Vojvodina Saopštenje

Novi Sad: Poštovanje zakona po potrebi i po želji

Predsednik i članovi nadzornih odbora nekih novosadskih javnih preduzeća su, zbog nepoštovanja zakona, morali biti razrešeni, ali nisu.

Skupština Grada Novog Sada je, na sednici održanoj 09.06.2017. godine, između ostalog imala na dnevnom redu i predloge Rešenja o davanju saglasnosti na srednjoročni i dugoročni plan poslovne strategije i razvoja javno-komunalnih preduzeća „Put“ i „Parking servis“, kao i javnog gradskog saobraćajnog preduzeća „Novi Sad“.
Donošenje navedenih planova je obaveza predviđena Zakonom o javnim preduzećima u skladu sa članom 59 stav 1 Zakona:
Član 59
Javno preduzeće donosi dugoročni i srednjoročni plan poslovne strategije i razvoja.
Isti Zakon predviđa u prelaznim i završnim odredbama sledeće:
Član 80
Predsednik i članovi nadzornog odbora razrešavaju se pre isteka perioda na koji su imenovani ukoliko nadzorni odbor ne donese akte iz člana 59. stav 1. ovog zakona u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Zakon o javnim preduzećima je stupio na snagu 4.03.2016. godine, što znači da su SVA javna preduzeća u Republici Srbiji, a naravno i u Novom Sadu, bila u obavezi da donesu navedene akte do 04.03.2017. godine. Ukoliko to ne učine, po sili Zakona moraju biti razrešeni Predsednik i članovi nadzornih odbora preduzeća.

U materijalu za sednicu Skupštine Grada Novog Sada koji je dostavljen odbornicima stoji da je u zakoskom roku navedene akte donelo samo Javno komunalno preduzeće „Put“. Javno komunalno preduzeće „Parking servis“ i Javno gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad“ nisu u zakonskom roku ispunili svoju obavezu.

O srednjoročnim i dugoročnim planovima i poslovnim strategijama ostalih javnih i javnih komunalnih preduzeća u Novom Sadu, njihovom postojanju ili nepostojanju, Skupština grada još uvek nikakvo saznanje nema.
Odbornička grupa „Dosta je bilo“ je ukazala odbornicima Skupštine Grada na odredbe Zakona o javnim preduzećima. Naravno, nikakve reakcije nije bilo jer vlast u Novom Sadu, kao i pokrajinska i republička vlast, smatra da je iznad Zakona (koji su, uzgred, sami doneli) i da imaju pravo da ne postupaju po Zakonu, ukoliko tako procene.

Neodgovorno ponašanje većine u Skupštini grada Novog Sada nije novost, od početka mandata ovog saziva Skupštine grada u više navrata smo bili svedoci da Skupština često ne poštuje i ne sprovodi odluke koje je sama donela, ili ih sprovodi sa velikim zakašnjenjem. Ta činjenica dovoljno govori o nivou brige gradske vlasti za Novi Sad i Novosađane.

Poštovanje i primena svih zakonskih regulativa kao osnovni preduslov da grad Novi Sad i njegov javna uprava i javna preduzeća postanu konačno funkcionalan servis za bolji, bezbedniji i kvalitetniji život svih Novosađana, kao i elementarni uslov da Srbija konačno profunkcioniše kao pravna i moderna država.
Izbor putem javnih konkursa profesionalnog menadžment u javnim preduzećima koji će doprinteti da sva preduzeća rade u skaldu sa zakonom što za posledicu ima da ne posluju sa gubicima koje opet finansiraju svi poreski obveznici Novog Sada, kako građani tako i privrednici.

Transparetno poslovanje javnih preduzeća, za koje se zalaže Dosta je bilo, će doprineti odgovornom rukovođenju pa samim tim i pozivanjem na odogvornost menadžmeta koji ne budu rukovodili preduzećima profesionalno, domaćinski, u skladu sa zakonom, zastupajući maksimalno, na taj način, interese svih Novosađana.

Relja Aleksić
Odbornik DJB u Skupštini Grada Novog Sada

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar