Ауторски текст Медији

Напредњачко прање пара уз асистенцију медија

Медијска кампања која прати недавно изабраног председника довела би на власт и самог ђавола. Никада боље нисмо живели, у сваком смислу нам цветају руже, тако би се чинило по писању медија. О урушеном здравству, смс лечењу најтежих болесника, одласку 30.000 младих годишње и егзодусу лекара, тек ту и тамо нека реч. Опозициони политичари се провлаче кроз блато, а критички став и текст о “активностима” људи на власти, онима који рукама и ногама грабе из државне касе, могу се пронаћи само на друштвеним мрежама и понеком минорном сајту.

Запошљавање по партијској линији, које је последњих година достигло свој апсолутни врхунац, бахатост политичара владајуће партије, недостојни људи на најодговорнијим државним функцијама, све то није тема за српске медије. Објави се тек понеки критички текст о неком минорном функционерчићу, чисто за фингирање “слободе медија”, чиме се само потврди да се главне, велике и важне теме које би на прави начин откриле погубно владање СНС-а, систематски заобилазе.

Једна од таквих горућих тема је новинарима била на дохват руке, а које се, због апсолутне аутоцензуре којој су се подргли сви уредници и новинари српских медија, нико није дотакао, било је финансирање председничке кампање Александра Вучића. Покрет Доста је било истражио је, радећи управо посао “новинара”, извештај Агенцији за борбу против корупције и открио нешто што би била медијска бомба у било којој нормалној држави, а након тога и велики посао за јавног тужиоца.

Анализирајући токове новца којим је финансирана председничка кампања Александра Вучића дошли смо до чињеница које директно показују како на делу функционише СНС партократија, болест због које српско друштво умире. Тема над темама, које се српски мејстрим медији не дотичу, јесте чудни токови донирања новца којим је прикупљено 2, 2 милиона евра за кампању Александра Вучића.

Детаљном анализом извештаја открили смо здравом разуму несхватљив податак да је око 7000 грађана Србије донирало ИСТОВЕТАН износ, 40.000 динара. Од града до града, са југа на север, и са истока на југ, скупљени су милиони тако што је одређен број грађана у страначку касу доносило исту суму новца у динар. Наравно да овде није крај. Анализом списикова имена открили смо да су “донори” у већини градова искључиво државни службеници, дакле они који своје плате добијају из буџета. Који се, гле, пуни новцем грађана Србије. Наравно, јасно је да су то све кадрови које је Српска напредна странка поставила на та места.

Закључак је да су партијски другови, у захвалност за радно место, морали да плате рекет својој партији. Али, државним парама.

Ни ту није био крај довитљивости донатора или организатора овог “посла”. Јер, на списку људи који су брже боље хтели да подрже кандидата СНС-а, нашао се и велики број прималаца социјалне помоћи, дакле оних чији је месечни приход – тек бедан износ помоћи. Како су и када ови људи скупили просечну српску плату коју су затим потрчали да поклоне АВ-у, занимљиво је питање којима се српски медији неће бавити. Да им помогнемо, рећи ћемо да је велики број трансакција обављен у исто време, па би се некако ипак могло ући у ток новца чије је порекло непознато.

Велики део трансакција, односно прања новца обављен је преко рачуна. Други део новца стигао је до касе председника тако што су људи позивани у локалне одборе СНС-а, где су им не руке предавани износи од 40.000 динара и унапред попуњена уплатница, који су ови затим на своје име уплаћивали у банкама. И овом новцу се не зна порекло, али се циљ врло добро знао.

Избегавањем ових тема српски медији дају свој пуни допринос потпуном уништавању своје земље. Избегавањем ових тема српски медији урушавају и последњу могућност да Србија почне да се заиста бави опаком болешћу која је изједа, и од које полако и сигурно умире. Моћ коју имају и одговорност коју су преузели, српски новинари нити користе нити поштују, повлачећи у пропаст читаво друштво.

Татјана Чанак
Чланица удружења “Доста је било – Рестарт”
Београд

Повезани текстови:
Упумпавање новца у Вучићеву кампању
Како медији могу да сруше актуелни режим?

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Kako komentarisete napade Kurira na Vucica i njegovu vlast. Da li je to neka njihova samopromocija, istinska i iskrena borba protiv korupcije ili samo jos jedan deo ove predstave u Srbiji?

    • U sustini to je medjusobno napadanje sns-a i Rodica (vlasnik kurira), sns (informer) napada Rodica za neplacene poreze i neke otete pare a Rodic je rekao kako ulazi u politiku i oce da se bori protiv najveceg zla ove zemlje (Vucica). E sad koja je fora sa Rodicem nemam pojma, svi biznismeni pricaju da su posteni. A nama treba zakon o poreklu imovine
      .

    • Nisam clan pokreta,samo glasac. Slucajno sam prelistao kurir za vikend i potom pogledao onlajn u kuriru i informeru i video da se medjusobno napadaju informer (citaj sns) i kurir (citaj Rodic), kao sto rekoh nemam pojma koja je fora sa Rodicem. Cak ne znam ni kojoj je strani priklonjen. U ona nekoliko clanka koja sam pricitao nije pljuvao opoziciju. Za druge ne znam.

    • Pretpostaljao sam da nisi clan DJB-a. Nisam ni na kraju ocekivao odgovor od DJB-a jer oni odgovore odmah ili nikad. Kada sam pitao u vezi odnosa Kurira i SNS-a nadao sam se da ce mi neko reci da je to komesanje izmedju njih znak da SNS-u pucaju savovi i da postoji velika sansa da se raspadne do kraja godine i da sada Kurir(Rodic) radi to sto radi da bi se oprao od SNS-a. To govorim jer je moja pretpostavka da je i Kurir radio za SNS, nije mogao da ostane u igri toliko dugo da nije.

    • U pitanju su obračuni raznih innteresnih grupa i tu je teško sa sigurnošću znati šta i ko zaista stoji iza toga. Kod takvih stvari jedno izlazi u javnost a stvarnost je potpuno drugačija. U pitanju je teško blato (od govana) u koje DJB nikako ne treba da ulaze. Možeš samo da se unerediš, ništa više.

    • Razumem, zato sam i pitao. Jer to traje vec skoro nedelju dana, a DJB se nikako nije oglasavao povodom toga pa tako da sam i ja postao sumnjicav u vezi toga.

  • Када се осврнемо мало уназад, види се да се све знало унапред! На изборима свако покаже какав је: политичари колико су паметни, а народ колико је наиван и колико их је таквих (2.010.788). У изборној кампањи причају о нашој будућности. А зезају се и на друге теме. Што се СНС тиче, показали су да су р е т к о паметни.