Autorski tekst Beograd Energetika

Ne isključujte stručnu javnost iz energetskih projekata u Beogradu

Aleksandar Vučić je na telefonskoj sednici naredio da se hitno pristupi potpisivanju Memoranduma o razumevanju, a koji bi bio prvi korak u realizaciji projekta izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd. Izgradnjom toplovoda dužine oko 28km obezbedilo bi se oko 600 MWt toplotne energije, a vrednost projekta je 205.35 miliona evra. Njime bi se umanjila instalisana elektična snaga Termoelektrane Nikola Tesla – TENT u Obrenovcu za oko 127 MWe do 200 MWe. Tačno toliko umanjena instalisana elektična snaga bi se morala hitno nadoknaditi u Termoelektrani – toplani – TE TO Novi Beograd.

Ali, Vučić nije znao da savremeno gazdovanje energijom u Beogradu podrazumeva da je potrebno obezbediti odgovarajuću metodologiju za upravljanje energijom uz primenu kompjuterski podržanog informacionog sistema. Ovakvo upravljanje Strategijom razvoja energetike u gradu Beogradu posebnim informacionim sistemom (ISEB) trebalo je da bude zasnovano na ažurnom prikupljanju i obradi podataka i izveštavanju o ostvarenoj i planiranoj proizvodnji, uvozu, cenama, transformacijama, gubicima i potrošnji energije u Beogradu, a sve kao osnova kod izrade novih Planova i Strategije razvoja energetike grada Beograda.

Krajem 2005. godine pokrenut je postupak izrade Strategije (ili Planova) razvoja energetike grada Beograda do 2030. godine uz predviđene mere i aktivnosti, čijim izvršavanjem treba da se postignu značajne uštede u potrošnji primarne energije. Strategije razvoja energetike grada Beograda do 2030. godine ni do danas nije usvojena.

Sve ovo vreme je bilo potrebno neprekidno pratiti tokove energije u Beogradu putem odgovarajućeg informacionog sistema ISEB-a, kako bi se blagovremeno uočili trendovi odstupanja, a na osnovu takvih informacija bi se omogućilo formiranje periodičnih izveštaja o tokovima energije, praćenja i izrada periodičnog rebalansa energetskog bilansa, kao i usklađivanje i sprovođenje energetske politike odnosno realizacije planiranih investicionih aktivnosti na streteškim energetskim projektima grada Beograda. Izveštaja o tokovima energije kao i indikatora o potrošnji energije u Beogradu još nema, ali se donosi Odluka na telefonskoj sednici o izgradnji toplodalekovoda Obrenovac-Novi Beograd.

Termoelektrana – toplana Novi Beograd (TE TO) koja je pored postrojenja za proizvodnju toplotne energije, raspolagala i gasnoturbinskim postrojenjem za kombinovanu proizvodnju elektricne i toplotne enrgije je danas kolateralna šteta.

Do devedesetih godina proslog veka TE TO Novi Beograd kao komunalno preduzeće za isporuku toplotne energije gradu Beogradu bilo istovremeno deo elektroenergetskog sistema Srbije (nekada i Jugoslavije), a danas je to JKP Beogradske elktrane. Elektroenergetski kapaciteti TE TO Novi Beograd su tada bili tri gasnoturbinska postrojenja instalisane snage od 3 x 31,5 MW.

Ovo postrojenje je na jugoslovenski elektroenergetski sistem bilo priključeno 13. jula 1965 godine. Od puštanja u pogon pa do zime 2005. godine uloga ovog postrojenja u elektroenergetskom sistemu Jugoslavije i Srbije, a naročito grada Beograd je bila različita, a samim tim i stepen angažovanja su bili irazličiti. U početnim godinama rada postrojenja pa do početka sedamdesetih godina rad ove električne centrale se odvijao u baznom delu dijagrama opterećenja.

U periodu od raspada elektroenergetskog sistema Jugoslavije, sa ratnim dešavanjima, važan je period 1991. godine do zime 1994. godine kada se beleži znatan porast vršnog električnog opterećenja i izuzetno je porasla potreba za vršnom električnom snagom i električnom energijom u elektroenergetskom sistemu Srbije i grada Beograda.

U zimu 1994. godine aktualizovana je ideja da se elektroenergetski kapaciteti TE TO Novi Beograd ponovo stave u funkciju, jer je za obezbeđenje vršne snage i vršne električne energije teško naći odgovarajuću alternativno rešenje. U tom smislu je i na Stručnom savetu EPS-a, 23. decembra 1994. godine usvojen i Projekti zadatak, te doneta Odluka o izradi Feasibility Studije za rekonstrukciju TE TO Novi Beograd – Studija o supstituciji sirovog benzina sa prirodnim gasom u proizvodnji električne i toplotne energije.

Dosadašnja praksa u gradu Beogradu je izbegavanje stručnog mišljenja, a što otvara prostor za moguće probleme u energetskoj bezbednosti grada Beograda. Zato Dosta je bilo zahteva da se hitno uključi stručna javnost kod realizacije planiranih investicionih aktivnosti na streteškim energetskim projektima grada Beograda.

Jovo Bomeštar
član pokreta „Dosta je bilo“, Novi Beograd

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • DJB SVE CESTITKE, ovo je izuzetan tekst koji upravo pokazuje svu nakaradnost SNS ekipe na vlasti u Beogradu i u Srbiji.
    Upravo ministar Antic komentarise potrebu izgradnje novi elektro kapaciteta za VRSNE ELKTRANE a on se razume i u balansiranje pa kaze momentalo izgradnja i jedne gasne i ijedne reverzibilne. Doticni ministar je pobrkao loncice jer je glavi PAJAS kod izgradnje Toplodalekovoda.
    Bravo DJB i
    DO POBEDE.

  • Promene nastale krajem 2002. godine u EPS ili nastavak kompletne deregulacije definitivo nas upucuju na znacaj i ulogu STRUCNJAKA IZ OBLASTI ELEKTROENERGETSKIH SISTEMA. Ova disciplina je pogotovo vazna za gradove kao sto je grad Beograd i nije slucajno oda se ovo desava bas u Beogradu gde je kompleno sve korumpirano u sektoru energetike od vrha do poslednjek montera.
    Praksa do 2000 je bila prilagodjena centralizovanoj strukturi vertikalno-integrisanih preduzeca i JEDINSTVENOM TRZISTU, pa puko PREPISIVANJE PROJEKATA sa kraja devedesetih i onako na bum graditi Toplodalekovod a da se nije ni pocela izrada Idejnog projekta samo upucuje na OGROMNU KORUPCIJU U ENERGETICI BEOGRADA od vrha In Primis do poslednjeg montera.
    Upuceni tvrde da se EKIPA sastaje u nekom balonu za tenis i da se lepo naplacuju kroz sluzbeni put necije Guze OD 2 800 dolara, kazu Vasiljevica guza je bila poslata na put za UNEP i da je upravo ta Guza idejni tvorac ove smehotresne olimpijade.
    DO POBEDE.

  • Citam novine – citiram, Ministar energetike Aleksandar Antić kazao je juce da elektroenergetski sistem Srbije funkcioniše u prenapregnutom režimu, na skupu “Stanje i perspektive srpske elektroenergetike”, u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, Ministar je rekao da postoji određeni pad proizvodnje, kao posledica loše hidrologije odnosno za oko 17 odsto slabiju proizvodnju u hidrosektoru u odnosu na prošlu godinu.
    Ako je ovo tacno zasto Ministar gradi Toplodalekovod po direktivi sa telefonske sednice a da nije prethodno prvo izgradio bar 400 MW Kogeneraciju na Novom Beogradu, jer ovako strucnja javnost stice utisak da ministar slabo cuje.
    Da li minista DOBRO CUJE ili se neka guza opet ugradjuje kod izgradnje Toplodalekovoda.