Mediji Saopštenje

Danas krši etički kodeks novinara Srbije

Skoro godinu dana list Danas dovodi u zabludu svoje čitaoce time što objavljuje zlonamerne i neistinite napise člana SNS-a sa Vračara, potpisujući ga kao zastupnika grupe građana “Dosta je bio – Saša Radulović”, koja u skupštini Vračara ima svoju odborničku grupu.

Podsetimo, reč je o bivšem članu Pokreta koji je pokušao da falsifikuje listu pred prošlogodišnje lokalne izbore i stavi sebe na prvo mesto, a onda je izbačen i nakon toga pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Listu Danas smo poslali i fotografiju na kojoj pomenuti izbačeni član sedi na sastanku u prvim redovima u prostorijama vračarskog odbora SNS.  Danas tu fotografiju nije objavio niti je na bilo koji način stavio svojim čitaocima do znanja da se neko ko je zvezda Pinka, Informera, Srpskog Telegrafa i Studija B lažno predstavlja.

Etički kodeks novinara Srbije zahteva istinitost izveštavanja, proveravanje izvora i objektivno informisanje. List Danas je doveo i nastavlja da dovodi čitaoce u očiglednu zabludu potpisujući tekstove člana SNS-a kao da ih piše član DJB stvarajući utisak navodnog unutrašnjeg sukoba. DJB je protiv navedenog lica podneo krivičnu prijavu zbog lažnog predstavljanja.

Podvlačimo još jednom da mi nikakav problem nemamo s tim da list Danas, ili bilo koji drugi list, objavljuje tekstove bilo koga, ali minimum novinarske etike zahteva da ga ne potpišu sa “zastupnik GG Dosta je bilo sa Vračara” već kao “člana opštinskog odbora SNS-a sa Vračara”.

 

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • pink nisam nikad gledao rts negledam godinama, pratim tenis i košarku ženi sam dao daljinski da gleda praktičnu ženu i 150 minuta na prvoj. Od danas /večeras/ neposećujem sajt danas-a na internetu jer mi je dosta njihovog tobožnjeg opozicionarstva a u stvari kolabriraju sa režimom napadajući djb kao najaču opozicionu stranku /to im je partiski zadatak/.
    Samo ću im poručiti da nismo ovce tj. da u Srbiji još ima mislećih ljudi i da /Danas/ sam bira svoj put.
    Pitanje za njih što će biti sa novinom kad prođe ovaj režim kako će postojati i dali će opstati . I poruka da se ipak mora gledati malo dalje u budućnost

  • Koliko citam, pomenuti gospodin je Danasu dostavio sudski overen ugovor gde je imenovan kao zastupnik na Vracaru. Zasto vi ne dostavite slican dokument gde je doticni razalovan? Mozda ste ga izbacili iz pokreta, ali on i ne tvrdi da je clan pokreta vec zastupnik grupe gradjana na Vracaru.

    • Ta grupa čiji je on zastupnik nema nikakve veze sa DJB, u tome je fora. Jedino u nazivu.

    • a da li on ima validnu dokumentaciju koja potvrdjuje da je ovlasceni zastupnik grupe pod cijim imenom se potpisuje? To me zanima jer je njihova ocigledna taktika da kradu tj. da se registruju pod slicnim imenima pokreta protiv kojih zapravo rade i tako zbunjuju potencijalne glasace

    • Ta Brankova grupa i jeste registrovana uz blagoslov DJB kako bi se sa njome izašlo na lokalne izbore. Međutim, u međuvremenu je Branko izbačen i kako nije hteo da se “odlepi” od grupe koja ni tada nije bila njegova već je on samo bio zastupnik, DJB je napravio novu grupu i sa njom izašao na izbore. Dakle ta Brankova grupa više nema nikakvu težinu, registrovana je samo u svrhe izlaska na izbore (tako i piše na ugovoru o osnivanju) i pošto nije izašla na izbore, to je kao i da ne postoji. Svakako nema nikakve veze sa DJB. Branko umesto da objasni o čemu se radi, on se koristi tim pravno-administrativnim zavrzlamama i obmanjuje građane.

    • Pravno-administrativno ili sta vec, ali je cinjenica da se on ne predstavlja lazno… Zasto moze da obmanjuje gradjane? Pa zato sto na izbore DJB nije izlazio kao stranka, vec kao grupa gradjana. Kada jednom DJB bude registrovan kao stranka i kao takva izadje na izbore sve ovo vise nece biti moguce…
      Usput – juce je skoro svaka stranka dala izjavu povodom imenovanja premijerke – DJB to ne zanima. Izbori na Kosovu – sve stranke daju izjave – DJB to ne zanima. Zar ne vidite da odsustvom iz politickog zivota sami sebe marginalizujete? Cak i da neki mediji ne zele da ucestvuju u medijskoj blokadi DJB, o cemu da pisu? Nemate stav o mnogo tema, nema konferencija za stampu… Bojim se da ce za sledece izbore opet cenzus biti cilj….

    • Andrej, ne pratiš lepo. DJB jeste na izbore izlazio kao grupa građana ali ne kao TA grupa građana u kojoj je Branko. DJB je na Vračaru izlazio na izbore i osvojio nekoliko mandata sa SVOJOM grupom građana. Brankova grupa NEMA NIKAKVE VEZE sa DJB osim u nazivu. To JESTE obmanjivanje građana. Što se tiče imenovanja premijerke, danas je izašao članak o tome na sajtu a tema Kosova se obrađuje u programu pokreta.

    • Sale, hvala na odgovoru. Ja ipak ovo pratim lepo. 1. DJB osniva GG na Vracaru sa namerom da izadje na izbore. 2. BK imenovan za zastupnika te GG. 3. DJB izbacuje BK. 4. DJB osniva novu GG sa kojom izlazi na izbore. 5. DJB pri tom ne rasformirava prvu GG gde je BK zastupnik.
      Iako se DJB odrekao prvoosnovane GG, BK ipak ne laze kada se potpisuje kao zastupnik GG DJB na Vracaru i da ta GG ima neke veze sa DJB. Naravno da mu je cilj da nanese stetu pokretu, da se sveti, da obmanjuje, da se medijski plasira, ali pravno-tehnicki gledano covek ne laze kada se potpisuje kako se potpisuje. Tuziti ga mozete za svasta ali ne za lazno predstavljanje…

    • Tačke 1-4 su dobre. Kod tačke 5 fali pojašnjenje. Grupe građana su samostalne, imaju svoje članove i zastupnika, njih niko sa strane ne može da rasformira. Dakle DJB ne može da uradi ništa ako oni ne žele da se rasformiraju. Ali kao što si rekao, DJB se odrekao te grupe i ona suštinski nema nikakve veze sa njima osim po nazivu. DJB je na izbore izašao sa svojom grupom i osvojio par mandata. Bitno je napomenuti da je ta grupa osnovana samo za izlazak na izbore 2016 godine, tako i piše u ugovoru o osnivanju. To znam jer imam isti takav ugovor ali za moju opštinu. Prema tome ta grupa apsolutno nema nikakvu svrhu i očigledno je da se koristi samo u cilju napada na DJB. Naravno da Branko sad može do kraja sveta da maše tim papirom da je član te nekakve grupe koja nosi naziv DJB ali je samo članstvo i postojanje te grupe potpuno besmisleno jer nisu ni izlazili na izbore a to i ne mogu na dalje jer u ugovoru o osnivanju jasno piše da se grupa osniva samo za izlazak na lokalne izbore 2016 godine.

    • Radulović je juče dao jedinu suvislu izjavu o tome šta misli povodom imenovanja premijerke, niste pratili. Potražite u medijima pa ćete naći. Fascinira me uverenost sa kojom iznosite zaključke koji nisu zasnovani na činjenicama, a da se prethodno niste ni zapitali da li nešto možda niste ispratili kako treba. B.K. se predstavlja lažno, to je više puta detaljno opisano, vaša suprotna tvrdnja ne odgovara istini.

    • Ana, ne koristim neki press clipping servis, ali na N1, na RTSu, B92, u Danasu, mogao sam da vidim izjave Cede, Boska, Sande, i jos par njih. Mogao sam da vidim blamazu Tadica, ali nigde ni traga ni glasa o DJB. Oko ponoci sam proverio i sajt i ni na sajtu nije jos nista bilo objavljeno tim povodom. Ako je izjava data i neko ju je preneo, interesuje me kada i gde. Budite ljubazni pa me uputite, a ja cu se ovde javno izviniti…
      Sto se B.K. tice, tekst u Danasu je potpisan sa: “Autor je zastupnik GG DJB Vračar”. To jeste istina. Nigde ne tvrdi da je clan DJB, niti da je GG DJB deo pokreta DJB… Mislim da smo se Sale i ja upravo oko ovoga i slozili. Uz, naravno, sve ostale tvrdnje koje stoje povodom lika&dela B.K. i oko kojih nema neslaganja…

    • B92 je na sajtu 15. 06. preneo Radulovićevu izjavu, citiram: “nigde u uređenom svetu predsednik države ne bira i ne određuje mandatara, već to čini parlamentarna većina.” To je jedina suvisla izjava koja se može dati na vest u Vučićevom “odabiru” mandatara jer je jedina suštinska, ostale izjave su skockane za dnevno političku upotrebu. Hoću reći, baš me briga da li neko misli da je Brnabićka fikus, ili da će Čeda sarađivati s njom ako se ogradi od Moskve, to su sve prazna naklapanja kojim se želi privući, odnosno zadržati sopstveno biračko telo. Radulovićeva izjava pogađa direktno u srž problema i to se moralo na početku izgovoriti. Dalje, 16. 06. ujutru je takođe na B92 objavljeno saopštenje DJB povodom imenovanja mandatarke, saopštenje koje imate u celini i ovde na sajtu.
      Što se B.K. tiče, on je bio zastupnik GG za određenu situaciju, samo za tu situaciju i ni za šta više, ta situacija se nije ni desila, a i da se desila okolnosti povodom kojih je GG formiran su odavno prošle. Dakle, zamislite recimo da ste vi imenovani za predsednika žirija za neku manifestaciju, pa neko rasformira žiri a vi se posle godinu dana predstavljate kao predsednik tog žirija koji nikada nije ni žirirao jer je zamenjen drugim žirijem. Da li biste za sebe mislili da ste sišli s uma ili bi vam bilo normalno da se i dalje tako predstavljate?

    • Hvala Ana – potrazio sam i naisao na ovo:
      “Povodom kandidovanja Brnabićeve za premijersku poziciju nisu se oglašavali bivši predsednički kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić, dok je Saša Radulović na Tviteru napisao da “nigde u uređenom svetu predsednik države ne bira i ne određuje mandatara, već to čini parlamentarna većina”.
      Ovu izjavu nisam video. Izvinjavam se na propustu!
      Do duse, i dalje smatram da tvit nije politicka izjava. Ocekujem da neko ko predvodi opoziciju izadje pred kamere i kaze nesto vise od 160 karaktera sto ce predstavljati zvanican stav stranke/pokreta, a ne licno misljenje predsednika. Slazem se da to mozda nije prava tema, ali teme diktiraju mediji i ignorisanjem istih pokret se marginalizuje. Danas, uz sve mane ovde iznesene, je redak medij koji objavi saopstenje DJBa. Mozda se previse mesta potrosilo obracunom sa B.K. koji nije nista vise nego neko za jednokratnu upotrebu – kao toalet papir.
      Problem sa B.K. je sto niko nije rasformirao ziri. Manifestacija je prosla, ali ziri i dalje postoji iako nema smisla niti ulogu. Ziri, u ovom slucaju, jedino moze da rasformira samog sebe a cini mi se da niko od clanova to ne zeli – sto opet upucuje na dublji raskol na Vracaru i jos sto sta sto nije izaslo u javnost…

  • Vas sam glasac, ali cini mi se da ni DJB nije potpuno iskren u vezi sa ovim Klanscekom. Cinjenica je da se on navrzao na vas i da koristi neki pravni vakum. Kao pravnik znam da GG cine osnivaci, cini mi se deset najmanje, i ti osnivaci biraju zastupnika. Ali ga oni mogu i smeniti. Zasto to ne urade, donesu odluku. Pravno Pokret, odnosno centrala nema nikakve ingerencije na samu grupu gradjana. Zato vidite ko su osnivaci GG i smenite ga.

  • Sad mi je jasno. Uoci izbora mama mi je rekla da se razocarala u DJB, ona redovno cita Danas. Ovo je za mene razocaranje ogromno. Mada, sto se tice Danasovih analiza dogadjaja u svetu, to odavno ne citam, nisu objektivni.