Ауторски текст Политика

Увод у јавну политику и анализу буџета (курс)

Доста је било креће са припремама за кандидате за одборнике скупштине Београда. Желимо посвећене и упућене кандидате који могу у било ком тренутку да разумеју шта се дешава у скупштини града, квалитетно прате и надзиру рад градоначелника, секретаријата и градских служби, јавних комуналних предузећа и установа, а грађанима пренесу како то утиче на њихове животе.

ДЈБ је познат по томе да има препознатљиву, конкретну републичку политику. Наше црвене линије политике — борба за владавину права и независне институције система, борба за слободне медије, борба против партократије као главног узрока свих проблема у Србији, борба против партијског запошљавања и пратеће негативне селекције, борба против корупције и буразерске економије, потпуна транспарентност државе — само су предуслови, тј. темељне вредност којих се држимо. Наш републички план у 20 тачака говори о конкретним решењима која ћемо спровести у року од годину дана ако од грађана добијемо мандат за то. Грађани су то преузели, а политичка конкуренција копирала тачку по тачку. На то смо посебно поносни.

За Београд, ДЈБ такође припрема план у 20 тачака. Понудићемо конкретна решења за конкретне проблеме и потребе Београђана. Решења за питања саобраћаја и јавног превоза, обнове саобраћајне инфраструктуре, Београда на води, уписа у вртиће, унапређење основних и средњих школа, културне политике, енергетске ефикасности, децентрализације града и преношења надлежности на општине, дерегулације тржишта, пореске политике окренуте ка породичним фирмама, решавање комуналног хаоса и контејнера који су се претворили у ругло града, бахатог паркирања, буке и многа друга. Та решења су политика која утиче на животе грађана.

Желимо одборнике који по свом знању могу да парирају сужбеницима у локалној администрацији, одн. у јавном сектору на нивоу града. То би требало да буду људи који се разумеју у јавну политику (public policy), те у анализу буџета и буџетирање јавних и комуналних програма. Странке које данас одржавају партократију у Србији на изборне листе често стављају људе који су то место добили као награду за лепљење плаката, делење флајера итд, да би им у скупштинама служили као гласачка машинерија. О јавним политикама имају скромна или скоро никаква знања.

ДЈБ жели другачије кандидате (и другачије државне службенике). Желимо одборнике који се разумеју у основе јавних и комуналних политика, знају да анализирају буџет и финансијске извештаје јавних и комуналних предузећа, културних, образовних и социјалних установа те умеју да процене да ли је неки програм успешан и да ли је уопште потребан. Да бисмо дошли до тог циља, одлучили смо да за ДЈБ кандидате за одборнике у Београду организујемо посебан курс на коме ће стећи основна и неопходна знања о јавним политикама и буџетирању. Курс ће имати три дела:

1) Основни концепти јавне политике. Суштина овог дела биће упознавање полазника са карактером јавне политике. Да ли држава треба да се меша у сваки друштвени или економски однос? Када неки проблем захтева државну интервенцију? Јавна политика усмерена је на побољшање живота појединаца. Држава (одн. локална самоуправа) треба да води политику само у оним областима у којима може да унапреди стање и живот грађана, не да га погорша. Препознати друштвени проблем који орган локалне самоуправе може да реши и тако помогне грађанима је први задатак одборника и посланика који гласају за одлуке и законе.

2) Анализа буџета и буџетирање. Буџет Београда “тежак” је 800 милиона евра. Ако одборници не умеју да анализирају буџет, да ли могу суштински да разумеју скупштински рад и политику која се води у граду или републици? Да ли могу да знају како ће градоначелник и градски секретаријати потрошити тих 800 милиона? Некада је буџет био линијски — сваки секретаријат добио би одређену количину јавних средстава, које је могло да троши за сопствене потребе. Сада је буџет програмски — јавна средства се додељују за програме (нпр. одржавање зелених површина, социјалну заштиту угроженог становништва, програм за младе итд). Одборници би требало да буду у стању да идентификују програм за који се троши новац, али још важније — да разумеју како се мери успешност неког програма. Ако се, рецимо, на општини налази 10 обданишта која могу да се одржавају са износом 100, а у буџету је предвиђено 130, одборник би требало да буде у стању да разуме на шта одлази додатних 30. Ако је за програм одржавање зелених површина у буџету резервисано 100, а нико у управи града не зна колико град има квадратних метара зелене површине, како је могуће знати да ли је 100 одговарајућа новчана подршка за тај програм?

Исто је и са анализом финансијских извештаја јавних и комуналних предузећа. Како да знате да ли комунално предузеће одговорно троши новац грађана? Зашто непрекидно прави губитке и не може да послује без субвенција које добија од града? Све то пише у билансима стања и успеха, као и напоменама и додацима извештају. Ако не пише (јер је финансијски директор то вешто сакрио), одборник, уз одговарајуће знање, може да зна како да пронађе жељене информације. А онда о томе обавести грађане.

Разуме се, саставни део анализе буџета биће и стварање институционалног дизајна за транспарентан буџет у коме ће грађанима бити јасно на шта се троши њихов новац. (Види овде детаљно наше принципе траспарентности јавних финансија.)

3) Јавне и комуналне политике за Београд. Како је поменуто на почетку, ДЈБ за београдске изборе припрема другачију социјалну, комуналну, културну, привредну, регулаторну и пореску политику. Трећи део курса резервисан је за изучавање ових политика на градском нивоу и начине којима можемо да их унапредимо да бисмо унапредили живот Београђана. Иако Београд не може да води здравствену и образовну политику, политику спорта итд, он учествује у њиховом финансирању. Отуда ће овај део курса бити посвећен институцијама која расподељују градски новац за ове политике. Циљ нам је да дођемо до институционалног дизајна на градском нивоу који ће одговоран начин располагати новцем пореских обвезника у финансирању домова здравља, школа, итд.

Курс је озбиљан. Од полазника ће се захтевати да читају литературу и буџете, те да активно учествују у семинарима. Полазници раде тестове на којима се мери усвојено знање, а на крају припремају кратку анализу јавне политике (полицy папер) на којој показују да ли усвојено знање умеју да примене на конкретан комунални или друштвени проблем.

Ово је први део наше припреме одборника за београдске изборе. Поред ове обуке, наши кандидати за одборнике ће кренути у разговор са грађанима у својим општинама да чују од грађана шта они мисле који су најважнији проблеми и потребе у граду и како их решавати.

Позивамо све грађане који мисле да имају идеје и знања да се прикључе београдском одбору и укључе се у стварне, суштинске и конкретне промене нашег града. Не желимо само другачију политику у Београду. Желимо другачије одборнике, оне који се разумеју у јавну политику. Верујемо да је то главни начин како да се укине партократија и негативна селекција у јавном сектору, а новац пореских обвезника троши за добробит већине грађана.

(Програм курса може се погледати овде.)

Душан Павловић
Потпредседник “Доста је било”

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da li kurs mogu pohađati samo beograđani?
    Kako se može postati polaznik kursa (Ko može biti polaznik kursa)?
    U koje doba dana se organizuju predavanja i seminari? Koliko često? (Koliko vremena zahteva prisustvo na predavanjima i seminarima?)

  • Svaka čast za DJB, vidi se da brinu o kadrovima. Ostale partije, sve i da hoće, ne mogu da organizuju ovakve obuke jer nemaju u svojim redovima ljude sa znanjem. Neke partije skupljaju samo članove gde je jedino bitno da budeš poslušan i da što manje znaš a druge se bave populizmom pa su im jedini poznati kadrovi pevači, glumci, treneri… i slične medijske ličnosti koje, sve i da hoće, ne mogu nikako da se nose sa problemima ovog društva. DJB se izdvaja kao jedina politička organizacija koja ceni i motiviše znanje i konkretna rešenja.

  • Učinite isto ovo i za druge gradove, prilagodite lokalnu politiku lokalnim problemima i imaćete uspeh. Ja ću se potruditi da vam napišem spisak problema svog grada, Kragujevca, kako bih vam pomogao da se pripremite za gradske izbore.

  • Ako ste već snimali ovu tribinu na Čukarici, kao što se vidi na ovom insertu, objavite ceo snimak na YT kanalu. Da pogledamo i mi koji ne živimo na Čukarici/nismo mogli da dođemo na tribinu.

  • Znanje pobeđuje. Trenutna vlast je slaba i šuplja. Nalik je kuli od karata. Budućnost Srbije je DJB. Zbog ideja koje zastupa i zbog Ljudi koje ima. Ubrzo će se Pokretu pridružiti veli broj pametnih poštenih i vrednih Ljudi.