Војводина Људска права Преносимо Саопштењe

Жртва неслагања са режимом

Јуче је у затворској болници у Београду преминуо човек који је, како наводи његов адвокат, шест месеци провео затворен због слања СМС порука на телефон свог познаника. Садржај порука је тумачен као опасан по безбедност Вучића и његовог министра Стефановића. Садржину саопштења које је објавио његов адвокат Феђа Димовић, преносимо у целости.

“ВАЖНО САОПШТЕЊЕ:
Данас је у специјалној затворској болници у Београду преминуо мој брањеник Милорад Николић из Црвенке, под још увек не разјашњеним околностима. Милорад је пред Основним судом у Врбасу био оптужен да је током новембра и децембра 2016.год. слањем СМС порука на мобилни телефон свог познаника Данка Батанића, по занимању мајстора за грејање из Црвенке, угрозио сигурност председника Владе Републике Србије Александра Вучића и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића. Предметне поруке које је мој брањеник послао су биле политичке природе, којима је он изразио свој лични став о актуелној политичкој ситуацији у земљи. Њима ни на који начин није могло бити угрожено спокојство највиших носилаца државне власти, пре свега јер исте никада нису јавно објављене, нити на било који други начин сазнате од стране актуелног председника и министра унутрашњих послова. Доказ томе је да Основно јавно тужилаштво у Врбасу није ни предложило саслушање Вучића и Стефановића.

Без обзира на напред наведено, окр.Милорад Николић је дана 14.12.2016.год. лишен слободе од стране полицијских службеника ПС Кула, након чега му је дана 15.12.2016.год. одређен притвор од стране судије за претходни поступак Основног суда у Врбасу, да би дана 21.12.2016.год. по наредби ОЈТ у Врбасу био експресно пребачен у Специјалну затворску болницу у Београду, где је и данас преминуо. Вештачењем од стране психијатра и психолога, још експресније, дана 28.12.2016.год. утврђено је да окр.Милорад Николић болује од параноидне схизофреније и да постоји опасност да ће поновити слична или тежа кривична дела. Напомињем да је мој брањеник био неосуђивано лице, да за својих 45 година живота никада раније није био лечен од било које врсте душевне болести, да никада није био склон агресивном или било каквом другом непримереном понашању. Сасвим супротно, мој брањеник је био професионални спортиста, узоран грађанин, добар хришћанин и православац, а пре свега добар човек, који никада у животу није ни мрава згазио.

Овим путем обавештавамо јавност да ћемо од надлежних органа захтевати да се спроведе детаљна истрага о узроку смрти Милорада Николића. Одговорност лежи на Основном суду у Врбасу и Вишем суду у Сомбору, који су упорно продужавали притвор Николићу, иако је постојала препорука судских вештака да се одреди мера лечења на слободи.“

Овде можете наћи документ Заменика тужиоца.

Вест се до сада проширила друштвеним мрежама и налази се на порталима и неких медија.

Доста је било се придружује апелу да се преиспита сваки навод адвоката Димовића поводом смрти Милорада Николића, као и сваки поступак спроведен над њим. Овим путем изјављујемо саучешће родбини преминулог.

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Као да се понавља период 1949.-1953. године када је владала опасност и страх од тога ко је за Тита, а ко за Стаљина.
    Ко је против Тита – само нестане. Не знам шта је тај човек слао свом познанику путем порука на мобилном телефону. Да се макар докаже да је хтео некога да угрози… Овако испада да треба да се плашимо шта пишемо у својим порукама или шта смо говорили у неком приватном разговору који се не тиче никога, ако већ нема доказа о припреми напада на неког. Где ми живимо онда? А све због нечијег хира. Боље да ти лекари буду поштени и да поштено одреде дијагнозу неком од појединаца који су највише хваљени на домаћим телевизијама. Али, да ли ће бити поштени за толико? И тако… Све више разлога да млади оду одавде. А после се жале што овде више нема кога да брани Србију.
    Бог је судија на крају. Нека та мисао држи савест да не оштетимо друге. Било да смо на власти, било да смо угњетавана раја. Зато, будимо добри. “Будимо људи!” (како једном рече патријарх Павле)

  • Pozdrav svima iz sve snage.
    Kako je ovaj Advokat jasan, hrabar. Saopstenjem koje ce mali broj ljudi videti, brani zrtvu, ali i ispravlja nakaradni sistem.
    Jedan Zika