Београд Екологија Саопштењe

Опасно, а олако схваћено

На свега десетак километара од Београда, у близини Винче, налази се једна од највећих депонија смећа у региону која гори већ месец дана (неки кажу и два).

Становници Палилуле, али и већег дела Београда осећају веома непријатан мирис смећа које гори  и веома су забринути због штетности једињења која се том приликом испуштају у атмосферу. С обзиром на природу самог смећа неспорно је да се у ваздуху налазе врло опасне и канцерогене материје које представљају опасност за здравље људи. Загађен ваздух је опасан за удисање, а опасно је накнадно загађење земље и воде. Такође, загађено воће и поврће из околине депоније се “прећутно” продаје грађанима у продавницама и на пијацама, па се размере штетности не могу ни појмити.

Уверавање Градског завода за јавно здравље да загађење није опасно и да ниво опасних материја не прелази граничне вредности само указује да они неозбиљно приступају проблему и да су “граничне вредности“ лоше постављене.

Такође, изјаве градоначелника Београда Синише Малог да пожар на депонији у Винчи није толики проблем како се представља у јавности, показује његову жељу да се сваки озбиљан проблем банализује и посао градоначелника сведе само на угодне ствари као што су отварање фонтана, тржних центара и туристичких комплекса.

Апелујемо на градске и општинске власти да после санирања овог пожара, или како они то кажу “тињања жара у дубини смећа”, направе озбиљну стратегију за превентивно сузбијање тих појава и спрече будуће еколошке катастрофе.

Доста је било – Палилула

 

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар