Ауторски текст Политика Финансије

Земун: Општинска партократија и Вучићеви донатори

Недавно сам анализирала извештај из председничке кампање који је Агенцији за борбу против корупције предао Александар Вучић, садашњи председник државе. Да бих лакше анализирала спискове донатора одлучила сам да их најпре поделим по општинама.

Осим што је Земун моја матична општина, па ме по природи ствари највише интересује, списак донатора из Земуна чини ми се да у целости осликава вишедеценијску ситуацију у Србији.

Овај пут се не бих бавила оним донаторима који су корисници социјалне помоћи и незапосленим лицима који су из свог скромног буџета наводно “издвојили” по 40.000 динара, јер су према мојим сазнањима они на крају најчешће били обманути.

Обмана се огледа у томе што, пре свега, нису знали да ће се наћи на јавном списку донатора, да су мислили да је то један од корака да лакше дођу до посла, а постоји и она група људи која је учинила услугу некоме из своје непосредне околине како би тај неко лакше дошао до посла.

Занимљивост земунског списка је управо на другој страни – на страни функционера који су се већ окористили о вишедеценијски партократски режим који метастазира у Србији.

На списку донатора налазе се председник општине и председник Скупштине ГО Земун. И један и други долазе из “транспортног сектора”, како воле да кажу у својим романсираним биографијама. Један је био возач Александра Вучића, а други је био возач у приватној фирми. Сам председник општине јавности је познат као неко ко је у веома кратком временском периоду вишеструко увећао своју имовину. Обојица су под сумњивим околностима, док су страначки напредовали, дошли до факултетских диплома и уз претходне, прилично скромне биографије дошли на позиције на којима доносе веома важне одлуке и вишеструко увећали имовину. Нескромно су убеђени да имају потребна знања и искуства за позиције на којима се тренутно налазе.

Шта мислите – шта би се догодило ако им апетити порасту, па одлуче да са таквим знањем и искуством конкуришу за министарске позиције, позиције државних секретара и сл.? Да ли би их неко спутао и ко би то био? Да ли би то били лажни доктори наука, њихови партијски другови, који се већ сад налазе на најважнијим државним функцијама? Не верујем. Можемо само да се надамо да им апетити неће расти.

Уз апетите који расту на личном нивоу тренутних функционера није необично да расту и апетити њихових чланова породице, кумова, пријатеља. Рецимо, супруга највишег општинског функционера такође ја изненадно показала интересовање за додатним образовањем,те је као некадашња чистачица данас запослена као васпитачица у вртићу.

Своје позиције не штите само функционери и чланови СНС-а, већ и њихови коалициони партнери на нивоу државе и локала. На списку великодушних донатора Вучићеве кампање из општине Земун налазе се и чланови Једнствене Србије, као и из Социјалистичке партије Србије.

Из ЈС финансијски је Вучића подржао заменик председника Скупштине ГО Земун. Из СПС-а кампању садашњег председника државе подржао је заменик главног и одговорног уредника непостојећих Земунских новина финансираних из буџета ГО Земун. Донатори су и неколико чланова омладине СПС-а, међу којима има и студената који су за потребе Вучићеве кампање из скромних студентских буџета издвојили такође по 40.000 динара.

Могли бисмо ми и да прогутамо причу да није необично да коалициони партнери штите и подржавају једни друге, јер партократија се, без обзира на све супротности, ипак држи заједно.

Међутим, знате ли шта јесте необично? Необично је да садашњег председника државе финансијски подржавају носиоци и кандидати са листа које су се у у току кампање за локалне изборе представљале као бескомпромисни борци против онога о чему сада пишемо.

Нећете веровати, финансијски је свог тзв. политичког “непријатеља” помогао и “бескомпромисни борац против пљачке, корупције и лоповлука”, носилац лажне и подметнуте листе сличног назива за изборе у Земуну, Милорад Радуловић. Он је данас награђен местом помоћника председника градске општине Земун. Дакле, на месту помоћника председника наше општине данас се налази конобар задужен за прљаве послове СНС-а. Да ли сте то знали? Поред Милорада Радуловића, носиоца лажне листе, донатори су и неколико кандидата са те листе, углавном студенти. Осећа ли одговорност озбиљан човек када младе људе увлачи у своје прљаве послове? Не, јер угодан партократски живот се штити по сваку цену и не брине за последице. Осим ове лажне листе која је украла један део назива наше листе, међу донаторима су и кандидати са листе “Српска Крајина у срцу”. Што ће рећи да лажне листе свесно подмећу они које су на власти са циљем да додатно збуне већ довољно изманипулисане бираче.

Кад смо код “истакнутих” фунционера СНС-а, на списку донатора налази се син човека који је идентификован као један од оних који су испред Скупштине учествовали у нападу на новинаре и грађане, а који је запослен у државном предузећу за трговину наоружањем и војном опремом “Југоимпорт” СДПР, а где су иначе запослени сви “угледнији” батинаши. Занимљиво је и да је син-донатор пре неколико година постао власник угоститељског објекта у Батајници непосредно након што се у том објекту догодило убиство. На списку се налази још најмање једно лице запослено у “Југоимпорт” СДПР-у.

Да закључимо. Партократија изгледа управо овако – мала интересна група људи која се међусобно штити и помаже све док интерес постоји, без обзира на све изворне несугласице које имају, а потпомогнута онима који су спремни да на папиру и на мишиће објасне грађанима Србије да су беспомоћни. Нису. Моћ је у оловци. Наоштрите оловке и сетите се овога за изборе.

Татјана Мацура, народна посланица и чланови ОО Доста је било – Земун

Прилог:

Списак донатора кампање Александра Вучића из Земуна

donatori sns zemun.xlsx

Повезани текстови:
Умумпавање новца у Вучићеву кампању

 

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ja mislim da se izborima nece postici mnogo. Potrebno je da se krene sa nekim konkretnim akcijama. U Svakom slucaju nije lose da se krene sa smenom vlasti na izborima u Beogradu. Ovo je nedini demokratski nacin da se polako skidaju sa vlasti…

  • Sasvim je prirodno da su podržavaoci AV dali priloge za njegovu kampanju.
    Šta nije prirodno?
    Nije prirodan izvor gotovog novca koji su oni donirali.
    U jednom gradu gde je preko 300 donatora dalo prilog AV u štabu SNS postojala je kutija sa gotovinom iz koje se davalo po 40000 RSD.
    Poreklo ovog novca u kutiji je problem. Odakle jednoj političkoj partiji 40000 x 300 = 12.000.000 dinara gotovine. I to samo u jednom gradu. A bilo je oko 7000 takvih donatora.
    Zli Rusi i Amerikanci bi ovo nazvali pranje novca a mi donacijama.

  • Mada je tematika teksta g-đe Macure stanje u Zemunu, smatram da je još uvek aktuelna tema inauguracija predsednika. Za ilustraciju, poslužiću se jednim poređenjem.
    U vremenima koja su iza nas, na tadašnjem Studiju B, iz čiste dosade u “sitnim” noćnim satima snimljene su šaljive vesti koje je čitala spikerka (pok.) Ljerka Draženović (kasnije i glumica u TV seriji “Pozorište u kući”). Jedna od šaljivih vesti odnosila se na pomoćnika od pomoćnika pomoćnikovog pomoćnika. Nešto slično, bilo je i na prijemu u SIV-u, gde je zvanično u ime SAD bio ZAMENIK POMOĆNIKA DRŽAVNOG SEKRETARA, što baš i nije smešno! Dakle, uz svo uvažavanje svakog gosta pa i njega – ipak je reč o trećerazrednom funkcioneru, što je daleko od ranga predsednika bilo koje pa i naše države. Podsetimo se i da je državni sekretar otprilike treći po rangu u SAD – predsednik, potpredsednik pa onda on. Zato, ne treba unapred najavljivati najviše državnike “istoka i zapada, severa i juga” a kada se pojave nižerazredni funkcioneri, onda se od strane SNS pokušava njihovo uzdizanje maltene do ranga predsednika.
    Treba najdobronamernije skrenuti pažnju poslanicima SNS i “zagovornicima najvećeg skupa posle Titove sahrane” da je na Titovoj sahrani bilo 209 predstavnika iz 127 zemalja sveta. Koliko je bilo predstavnika na inauguraciji neka kažu sami. Takođem veoma je neukusno porediti jedan svečani tužni čin sa proslavom za 6.000 zvanica i 6 tona mesa (neverovatnih 1 kilogram po gostu!) i pretvaranjem SIV-a u Guču (trubači). Što bi rekao Draža iz lista Danas, svi oni koji su bili u SIVu su SIV POZITIVNI (satirično aludirajući na HIV pozitivne). Pogrebna procesija Tita direktno je prenošena u 58 zemalja sveta. Vučićevi inauguraciju nisu prenosile ni sve TV stanice u Srbiji nacionalnom pokrivenošću!
    Mada Nj. E. Aleksandra Vučića (ova “titula” je prepisana sa pozivnice i trebalo bi da znači NJEGOVA EKSELENCIJA) često vole da porede sa Titom, zaista je nedolično to što čine članovi SNS, čineći mu svojevrsnu medveđu uslugu. Ali kakva im je obrazovna struktura i kako su mnogi konobari, šoferi, vlasnici pečenjara i dr. “visoki intelektualci” stekli preko noći fakultetske diplome, nije ni čudo kako se snishodljivo i udvorički odnose. Nije mi namera da potcenjujem bilo koje od navedenih zanimanja (na kraju krajeva, moje poreklo je radničko, ali “neke stvari” jednostavno ne mogu proći). Svog predsednika treba poštovati na dostojanstven način, a ne na ovaj kako to dodvoravanjem čine članovi SNS i koalicije.

  • Citam sve ovo, i svaka cast na maltene novinarskom istrazivanju i sto imate konkretne dokaze, imena itd. Meni je sve ovo jasno i glasacu za vas. Moji roditelji glasaju za SNS. Kad pricamo o nepotizmu, partokratiji oni sve to znaju, i kazu pa oduvek je tako. To se nikada nece promeniti, nema ko to da promeni, nema sanse da se to promeni, prosto to tako funkcionise. Ja i kad kazem da ima partije koji hoce to da promene, samo odmahnu rukom, misle da te partije samo zele da oni budi ti novi koji ce to isto raditi. Npr. njih dvoje nikada necete promeniti da glasaju za vas, iako se sustinski slazu da nije u redu partokratija. Cesto im je argument, pa i zuti su to radili, kao da je to ok i normalno. Oni sigurno nisu usamljeni primer, vec takvih ljudi ima na 100.000 hiljada.

    Cak sam im i rekao da ne razumem, da ima opcija koji ce vam vratiti penzije na staro ako dodju na vlast i oni u to ne veruju. Izgleda da je AV mnogo ubedljiviji. Kako se protiv ovoga boriti i makar mali deo glasaca konvertovati ja stvarno ne znam..