут до 12, чиме се онемогућава опозицији допуна дневног реда, а тачке дневног реда у расправи се обједињују како би се онемогућила конструктивна расправа. Иначе, последња седница Градске скупштине Смедерева је била пре скоро три месеца. Паметном доста.

Све ово написано је показатељ шта СНС спроводи на читавој територији Републике Србије, како на највишем тако и на најнижем нивоу власти.  Треба рећи да бар су на највишем нивоу омогућени они најминималнији, и даље недовољни, услови за спровођење фер и поштених избора, тј могућност да се у ИК и БО бирају представници свих учесника избора.

Та привилегија не постоји на овим изборима за СМЗ у Смедереву, тако да је ГО Доста је било – Смедерево донео одлуку да не узме учешће са својим кандидатима на овим изборима, и да на такав начин укаже на размере фарсе у коју се парламентарна демократија претворила у овој земљи.

Ми ћемо за време ових избора свакако разговарати са грађанима о њиховим проблемима и начинима како би се исти решили, а прилику да то демонстрирамо добићемо када се створе услови за одржавање фер и поштених избора, јер је то прва гаранција да су заиста посвећени људи изабрани у нашим локалним саветима.

Ознаке