Autorski tekst Politika

Kad naprednjaci “stežu kragnu”

Svi su videli, nabildovani crnomajcijaši radili su svoj “redovan” posao na inauguraciji predsednika Srbije. Dakle – stezali su kragne, vukli i uklanjali, po njihovoj proceni, “nepodobne građane”. Svaka paralela sa crnokošuljašima je namerna, jer kada pravda poklekne, nastupa sirova sila. U narodu poznatija kao – “sirovine”. Siledžijstvo je suštinski sastojak politike nekadašnjih radikala, a sadašnjih naprednjaka.

I bez obzira što je car u novom odelu, njegovi paževi nedvosmisleno otkrivaju suštinu.

Jer, njima je sasvim normalno da neistomišljenike ućutkuju. Pokazali su na inauguraciji nabildovani tipovi da im je filozofija i dalje ista – ako nisi sa nama, sledi odstranjivanje.

Ali, jedna stvar budi jezu. Pošto su sada momci u crnom očigledno deo državnog aparata, jedan od onih radika… naprednjaka koji služi za prenošenje jasnih poruka (onima kojima još nije jasno) u ovom slučaju osoba zvani Vladimir Đukanović rekao je da će se, citiramo, “lično založiti da momci koji su sprečili provokatore da na našem skupu izazovu incident u stranci budu pohvaljeni i nagrađeni”.
Provokatori su u ovom slučaju bili novinari, foto-reporteri, od kojih je jedan imao tri puta manje kilograma od nabildovane straže, kao i slobodni građani okupljeni ispred Skupštine kojima je Ustavom zagarantovano pravo da iskažu svoje mišljenje. I neslaganje. I da zbog toga niko ne sme da ih dira. Ali ne i siledžije koje je neko postavio da “obezbeđuju” inauguraciju.

I, sada, u ovoj izmrcvarenoj zemlji okrenutoj naopačke, umesto krivičnih prijava protiv batinaša, sledi šta? Pa, nagrada. I to sa najvišeg nivoa. Došli smo dotle da batinaši više ni ne osećaju potrebu da nose fantomke, nego ćemo ih još i gledati kako sa ponosom primaju ordenje.

Nagrade za batinaše predložio je narodni poslanik.
Nagrade za batinaše predložio je narodni poslanik.

Na drugom kraju grada, na Voždovcu, u osnovnoj školi Karađorđe, mali Rom je dobio batine samo zato što je Rom pa su drugari iz klupe odlučili da nije dostojan da nosi zastavu Srbije. Da li nam se to neko preporučuje za batinaša? Da li možemo da prepoznamo male, netolerantne ljude koji će, samo kada se malo nabilduju, stezati kragne svima za koje lično procene da im ne odgovaraju.

Nepisano je pravilo da jedno društvo odozgo prima svoje vrednosti, merila, da svoje ponašanje polako prilagođava standardima koja se proklamuju, vrednuju u javnom govoru. I obično odozgo stižu forme koje suzbijaju agresiju i smiruju antagonizme koje normalno postoje među članovima jednog društva. Naša vlast, naprotiv, neprestano potpiruje agresiju, sa svog najvišeg vrha, svojim ciničnim i histeričnim govorima punim mržnje prema svakom iskazanom neslaganju, a sada dokumentovano, i golom silom.

Orden na grudima siledžija i njihova odbrana u najvišem telu jedne zemlje, Skupštini, unizili bi ovu zemlju, već ionako poniženu.

Tatjana Čanak
članica udruženja “Dosta je bilo – Restart”
Beograd

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar