Beograd Obrazovanje Saopštenje

Deca u rakovičkom vrtiću “Duško Radović” nemaju ispravnu vodu

Već mesec dana oko 600 mališana upisanih u rakovički vrtić ‘’Duško Radović’’ nemaju tehnički ispravnu vodu, a od pre nekoliko dana na snazi je potpuna, doduše usmena zabrana korišćenja vode u celom vrtiću. Nesuvislo i sramotno saopštenje koje je usmeno dato roditeljima bilo je da je potrebno da se rekonstruiše kompletna vodovodna mreža kako bi deca imala vodu za korišćenje. Situacija je toliko dramatična da je u vrtiću čak i kuhinja zatvorena i preseljena na prvi sprat vrtića, dok hrana stoji na hodniku u potpuno neadekvatnim i nehigijenskim uslovima. A vrućine tek što su počele.

Zamena vodovodnih cevi navodno je planirana za početak septembra i navodno će trajati do tri meseca. To znači da mališani tokom letnjih meseci i najvećih vrućina neće imati vodu, a po svemu sudeći to će potrajati sve do Nove godine.

O neozbiljnosti, neodgovornosti i nesposobnosti opštinskih partijskih kadrova i uprave vrtića govori i činjenica da čak nije raspisan ni tender, niti da u budžetu postoji novac potreban za sanaciju. Većina roditelja je u ogromnim problemima jer nemaju kome da ostave decu na čuvanje. Nikakve zvanične odgovore ne dobijaju od nadležnih jer se rukovodilac vrtića uspešno krije od njih, direktorka Predškolske ustanove Rakovica Radmila Aranđelović odbija da se pojavi, predsednik opštine Vladan Kocić iz redova Srpske napredne stranke, obavešten je i otvoreno nezainteresovan da problem reši.

Jedinu pohvalu roditelji su uputili vaspitačicama koje i pored očajnih uslova savesno i odgovorno rade svoj posao. Prinuđene su da decu kupaju u buradima, zabranjuju deci da diraju česme, a roditelji već mesec dana donose vodu u vrtić kako bi deca imala šta da piju. I pored obezbeđene cisterne, toaleti nijednom nisu očišćeni u proteklih mesec dana. Zbog nehigijenskih uslova, deca se razboljevaju, a mnogi ćute plašeći se da će im deca izgubiti mesto u vrtiću. Nekoliko roditelja je uputilo dopis sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu i niko ih nije kontaktirao tim povodom. Umesto odgovora, iz sekretarijata su napadnute savesne vaspitačice kojima je naređeno da ublažavaju ovu situaciju.

Opštinski odbor pokreta ‘’Dosta je bilo’’ Rakovica zahteva smenu predsednika opštine Rakovica, direktorke predškolske ustanove Rakovica, vršioca dužnosti gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavka Gaka zbog ovog katastrofalnog odnosa prema deci iz vrtića i njihovim roditeljima. U međuvremenu, dok ne dobiju ispravnu vodu, nikakvu utehu im neće pružiti fontana na Slaviji.

OO Dosta je bilo, Rakovica

Povezani tekstovi:
Vrtići, a ne fontane
Fontana u koju je odmah bačeno dva miliona evra

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar