Ауторски текст Политика

Рачун за струју, навијачи и колико смо далеко од Маргарет Тачер

Називати Александра Вучића дикатором је превелико давање на значају једном шибицару коме су медијски мрак и крађа гласова омогућили да се игра са судбином земље и милионима људи. Дикатори, то су били озбиљни људи, са озбиљном организацијом. Наш диктаторчић своју величину мери керамичарским мерама, а свој кукавичлук брани хулиганском хордом која је отерала навијаче из спорта. Зато и није потребно велико истраживање нити велика памет да сазнате како “влада” земљом која се пред нашим очима распада.

Заправо, довољан вам је само новинар (?!) Дејан Анђус да објасни осовину “диктаторчић” – хулигани – новац порезника – купљени уредници Блица и да схватите (једну од) конструкцију “владавине”. Какав “диктаторчић” такав и извор, али, шта да се ради, нека свако пази како бира пријатеље…
Дакле, дотични Анђус објаснио је, драги грађанине Србије, да твој председник јесте неформални вођа хулигана који се окупљају на утакмицама Црвене звезде, да они по његовом налогу раде све прљаве послове, а да за узврат њихова фирма “Ултра Коп” преко намештених тендера Електропривреде Србије добија послове и новац. Уз помоћ својих људи у Блицу и већини других медија такве послове заташкава, а свакога ко о томе покуша јавно да проговори, провуче кроз блато, а неке и озбиљно линчују.
Какав механизам “владања”, таква и држава. На жалост, наша држава.

Ево шта је све испричао Дејан Анђус недавно у једној емисији.

“Причамо о том Вучићевом куму (Никола Петровић), о коме толико причате из Електромреже Србије. Дакле, делије тадашње, Марко (Вучковић) и екипа, били су ДС, сада су Марко и екипа СНС. Они су добили послове. Они су добили фирму “Ултра Коп”, која је регистрована на Маракани. Они добијају послове од 200, 250, 400, 500 хиљада евра. Све живе тендере су добили од ЕПС-а. Они су сада Вучићева војска”, изговорио је Дејан Анђус мртав хладан, а мртви хладни су остали сви медији, и што је још тужније, све јавни тужиоци у земљи Србији који су морали да ове наводе испитају, али су несумњиво остали притиснути чизмом горе поменутог диктаторчића.

Дакле, да ли сте знали да плаћањем рачуна за струју плаћате хулиганску банду која онда иде около и пребија политичке противнике председника државе? Ето, баш недавно, на инаугурацији председника, претучена је Лидија Валтнер, новинарка Данаса, као и још неколико њених колега. Према Лидијином сведочењу, док је узимала изјаву од човека који је носио транспарент против Вучића “појавила су се двојица огромних момака у црним мајицама који су кренули да вуку тог демонстранта… Он се опирао и покушао да им каже да га даве, јер су му они држали такозвани захват ‘крагна’. Када сам покушала да снимим то, један активиста Српске напредне странке ми је запретио да ће ми бацити телефон и покушао да ми га отме”.

Савремени Вучићеви преторијанци даве људе “крагном”, набилдовани су и носе уске, црне мајице. Успут обезбеђујући инаугурацију, једну од најважнијих церемонија неке држава. Дакле, платиш струју, платиш надувану разуларену гомилу са стадиона. Шта ту није јасно?

Јасно је да смо довољно скувани да нам је ово постало нормално. Јасно је и да је премијер калибра Маргарет Тачер светлосним годинама удаљен од нас. То је она премијерка који је увела ред у фудбал и међу хулигане једне од највећих економских, културних и спортских сила света – јер су у њено време хулигани отерали британске навијаче са стадиона и постали разуларена гомила опасна по живот земље. „Изгледа да фудбал привлачи најгоре насилнике у земљи“, рекла је Маргарет Тачер давне 1985. године. „Дешава се да групе њих масовно путују у друге градове и под утицајем алкохола праве хаос и ужасне сцене по улицама, нападају људе и имовину. Срамота нас је због таквог понашања. Морамо избрисати ту мрљу са образа нације. Ми те људе морамо одвојити од остатка друштва. На њих је могуће применити три средства: убеђивање, превенцију и кажњавање. За хулигане је потребно направити врло оштре законе. Казне које се изричу њима морају да буду пример за друге“, остале су запамћене њене речи, које су касније преточене у законе.

А у Србији? Код нас ту разуларену гомилу води и плаћа председник и његови кумови нашим парама.

Тројна спрега – у медијском мраку изабраног председника – хулигани који се представљају као навијачи – поткупљени новинари за сада је сигурна формула за уништавање једне земље. Да ли су толико моћни, да ли то заиста желимо, на нама је да одлучимо. Размишљајте о томе, макар на изборима.

Татјана Ковачевић
Члан удружења грађана Доста је било – Рестарт из Београда, Вождовац

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Svaka cast Tatjana. Nisam znao da je Andjus ozbiljno udario na bivseg omiljenog politicara. Vido sam kroz medije da mu se nesto desilo ali nisam shvatio nista ozbiljno zato sto je javno podrzavao Vucica.

  • Pokušavam da ukapiram da li je moguće da do sada niko ne kapira da se preko firme Prointer od države isisalo preko 500 miliona evra. Pazite ako odete na ekapiju i kucate tendere navedene firme (jedne od 5-6 koje su u rukama sns odnosno u vlasništvu paravan ljudi) dolazite do javno dostupnih podataka. Ista ta firma registrovana je i u Bosni i tamo preko Dodikovog sina krade nemilice na najbrutalniji način.
    Opljačkali su državu tenderima koji im se poklanjaju a za koje NE RADE NIŠTA ali bukvalno NIŠTA. Postave nego od familije ili rodbine (pazite do koje granice ide bahatost) u EPS, Upravu grada Beograda, Upravu Carina, MUP i onda apsolutno neviđeno, bahato, brutalno uzimaju milione i milione evra.