Istočna Srbija Politika Saopštenje

Učešće na „izborima“ za Savete mesnih zajednica

Povodom odluke predsednika skupštine grada Smedereva, Bogoljuba Spasojevića, da raspiše izbore za većinu Saveta mesnih zajednica (udaljem tekstu SMZ) u Smederevu za 11. jun 2017. godine, razjasnićemo nekoliko stvari.

Izbori za SMZ ne bi trebalo da budu nužno vezani za bilo koju političku organizaciju, jer su izbori na kojima se građani biraju imenom i prezimenom, a ne na listama stranaka. Međutim, SNS vlast je i od ovih izbora napravila političku ujdurmu.

Da li na izborima za SMZ postoji i minmum fer i poštenih uslova, koji omogućavaju ravnopravno učešće svim zainteresovanim kandidatima? Nažalost odgovor je NE.

Izbore za SMZ, sprovode i organizuju Izborna komisija (u daljem tekstu IK) i članovi Biračkog odbora (u daljem tekstu BO). IK je glavni organ za sprovođenje ovih izbora i broji 7 članova i njihovih zamenika (6 članova i predsenik IK), od kojih 4 člana i zamenika bira gradonačelnik, a 3 člana i zamenika aktuelni saziv SMZ.

S obzirom da je trenutni sastav svih SMZ u Smederevu takav da je gotovo 100% sačinjen od članova SNS-a i SPS-a (trenutno vladajućih stanaka), opozicija niti bilo koji građanin nezadovoljan radom SMZ nije bio u prilici da predloži svoje predstavnike u IK.

BO je organ zadužen za sprovođenje izbora u samom danu glasanja, ima predsednika i 2 člana, koje bira IK. Na ovaj način kompletnu kontrolu nad ovim izborima aktuelna vlast u Smederevu stavila je pod svoju kontrolu, a ne u interesu svih građana.

Navešćemo situaciju u SMZ Lugavčina na čije sednice je, inače gradski odbornik pokreta Dosta je bilo, uredno pozivan sve do sednice na kojoj se trebalo odlučivati o članovima IK. Jasno je da je takva odluka predsednika SMZ bila da se onemogući našem predstavniku da predloži člana IK, a koji ne bi dozvolio bilo kakve zloupotrebe u sprovođenju izbora na teritoriji MZ Lugavčina.

Na terenu se pruža i velika logistička podrška svim učesnicima koji na ove izbore izlaze uz člansku kartu neke od vladajućih stranaka. Vlast u Smederevu učinila je mnogo toga i da same građane odbije od bilo kakve želje za radom u SMZ. Njihov rad je najvećim delom sveden na obezbeđivanje sredstava za izgradnju infrastrukture, organizaciju sportskih i kulturnih dešavanja, kao i komunalne delatnosti.

Mesnim zajednicama su ukinuti prihodi od pijačnina i zakupa grobljanskih mesta, tradicionalni i nikako zanemarljivi prihodi koji su omogućavali koliko toliko održiv rad SMZ. Ukinute su i mesne kancelarije.

Prihod od mesnog samodoprinosa se koristi netransparentno i uz odluke u kojima se nalazi stavka „tekući troškovi“ ikoji se pokrivaju iz ovog prihoda, iako je Zakon o finansiranju lokalne samouprave eksplicitan i u članu 31 se kaže da je „strogo namenskog karaktera“. Tako da su SMZ, uglavnom prinuđeni na prihode koji se prenose od strane Gradske uprave, gde je na taj način povećana zavisnost od same vlasti.

Vidimo ovih dana da je Srpska Napredna Stranka demokratiju i u Republičkoj skupštini svela na formu, gde se najvažnije institucije demokratskih društava svode na paravan vlasti za izglasavanje njihovih odluka, uz zvonce.

Sednice se zakazuju u minut do 12, čime se onemogućava opoziciji dopuna dnevnog reda, a tačke dnevnog reda u raspravi se objedinjuju kako bi se onemogućila konstruktivna rasprava. Inače, poslednja sednica Gradske skupštine Smedereva je bila pre skoro tri meseca. Pametnom dosta.

Sve ovo napisano je pokazatelj šta SNS sprovodi na čitavoj teritoriji Republike Srbije, kako na najvišem tako i na najnižem nivou vlasti.  Treba reći da bar su na najvišem nivou omogućeni oni najminimalniji, i dalje nedovoljni, uslovi za sprovođenje fer i poštenih izbora, tj mogućnost da se u IK i BO biraju predstavnici svih učesnika izbora.

Ta privilegija ne postoji na ovim izborima za SMZ u Smederevu, tako da je GO Dosta je bilo – Smederevodoneo odluku da ne uzme učešće sa svojim kandidatima na ovim izborima, i da na takav način ukaže na razmere farse u koju se parlamentarna demokratija pretvorila u ovoj zemlji.

Mi ćemo za vreme ovih izbora svakako razgovarati sa građanima o njihovim problemima i načinima kako bi se isti rešili, a priliku da to demonstriramo dobićemo kada se stvore uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, jer je to prva garancija da su zaista posvećeni ljudi izabrani u našim lokalnim savetima.

Oznake

DJB Smederevo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar