Pravosuđe Saopštenje Stranka DJB

DJB podneo tužbu protiv Ministarstva zbog registracije stranke

Dosta je bilo podneo je 15. juna tužbu protiv nadležnog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je bez ikakvog osnova odbacilo našu prijavu za upis u Registar političkih stranaka, sa zahtevom da se uradi poništaj Rešenja odgovornog Ministarstva. Radi se o očiglednom pokušaju da se spreči i oteža opoziciono političko delovanje. Ovako pravno nepismeno rešenje je primer pravnog nasilja partijske države prema najvećoj opozicionoj stranci u Skupštini Republike Srbije. Ono svedoči i o tome kakav je mandatar Ana Brnabić koja je još uvek na čelu ovog ministarstva.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je odbilo da Dosta je bilo upiše u registar stranaka jer je navodno ime stranke Dosta je bilo sporno. Naime, vlaška stranka Nijedan od ponuđenih odgovora (NOPO) pokušala je prošle godine da ime NOPO promene u Dosta je bilo, pa je zbog sudskog spora naziv stranke sada sporan i navodno nije slobodan. Ministarstvo je još prošle godine odbilo zahtev NOPO za promenu imena uz obrazloženje da u Skupštini Srbije već deluju poslanici u ime pokreta koji nosi ime Dosta je bilo i da bi prihvatanje njihovog zahteva bilo nemoralno i zbunjujuće, ali se NOPO žalio Upravnom sudu. Postupak još nije završen.

Ministarstvo takođe tvrdi da je svega 673 građana Srbije svoju volju izrazilo na “ispravnom” formularu, a da je više od 10.000 izjava na “pogrešnom” formularu. Ministarstvo nije navelo nijednom rečju šta je pogrešno u formularu koji je uzet sa internet sajta Ministarstva. Sve osnivačke izjave su predate na formularu koje Ministarstvo propisuje u elektronskom obliku kao Word fajl na svom sajtu. Neshvatljivo je da je sličan formular sa gotovo identičnim sadržajem koji je popunjavao isti softver prošao bez ikakvih problema već tri puta: dva puta za parlamentarne, za predsedničke izbore.

Očigledno je da nije u pitanju obična birokratska zavrzlama, nego očigledna politička namera gušenja opozicione stranke koje je na žalost, za račun SNS-a, u delo sprovela mandatarka Ana Brnabić i jedinstven primer u novijoj istoriji srpskog višestranačkog sistema

Stranka Dosta je bilo osnovana je 11. februara 2017. godine voljom preko 10.000 građana Srbije, a njen pravni tim preduzima sve potrebne korake da stranka Dosta je bilo bude registrovana u skladu sa zakonom. Bez obzira na dosadašnje iskustvo sa institucijama ove države koje su u najvećoj meri podređeni partijskoj volji partije na vlasti i svesni činjenice da je opstrukcija stranke Dosta je bilo njihov prioritet, ovu bitku ćemo sigurno dobiti.

Prilog: 

Tuzba Upravnom sudu - registracija DJB_2017_06_20_15_51_07_672 (1)

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • dragi moj bivsi / bar si tako obeco/ predsednice gop. Sasa Radulovicu, posle svih martovskih skandaloznih desavanja tuzba protiv Ministarstva nije primarna stvar , koliko je primarna stvar konsolidacija grupe-pokreta, ukljucivanje novih clanova i simpatizera, rad na terenu

  • taj iz vlaske partije prikuplja internet potpise. nema nikoga . cista prev…, da vidimo gde verifikovao potpise…