Ауторски текст Политика

Кад напредњаци “стежу крагну”

Сви су видели, набилдовани црномајцијаши радили су свој “редован” посао на инаугурацији председника Србије. Дакле – стезали су крагне, вукли и уклањали, по њиховој процени, “неподобне грађане”. Свака паралела са црнокошуљашима је намерна, јер када правда поклекне, наступа сирова сила. У народу познатија као – “сировине”. Силеџијство је суштински састојак политике некадашњих радикала, а садашњих напредњака.

И без обзира што је цар у новом оделу, његови пажеви недвосмислено откривају суштину.

Јер, њима је сасвим нормално да неистомишљенике ућуткују. Показали су на инаугурацији набилдовани типови да им је филозофија и даље иста – ако ниси са нама, следи одстрањивање.

Али, једна ствар буди језу. Пошто су сада момци у црном очигледно део државног апарата, један од оних радика… напредњака који служи за преношење јасних порука (онима којима још није јасно) у овом случају особа звани Владимир Ђукановић рекао је да ће се, цитирамо, “лично заложити да момци који су спречили провокаторе да на нашем скупу изазову инцидент у странци буду похваљени и награђени”.
Провокатори су у овом случају били новинари, фото-репортери, од којих је један имао три пута мање килограма од набилдоване страже, као и слободни грађани окупљени испред Скупштине којима је Уставом загарантовано право да искажу своје мишљење. И неслагање. И да због тога нико не сме да их дира. Али не и силеџије које је неко поставио да “обезбеђују” инаугурацију.

И, сада, у овој измрцвареној земљи окренутој наопачке, уместо кривичних пријава против батинаша, следи шта? Па, награда. И то са највишег нивоа. Дошли смо дотле да батинаши више ни не осећају потребу да носе фантомке, него ћемо их још и гледати како са поносом примају ордење.

Награде за батинаше предложио је народни посланик.
Награде за батинаше предложио је народни посланик.

На другом крају града, на Вождовцу, у основној школи Карађорђе, мали Ром је добио батине само зато што је Ром па су другари из клупе одлучили да није достојан да носи заставу Србије. Да ли нам се то неко препоручује за батинаша? Да ли можемо да препознамо мале, нетолерантне људе који ће, само када се мало набилдују, стезати крагне свима за које лично процене да им не одговарају.

Неписано је правило да једно друштво одозго прима своје вредности, мерила, да своје понашање полако прилагођава стандардима која се прокламују, вреднују у јавном говору. И обично одозго стижу форме које сузбијају агресију и смирују антагонизме које нормално постоје међу члановима једног друштва. Наша власт, напротив, непрестано потпирује агресију, са свог највишег врха, својим циничним и хистеричним говорима пуним мржње према сваком исказаном неслагању, а сада документовано, и голом силом.

Орден на грудима силеџија и њихова одбрана у највишем телу једне земље, Скупштини, унизили би ову земљу, већ ионако понижену.

Татјана Чанак
чланица удружења “Доста је било – Рестарт”
Београд

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар