Фото: Александар Драговић
Ауторски текст Екологија

Отров из Винче, мера власти СНС-а

Депонија у Винчи није проблем од јуче, нити од прошле године. Већ деценијама је главни град жртва немара, бахатости и убиства у покушају свих власти. Ниједна се није досетила да реши проблем одлагања ђубрета, ниједна нашла за сходно да измести депонију или уведе здраву технологију, не би ли тако заштитила здравље људи.

Пожар који је постао видљив још 19. маја, створио је дим који у већем делу града штипа за очи и гребе грло. На забринута питања грађана из свих надлежних служби стигла су уверавања да је све у реду, да нема отровних нити канцерогених састојака. И на крају следи упутство – затворите прозоре.

Ипак, после гостовања на РТС-у професора доктора Ивана Гржетића, декана Хемијског факултета, постаје јасно да је Винча мера нашег пропадања, тровања и “тровања”, лагања, заосталости и небриге. Професор је, говорећи у “Београдској хроници” аргументовано објаснио зашто и шта гори, и јасно ставио до знања да ствари уопште нису безопасне каквим их представља Градски завод за заштиту здравља.

Материјали који се ослобађају и испаравају заједно са топлим гасовима који избијају из депоније понекад су врло опасни по људско здравље. Наша велика срећа је што је та депонија далеко од Београда и док ветар носи тај дим и смрад у исто време разблажује. Али, наша несрећа је што се унутар тих гасова налазе бројне канцерогене и супстанце опасне по људско здравље – рекао је профрсор Гржетић.

Одсуство реакције владајуће партије, њено багателисање ове, за град Београд најважније теме последњих недеља, права је мера власти Српске напредне странке и њених водећих чланова. Позната лица која гледамо више од 25 година на власти и сама имају канцерогени утицај на државу, привреду, а без сумње, и на здравље људи. Управо овакво какво се са депоније шири Београдом.

Систематско тровање, одбијање да се призна опасност и неспособност да се учини било шта да се заустави пожар права су метафора власти Српске напредне странке.

Татјана Чанак
чланица удружења “Доста је било – Рестарт”
Београд

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Vinča nie deponija već smetlište. To je u kategorizaciji odlagališta smeća niža kategorija.
    Vlasti koje upravljaju Beogradom nisu našle za shodno da se ovim prvorazrednim pitanjem pozabave. Sadašnji gradonačelnik je rekao da zatvorimo prozore. Nas 1.8 miliona.
    Po meni je mnogo celishodnije da zatvorimo njega jer je direktno odgovoran za sadašnje stanje.
    Njegovim zatvaranjem požar na smetlištu Vinča neće prestati ali valjda će se naći neki drugi koji će po tom pitanju nešto i da uradi.
    Prof Gržetić reče da vetar razblaži produkte gorenja dok ne dođu u Beograd. A zaboravio je stanovnike Vinče gde TO nije razblaženo. Njih ni zatvaranje prozora ne spasava.