Ауторски текст Западна Србија Политика

Шабац – пре и после

Ја теби војводо, ти мени сердаре

Колаборационистичка власт у Шапцу већ скоро две деценије, привидно демократска и привидно анти-вучичевска, чини све како би помогла великом вођи да на наредним локалним изборима освоји једину до сада неосвојиву тврђаву, звану Чивијашка Република!

Наиме, све је почело оног тренутка када је тада актуелна власт Демократске странке почела да губи подршку у сеоским срединама у Општини Шабац и када се први пут пољуљао жути брод од тридесет и пет (и један више) градских одборника и када је започела невиђена и несвакидашња куповина, не само мандата, већ и личности. Прелазили су ту четници у партизане, партизани у четнике, напредњаци у демократе, демократе у комунисте и социјалисте, и ко зна ко у шта још и за које паре. И да ли су само паре?

Немоћна, без програма, без јасне визије, шабачка власт, позната као најпартократскија у земљи, прибегла је демагогији и популизму. Што је могла позапошљавала је, што је могла обећала је и ставила на чекање, а када то више није имало ефекта, почела је да измишља. Прво им је на памет пала словеначка фирма „Цељски сајам“, за коју су се градски званичници клели да ће у Шапцу изградити сајамску халу од 3.000 м2, за коју су Словенци наводно закупили простор од 10 хектара у индустријској зони града, наравно на 99 година и, наравно, без транспарентног уговора предоченог грађанима.

За следеће локалне изборе у Шабац је долазила италијанска фирма „Данијели“, која је требало да за две године изгради производни погон на површини од 120 хектара и да у том „драматичном“ продору на моћно српско тржиште запосли ни мање ни више него 1.500 радника. Опет, наравно без транспарентног уговора предоченог грађанима.

Међутим, како је Србија земља у којој се сваких неколико месеци догађају некакви избори, „Цељски сајам“ и „Данијели“ врло брзо су постали прошлост и на сцену је ступио јапански „Јазаки“! Али сада је већ враг однео шалу! „Јазаки“ је, као мамац, привукао и тадашњег премијера Александра Вучића, јер је и њему требала локална власт у Шапцу и „Јазаки“ је врло брзо постао предмет најпрљавије колаборације између градске и републичке власти. Колаборациони споразум постигнут је за свега неколико минута: слава ће припасти и једнима и другима, али ће ту славу платити и једни и други. Претпостављате, новцем грађана, не само Шапца, већ и републике. А лагаће заједнички – једни освајачки, други квислиншки! Опет, наравно без транспарентног уговора предоченог грађанима. Овог пута Зеленовић и Вучић „запослиће“ 1.700 радника уз неразумне субвенције од 10.000 еура по једном радном месту. Али и поред  бачених огромних 17 милиона евра „Јазаки“ ће у првом потезу запослити само 400 радника и то на пробни рад од шест месеци. Осталих 1.300 вероватно пред неке нове изборе.

До тада: Ја теби војводо, ти мени сердаре! А онда, обрнуто: ја теби сердаре, ти мени војводо!

Владан Ћосић
члан Главног одбора “Доста је било”

 

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар