Autorski tekst Beograd Politika Saopštenje

Opozicija na beogradskim izborima u jednoj ili više kolona?

Dolaze beogradski izbori. Kao i za predsedničke izbore, ponovo se postavlja isto pitanje – da li opozicija treba da ide u jednoj ili više kolona?

SNS je pobediv u Beogradu. Na poslednjim predsedničkim izborima u Beogradu Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj su osvojili 48,3% glasova, Nenad Čanak i Miroslav Parović 0,6%, belih listića je bilo oko 1,5%, dok su opozicioni kandidati osvojili 49,6%. Na te izbore je u Beogradu izašlo 915.000 birača, što je 705.000 manje nego što ih je upisano u birački spisak. Kako znamo da je birački spisak, blago rečeno, neuredan, kada broj izašlih uporedimo sa brojem punoletnih građana, dođemo do broja od 480.000 punoletnih građana koji nisu izašli na izbore. Treba napomenuti da značajan broj glasača SPS-a, kojih je na parlamentarnim izborima 2016. godine bilo oko 73.000, nije izašao na ove predsedničke izbore. Ovo je startna pozicija za opoziciju.

Stav Dosta je bilo o opozicionoj saradnji na beogradskim izborima proizilazi iz programa koji će DJB imati za ove izbore. Za ove izbore pripremamo drugačiju poresku, socijalnu, kulturnu i komunalnu poltiku, politiku razvoja saobraćajne infrastrukture i javnog prevoza, te politiku razvoja porodičnog privatnog sektora. Ipak, ključna politika DJB ostaje departizacija javnog sektora, tj. ukidanje stranačkog zapošljavanja, nameštenih tendera, kao i insistiranje na transparentnosti gradskih finansija.

Suština problema koji razjeda Srbiju već nekoliko decenija je partokratija, odnosno činjenica da establišment okupljen u političke stranke koristi društvene i javne resurse za stranačke i lične potrebe. Sledstveno, ako postoji jedan cilj oko koga bi opozicione stranke trebalo da se ujedine, to je demontaža takvog sistema. Takav dogovor nije postojao među strankama koje su napravile koaliciju DOS i srušile Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine. Milošević je otišao, ali je sistem preživeo. Posle par godina obećavajućeg početka, stari sistem je počeo da se vraća: nove vladajuće stranke su ponovo počele da se ponašaju isto kao SPS, JUL i SRS pre 2000. Godine. Netransparetno su počele da troše javni novac i zloupotrebljavaju javne resurse, čime su izneverile ideju 5. oktobra. Povratak Aleksandra Vučića na vlast je samo posledica činjenice da stranke koalicije DOS nisu uspele da promene partokratski sistem, već su, nažalost, postale deo njega. Sistem kojim danas upravlja Aleksandar Vučić je samo poboljšana i unapređenja verzija sistema koji je preuzeo od Borisa Tadića.

U brojnim razgovorima s apstinentima, ali interesantno, i sa stranim diplomatama koje očigledno podržavaju Vučića, opozicija dobija istu poruku: i dok ste vi bili na vlasti nije bilo nezavisnog pravosuđa, nezavisnih institucija sistema, kršen je Ustav. Na šta se onda žalite? I kada im kažemo da nismo bili na vlasti, da smo kao građani jednako kritikovali prethodnu vlast i da ćemo mi raditi drugačije, gledaju nas sa velikom skepsom. Jer svi su to obećavali.

Sedamnaest godina kasnije, opozicija ne bi trebalo da ponovi istu grešku. Glavni dogovor, koji može da počne izborima u Beogradu, ne treba da bude dogovor oko rušenja Vučića, već oko demontaže partokratskog sistema. Kada se oko toga dogovorimo, ostalo će doći samo po sebi. U vezi sa svim pitanjima možemo da se razlikujemo, ali oko činjenice da ne smemo da nastavimo da zloupotrebljavamo javne resurse po dolasku na vlast ne sme biti kompromisa.

Ukidanje stranačkog zapošljavanja i prestanak zloupotrebe javnih resursa je ključ. Dogovor opozicije oko ove teme bi ostatku Srbije poslao jasan signal da ne želimo samo da smenimo stranke na vlasti, a onda nastavimo da radimo isto što i one, već da želimo da menjamo sistem. Stranke koje žele da učestvuju u ovome su naši prirodni partneri.

Dosta je bilo je predložio jasne principe i mehanizme kako da se to postigne:

 • transparentan gradski budžet, koji se objavljuje svakog meseca;
 • javni kriterijumi za merenje uspešnosti i svrsishodnosti budžetskih programa;
 • transparentni budžeti komunalnih preduzeća i kulturnih i sportskih ustanova;
 • skeniranje i objavljivanje svih ugovora koje grad sklapa sa privatnim preduzećima;
 • javni konkursi za sve nepolitičke funkcije u gradu (predmet političkog dogovora mogu da budu samo za poziciju
 • gradonačelnika, sekretara i njihove pomoćnike, jer su to političke funkcije);
 • sistematizacija radnih mesta u kompletnom javnom sektoru za koji je nadležan grad Beograd.

Nakon prihvatanja ovih principa, sledio bi dogovor konkretne politike za Beograd. Baš i kao na republičkom nivou, DJB razvija svoj plan u 20 tačaka za Beograd: 20 konkretnih stvari koje bismo sproveli za godinu dana i njime postavili temelje i pravce daljeg razvoja Beograda. Beogradu su potrebna konkretna rešenja za konkretne probleme i potrebe Beograđana. Rešenja za pitanja saobraćaja i javnog prevoza, obnove saobraćajne infrastrukture, deregulacije tržišta, šta sa Beogradom na vodi, upisa u vrtiće, bahatog parkiranja, unapređenje osnovnih i srednjih škola, kulturne politike, energetske efikasnosti, decentralizacije grada i prenošenja nadležnosti na opštine, poreske politike okrenute ka porodičnim firmama, rešavanje komunalnog haosa i kontejnera koji su se pretvorili u ruglo grada i mnoga druga. Ta rešenja su politika koja utiče na živote građana.

Ako se prihvate i sprovedu principi transparentnosti gradskih finansija, partokratija će nestati u roku od godinu dana iz Beograda. Beograd je i prilika da pokažemo celoj Srbiji da je moguće uvesti red i obračunati se sa partokratijom. Posle na red treba da dođe cela Srbija.

Razume se, kredibilni pojedinci su od presudnog značaja za kredibilnost i sprovođenje ovakve politike. Želimo saradnju sa ljudima koje građani ne prepoznaju kao simbole stranačkog zapošljavanja, zloupotrebe javnih resursa, kršenja Ustava i urušavanja nezavisnih institucija sistema ili reforme pravosuđa u kafani, jer samo takvi ljudi mogu da garantuju da mislimo ozbiljno kada kažemo da želimo da transformišemo sistem koji radi u korist manjine u sistem koji radi u korist svih.

Dušan Pavlović
Potpredsednik “Dosta je bilo”

Dušan Pavlović

Dušan Pavlović

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu predaje savremenu političku ekonomiju sa teorijom javnog izbora, u zvanju vanrednog profesora, a na Univerzitetu u Gracu kao profesor po pozivu predaje kurseve iz ekonomskog razvoja i ekonomske i političke tranzicije u jugoistočnoj Evropi.

Oblasti interesovanja: Teorija racionalnog izbora i politička ekonomija demokratskih ustanova.

Objavio više radova iz oblasti: "Konsolidacija demokratskih ustanova u Srbiji posle 2000. godine"(2007), "Spisi iz političke ekonomije" (2010), "Teorija igara. Osnovne igre i primena" (2015).

Knjigu „Mašina za rasipanje para“ napisao na osnovu iskustva stečenog tokom pet meseci u Ministarstvu privrede. To je insajderska priča iz kabineta ministra privrede Saše Radulovića 2013-2014. gde je bio savetnik ministra.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • ”Želimo saradnju sa ljudima koje građani ne prepoznaju kao simbole stranačkog zapošljavanja, zloupotrebe javnih resursa, kršenja Ustava i urušavanja nezavisnih institucija sistema ili reforme pravosuđa u kafani…”

  Dakle iz ovoga se iščitava da je saradnja sa Jankovićevim PSG uslovljena njihovim prestankom saradnje sa Tadićem i Šuletovim DS-om. Iz toga se vidi i implicitan odgovor na pitanje u naslovu. Opozicija ide odvojena na BG izbore, a DJB glavni štap u borbi protiv SJ i tog bloka će biti udarac po Jankovićevom koketiranju sa Tadićem i Ds-om (metafora o mešanju crnog i belog).

  Ipak se nadam da će doći do dogovora u opoziciji. Pre svega SJ, DJB i VJ. Ali i svih ostalih. Borko Stefanović je izneo strateški tačnu analizu/opis stanja u tekstu juče u Danasu. Ako opozicija ovde izgubi, svakako će se povećati rejting DJB jer će Janković biti okrivljen. Ali ubijati vola zbog šnicle je preskupo. Pobeda SNS u Beogradu usled nedogovora opozicije bi bila katastrofa.

 • Gradjani,
  uveren sam da je dve kolone na jednoj platformi resenje. Jednostavno je sve i nema razloga za surevljivost, prosto naprosto neka DS, Tadic, Jankovic okupe ljude oko jedne kolone, a DJB, Sanda Raskovic, Bosko Obradovic i BELI SAMO JAKO, da budu druga kolona. Takva valjana formula ce biti POBEDNICKA KOALICIJA. Pored principa koji su navedeni, a sa kojima se slazem, MORA SE DODATI da sa Cedom i Cankom, kao i sa SNS i SPS nema niti sme da bude bilo kakve saradnje. Spreman sam da razmislim oko SRS alo pod uslovom da se Vojvoda Seselja JAVNO ODREKNE ekipe iz SNS. Dozvolite da budem direktan taj isti Vojvoda se moze lepo uklopiti i biti GLAVNA TACKA OBARANJA SNS ekipe, treba o tome voditi racuna. Voja seselj ce biti TROJANSKI KONJ kod SNS, te kao takav ce biti ZLATA VREDAN ZA OBARANJE OVOG JARMA.
  DO POBEDE,
  Suri.

 • Šansa da opozicija pobedi u BG-u je vrlo malo. Tih opozicionih 49.6% koje navodite će izbušiti Šapić i Đilas.
  Nemojte da budete agresivni kao na prošlim izborima. Gledajte svoja posla, ne dirajte druge i ciljajte cenzus, to bi bio ogroman uspeh u ovakvim okolnostima.

  • Šanse za pobedu opozicije ne postoje. Đilas i Janković su Vučićev Raketni štit, a može biti i Šapić (on bi se, verujem, mogao prikloniti i opoziciji isto koliko i Đilasu, u zavisnosti od situacije). E sad, šta ostaje kao opozicija? Koga, na primer, predstavlja Stefanović? Gde spada DS? DJB i Dveri mogu ba budu sigurni da će sve mašinerije biti upotrebljene da baš oni ne pređu cenzus… A ono što bi (Beo)građani razumeli i to lako jeste bojkot. Ali tu nema premišljanja. To mora odmah da bude stav (nije ga teško argumentovati) i oko tog stava brzo okupiti što širi front, ne samo stranaka i pokreta… Da može, može…

 • Pitanja za Dusana Pavlovica:
  1.Obzirom da ste bili jedan od glasova koji je 2012 smatrao naprednjake za manje zlo od demokrata, stavise licno ste glasali za naprednjake pitanje je da li biste i danas uradili isto (kad bi se vratili u tu 2012)? Da li i danas vidite politicku scenu kao polarisanu na samo dva pola gde su jedni za, a drugi protiv tzv. partokratije?
  2.Transparentnost javne uprave je sastavni deo politickog programa DJB. Vidimo da se u drustvu danas vodi debata o korenima partokratije i razlicita misljenja o ulogama pojedinaca u njenom nastanku. Poznato je da je DJB za nastanak partokratije posebno ‘okrivio’ Borisa Tadica , a AV je proglasen za naslednika postojeceg stanja. Ovom prilikom necu da izrazavam svoje neslaganje sa ovim stavom jer sam ubedjen da je partokratija (u smislu zloupotrebe vlasti) u nekoj formi kod nas postojala od uvodjenja visestranacja (19. vek) i bila je mozda najmanje izrazena u prvim decenijama komunizma kada je javni interes preovladavao nad licnim zbog specificnog sistema i morala starih komunista.
  Moje pitanje glasi: Kako mislite da u drustvu u kome su biraci ocigledno orijentisani prema licnom interesu promovisete ideju transparentnosti koja je zapravo instrument opsteg (javnog) interesa? Da li to moze da se postigne edukacijom glasaca? Komparativnim analizama sa prednostima uredjenih drustava? Neki treci nacin?
  Hvala

 • Najveći saboter dogovora oko zajedničkog kandidata opozicije na predsedničkim izborima je bio Saša Janković. Potpuno je ignorisao pozive na dogovor a svoje rešenje nije nudio. Dakle gurao je glavom kroz zid pa kako bude. I bio je poraz, upravo kako je i bilo prognozirano da će biti ako nema ujedinjenja. Nema razloga da verujem da će sada biti drugačije. Još od predsedničkih izbora pa do danas je ostalo nerazjašnjeno šta je pozadina njegove povezanosti sa DS-om ali je defitnitivno da ta veza postoji i opstaje bez obzira na sve. I umesto da se u Srbiji formira nova politička scena, sa novim ljudima, Saša Janković uporno radi na tome da oživi DS i političare koji bi trebalo da postanu deo istorije a ne sadašnjosti i budućnosti. Tako da, ja očekujem da će i na Beogradske izbore da se napravi više kolona, jedna sa recikliranim političarima iz prošlosti koje predvodi Janković, druga sa novim političkim snagama u vidu DJB, Jeremića, Obradovića, Borka, Sandre… i treća sa lažnom opozicijom kao što su Šapić, Đilas i Šešelj.

  • Sale, reci mi precizno kako to Saša Janković trenutno radi na tome da oživi DS? Oživeo ih je, to se slažem, ali samo na tren i kratkotrajno. Koliko vidim, sada se u potpunosti od njih distancirao. Ja ga, odnosno njegov pokret, naprotiv, vidim kao našeg partnera. I dalje nesvesno radiš na rušenju mostova. Ne mogu da ti opišem koliko je to kontraproduktivno. Daj mu šansu, možda te neće razočarati.

   Apelovaću na komentatore, iako već znam da to ništa neće vredeti i da će se ovde razviti ushisterisana polemika kao pred predsedničke izbore, da malo sačekaju da vide kako će drugi reagovati na ovaj, moglo bi se već reći, nagoveštaj inicijative DJB-a o strategiji za izlazak na beogradske izbore. Inače, strategija je odlična, vrlo brzo će se videti ko iz opozicije zaista želi da suštinski menja sistem.

  • Ok, nemam ništa protiv dati mu šansu ali čisto sumnjam da tu može da bude nečega. Do sada je igrao previše prljavo i mutno pa je teško poverovati u neki zaokret. Inače, bila slika pre nekoliko dana kako u kafani priča sa Šutanovcem i Tadićem. To je meni dovoljan pokazatelj da tu postoje neke “kombinacije”. Naravno, kao i za predsedničke izbore neće reći koje. Zanimljivo da su opozicioni mediji bez nekog realnog razloga počeli da “promovišu” DS uz istovremeno ignorisanje DJB. Definitivno je cela priča mutna i nešto se kuva u pozadini svega toga. Vremenom ćemo videti šta. Kod Jankovića mi se upravo to ne sviđa što sve radi “ispod žita”, što nije jasan i konkretan, i ta mutnoća mi se nikako ne uklapa u osobine koje trebaju da imaju političari kakvim Srbija treba da teži.

  • Sale, budući da pratiš tekstove, pretpostavljam da si pročitao današnji tekst gospođe Milenović o tome ko su naši protivnici a ko naši poltički konkurenti i kako se prema njima treba ophoditi. Duboko verujem da treba da se držimo te pozicije, odnosno tog stava, koji je gospođa Milenović tako dobro i precizno obrazložila.

  • Kako, Ana, vidite Jankovića kao partnera, kada on neće partnere, a svakako ne DJB?

  • Sačekajte da vidimo. Možda baš hoće. Svi su izgleda zaboravili da je on pred prošle izbore tražio podršku DJB-a, koji mu je nije dao (ispravno), zato što je stav DJB bio da samo jedan kandidat može obezbediti pobedu nad Vučićem. Pretpostavljam da su svi izvukli neke pouke iz prethodnih izbora i da će dogovor ipak biti moguć.

  • Ana, stvar je jednostavna da jednostavnija ne može biti. SJ i ekipa oko njega pripadaju grupi ljudi koja trenutno rida zato što se DS raspada. Razlog zašto su se uopšte formirali je taj što polako postaju svesni činjenice da na sledećim izborima DS ne bi prešao cenzus, i jednostavno hoće da preuzmu tu prazninu. A razlog raspada DS-a je ponajviše postojanje DJB-a. Dakle, oni na DJB gledaju kao na strano telo koje ugrožava njihov voljeni DS. I oni bi bili najsrećniji na ovome svetu kada bi DJB sutra nestao. Nekad čak imam utisak da im ni SNS ne smeta toliko.

   SJ (a i VJ) je imao svoju šansu na predsedničkim izborima. I rezultat svega toga je da su sad čak i opozicioni mediji protiv DJB (sve otvorenije i otvorenije). Tome je donekle kumovao i DJB sa onim smešnim “strategijama” i baš zbog toga takve greške više ne smeju da se ponavljaju. Sa SJ i ekipom sada treba pregovarati, ako nastave da tupe isto treba odma izaći javno sa svim detaljima i gaziti po njima istim intenzitetom kako oni gaze po DJB-u (nemojte više biti naivni). I treba prestati sa kukanjem o javnom servisu, jer tu nema vajde – tu opozicija može ući samo onoliko koliko je zakonski minimum pa i malo ispod toga. Treba maksimalno udarati na N1, jer je DJB praktično isteran odatle, a prilozi o DJB-u idu praktično samo kad mogu da ga ismevaju. Ako tvrde da su nezavisni i otvoreni za opoziciju naka to malo pokažu i na delu dajući prostor najvećoj opozicionoj stranci u parlamentu.

  • Da dodam na sve ovo što ste rekli, a smatram da je najvažnije – da Janković predstavi program.Ali sada ne predsednički, nego stranački, program PSG-a.Dok to ne uradi ne vidim o čemu Dosta je bilo ima uopšte da razgovara sa njim.Ono što smo za predsedničke izbore mogli videti to je praktično DS-ova politika, ništa novo ni originalno, ništa sveže i ništa suštinski bitno za građane.Apsolutno sam za to da se na izbore izađe samostalno kao i do sada, i sada i svaki sledeći put(kao što to radi SRS, ako već nešto treba kopirati od njih onda je to ovo).Makar se cela opozicija ujedinila.Ništa nam ne znači skinuti SNS uz pomoć DS-a, Jankovića, Šapića i sličnih.Recimo da Šapić sklopi neki dil sa Jankovićem, što mislim da je moguće.Ne mora on nužno ići sa SNS kako se to pretpostavlja.SNS mu recimo nikada neće dati poziciju gradonačelnika a Janković i DS hoće – šta je Šapiću bolja računica? Da se ne vraćam na sve njegove izjave, lapsuse i prostakluke, pa sumnjiv doktorat… kome treba takav saradnik? O Jankoviću je već rečeno.O DS, NOVA, SDS, LDP, Levica Srbija ni ne treba trošiti reči.Dveri sumnjam da će imati značajniju podršku u BG.Ne znam hoće li uopšte ući u gradski parlament.Radije sam za to da ostanemo čisti pa makar i dalje u opoziciji.Ne mešati se sa ostalom bagrom.Pa kad malo splasne euforija oko Jankovića(već je u padu ali još tek treba taj pad da se produbi) onda izaći na crtu SNS-u i pobediti ih.Još četiri godine opozicionog delovanja neće biti smak sveta.A do tada će se mnoge stvari verujem promeniti, na vodenicu DJB.

  • Hajde da se odlučimo da li verujemo Danasu ili ne. Ne možemo mu sad verovati a sad ne verovati, u zavisnosti od ličnih preferencija. Ja lično mislim da su oni, kao i svi ostali štampani mediji, stalno u potrazi za senzacionalističkim naslovima i ničemu što pročitam u štampi više ne verujem, a pogotovu ne mogu da sudim po naslovu. Kada se dotični akteri izjasne, na mestima gde se izjašnjavaju, onda ćemo moći da zaključujemo. I, naqravno, Sale, možda ćeš biti u pravu. Ako tako bude, prva ću ti to priznati.

  • Potpuno se slazem sa svakom recenicom u komentaru i da dodam misljenje da DJB treba vec sad da odredi svog kandidata za izbore, a da ostavi prostor da podrzi eventualnog zajednickog kandidata opozicije ukoliko dodje do dogovora i nenadje se neki Jankovic da sabotira ideju zajednickog kandidata. Nesme da bude greska kao na prethodnim izborima da se izlazi na izbore da bi se ucestvovalo i podigla izlaznost,. Cilj ucesca mora da bude POBEDA sa jasnim programom i resenjima bez!!!
   Kampanja mora sto pre da krene i to da aktivisti predstavljaju program direktno gradjanima od vrata do vrata.

  • Potpuno tacno, samo ljudi to ignorisu. Jankovic i ekipa oko njega (tu ubrajam i DS) imaju taj arogantni stav, koji se tada ogleda u tome – ja cu da se kandidujem, pa ko hoce neka me podrzi. I dan danas cujem funkcionere DSa koji, upitani da prokomentarisu lose rezultate izbora, kazu kako je najveca greska sto nisu svi podrzali Jankovica. Toliko daleko seze njihova moc rezonovanja.

 • “Netransparetno su počele da troše javni novac i zloupotrebljavaju javne resurse” ili što bi naš narod rekao
  “da kradu”

 • Iz ovih konkretnih rešenja bih izbacila bahato parkiranje,a boldovala”šta sa Beogradom na vodi” i naravno, kontejnere.
  Inače,ooodličan tekst

 • Gospodine Pavloviću, a šta je sa kanalizacijom, prečišavanjem voda, šta sa otpadom, deponijama kao da ste u 18. veku? Bahato parkiranje je zbog nedostatka prostora, nesređene infrastrukture, nepostojanja strategije ODRŽIVOG razvoja grada. Gotovo 90 odsto problema koje ima Beograd imaju izvor u lošem ili nikakvom planiranju, nepostojanju strategije. Razlog partokratija, funkcioonalna nepismenost onih koji vode grad, burazerstvo.

  Daću vam samo jedan primer, i priznaću da sam već skuvan, ekološki “deformisan”, dugogodišnjim (višedecenijskim) životom u Danskoj.
  Amager Bakke, postrojenje za proizvodnju struje i toplote (iz smeća) u srcu Kopenhagena. Kritičari ovog dosta skupog projekta (500 miliona evra) žestoko napadaju odgovorne zbog izgradnje, jer neće biti dovoljno smeća za sagorevanje. Moraće se uvoziti iz Engleske. Postrojenje je state of the art. Trebalo bi da godišnje sagori 400.000 tona smeća godišnje, sa efikasnošću od 99%, proizvede struju za 50.000 domaćinstava i grejanje za 120.000. Nastranu to što je “na krovu” skijaška staza duga 400 metara…Ove 2017. je postrojenje počelo sa radom. Win-win-win-win-win-win (nema smeća, nema zagađivanja tla, podzemnih voda, radna mesta, skijalište, struja, grejanje)

  Danska ne poznaje deponije u onom smislu kakve su u Srbiji, manje od 5 odsto otpada koji se ne može reciklirati ili sagoreti se odlaže, ali na način da se preko njega grade recimo parkirališta i slični objekti. Ako ikada dođete na vlast, a ekologija vam bude važan prioritet, ne idite dalje, Danska ima rešenja. Neka vam ostane u sveščici, ako ovo ikada pročitate , jedno ime: Rambøll.

  O prečišćavanju voda ne treba ni da govorim, nijedan litar se ne vraća u prirodu ako nije prečišen.

  Srbija ima ogroman problem: ekologiju smatra TROŠKOM, a to je zapravo neverovatna šansa! Veliki broj kvalitetnih radnih mesta čeka onu vladu koja ekologiju bude shvatila ozbiljno.

  DJB je jedina politička organizacija u Srbiji koja se po “mindset-u” približava onim snagama koje su od Danske napravile raj za život. Zato sam 100% uz vas. Hvala na prostoru.

  https://www.youtube.com/watch?v=CHE0IZc8BtA
  https://www.youtube.com/watch?v=x4PaxOIVw3o