Autorski tekst Politika

Račun za struju, navijači i koliko smo daleko od Margaret Tačer

Nazivati Aleksandra Vučića dikatorom je preveliko davanje na značaju jednom šibicaru kome su medijski mrak i krađa glasova omogućili da se igra sa sudbinom zemlje i milionima ljudi. Dikatori, to su bili ozbiljni ljudi, sa ozbiljnom organizacijom. Naš diktatorčić svoju veličinu meri keramičarskim merama, a svoj kukavičluk brani huliganskom hordom koja je oterala navijače iz sporta. Zato i nije potrebno veliko istraživanje niti velika pamet da saznate kako “vlada” zemljom koja se pred našim očima raspada.

Zapravo, dovoljan vam je samo novinar (?!) Dejan Anđus da objasni osovinu “diktatorčić” – huligani – novac poreznika – kupljeni urednici Blica i da shvatite (jednu od) konstrukciju “vladavine”. Kakav “diktatorčić” takav i izvor, ali, šta da se radi, neka svako pazi kako bira prijatelje…
Dakle, dotični Anđus objasnio je, dragi građanine Srbije, da tvoj predsednik jeste neformalni vođa huligana koji se okupljaju na utakmicama Crvene zvezde, da oni po njegovom nalogu rade sve prljave poslove, a da za uzvrat njihova firma “Ultra Kop” preko nameštenih tendera Elektroprivrede Srbije dobija poslove i novac. Uz pomoć svojih ljudi u Blicu i većini drugih medija takve poslove zataškava, a svakoga ko o tome pokuša javno da progovori, provuče kroz blato, a neke i ozbiljno linčuju.
Kakav mehanizam “vladanja”, takva i država. Na žalost, naša država.

Evo šta je sve ispričao Dejan Anđus nedavno u jednoj emisiji.

“Pričamo o tom Vučićevom kumu (Nikola Petrović), o kome toliko pričate iz Elektromreže Srbije. Dakle, delije tadašnje, Marko (Vučković) i ekipa, bili su DS, sada su Marko i ekipa SNS. Oni su dobili poslove. Oni su dobili firmu “Ultra Kop”, koja je registrovana na Marakani. Oni dobijaju poslove od 200, 250, 400, 500 hiljada evra. Sve žive tendere su dobili od EPS-a. Oni su sada Vučićeva vojska”, izgovorio je Dejan Anđus mrtav hladan, a mrtvi hladni su ostali svi mediji, i što je još tužnije, sve javni tužioci u zemlji Srbiji koji su morali da ove navode ispitaju, ali su nesumnjivo ostali pritisnuti čizmom gore pomenutog diktatorčića.

Dakle, da li ste znali da plaćanjem računa za struju plaćate huligansku bandu koja onda ide okolo i prebija političke protivnike predsednika države? Eto, baš nedavno, na inauguraciji predsednika, pretučena je Lidija Valtner, novinarka Danasa, kao i još nekoliko njenih kolega. Prema Lidijinom svedočenju, dok je uzimala izjavu od čoveka koji je nosio transparent protiv Vučića “pojavila su se dvojica ogromnih momaka u crnim majicama koji su krenuli da vuku tog demonstranta… On se opirao i pokušao da im kaže da ga dave, jer su mu oni držali takozvani zahvat ‘kragna’. Kada sam pokušala da snimim to, jedan aktivista Srpske napredne stranke mi je zapretio da će mi baciti telefon i pokušao da mi ga otme”.

Savremeni Vučićevi pretorijanci dave ljude “kragnom”, nabildovani su i nose uske, crne majice. Usput obezbeđujući inauguraciju, jednu od najvažnijih ceremonija neke država. Dakle, platiš struju, platiš naduvanu razularenu gomilu sa stadiona. Šta tu nije jasno?

Jasno je da smo dovoljno skuvani da nam je ovo postalo normalno. Jasno je i da je premijer kalibra Margaret Tačer svetlosnim godinama udaljen od nas. To je ona premijerka koji je uvela red u fudbal i među huligane jedne od najvećih ekonomskih, kulturnih i sportskih sila sveta – jer su u njeno vreme huligani oterali britanske navijače sa stadiona i postali razularena gomila opasna po život zemlje. „Izgleda da fudbal privlači najgore nasilnike u zemlji“, rekla je Margaret Tačer davne 1985. godine. „Dešava se da grupe njih masovno putuju u druge gradove i pod uticajem alkohola prave haos i užasne scene po ulicama, napadaju ljude i imovinu. Sramota nas je zbog takvog ponašanja. Moramo izbrisati tu mrlju sa obraza nacije. Mi te ljude moramo odvojiti od ostatka društva. Na njih je moguće primeniti tri sredstva: ubeđivanje, prevenciju i kažnjavanje. Za huligane je potrebno napraviti vrlo oštre zakone. Kazne koje se izriču njima moraju da budu primer za druge“, ostale su zapamćene njene reči, koje su kasnije pretočene u zakone.

A u Srbiji? Kod nas tu razularenu gomilu vodi i plaća predsednik i njegovi kumovi našim parama.

Trojna sprega – u medijskom mraku izabranog predsednika – huligani koji se predstavljaju kao navijači – potkupljeni novinari za sada je sigurna formula za uništavanje jedne zemlje. Da li su toliko moćni, da li to zaista želimo, na nama je da odlučimo. Razmišljajte o tome, makar na izborima.

Tatjana Kovačević
Član udruženja građana Dosta je bilo – Restart iz Beograda, Voždovac

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Svaka cast Tatjana. Nisam znao da je Andjus ozbiljno udario na bivseg omiljenog politicara. Vido sam kroz medije da mu se nesto desilo ali nisam shvatio nista ozbiljno zato sto je javno podrzavao Vucica.

  • Pokušavam da ukapiram da li je moguće da do sada niko ne kapira da se preko firme Prointer od države isisalo preko 500 miliona evra. Pazite ako odete na ekapiju i kucate tendere navedene firme (jedne od 5-6 koje su u rukama sns odnosno u vlasništvu paravan ljudi) dolazite do javno dostupnih podataka. Ista ta firma registrovana je i u Bosni i tamo preko Dodikovog sina krade nemilice na najbrutalniji način.
    Opljačkali su državu tenderima koji im se poklanjaju a za koje NE RADE NIŠTA ali bukvalno NIŠTA. Postave nego od familije ili rodbine (pazite do koje granice ide bahatost) u EPS, Upravu grada Beograda, Upravu Carina, MUP i onda apsolutno neviđeno, bahato, brutalno uzimaju milione i milione evra.