Autorski tekst

Velika rasprodaja imovine pred odlazak sa vlasti

Pred sam kraj mandata Srpske napredne stranke u Beogradu ubrzano se radi na tome da se udome njihovi stranački paraziti i da se rasprodaju najluksuznije parcele sa teritorija beogradskih opština. Ovo je, nažalost, primer već oprobane prakse.

Podsetiću vas da je Ministarstvo odbrane u junu 2006. godine usvojilo “Master plan” kojim je predviđena prodaja 447 vojnih kompleksa javnim nadmetanjem ili ustupanjem budžetskim korisnicima i lokalnim samoupravama uz nadoknadu. Naredno Ministarstvo odbrane, nezadovoljno brzinom realizacije “Master plana”, formiralo je radnu grupu koja je imala zadatak da ubrza ovaj proces, dajući prednost u kupovini lokalnim samoupravama na čijem su čelu, pogađate, bili pripadnici one stranke koja je istovremeno vodila i državu.

Formiranje radne grupe imalo je podršku tadašnjeg predsednika Vlade, koji je kao jedno od rešenja ekonomske krize video u pružanju podrške ideji da se rasproda vojna imovina i samim tim umiri “nezadovoljstvo” Ministarstva odbrane planiranim “skromnim” sredstvima u budžetu za 2009. godinu. Rezultat rada te Vlade i tadašnjeg Ministarstva odbrane je to da je najveći deo vojne imovine, na manje ili više luksuznim lokacijama, otuđen. Danas, kada je na vlasti Srpska napredna stranka, u fazi smo broj dva – potpuna privatizacija državne imovine.

Sada je aktuelna prodaja jedne od naluksuznijih lokacija, vojne hidro-baze na obali Dunava, na Zemunskom keju, a koja je u gore opisanom periodu prešla u vlasništvo Grada. Danas znamo da je uz sramno nisku početnu cenu, od oko 178 evra/m2, i obavezu grada da parcelu od 600 m2 pripremi za krajnjeg kupca, ova parcela predmet licitacije koja će biti održana 11. jula u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Da li mislite da je ime kupca već sad izvesno i da je nesumnjivo blizak predstavnicima aktuelne gradske vlasti? Mi mislimo da jeste.

Pogledajmo kakav istorijski značaj ima ova lokacija za Zemunce. Naime, Kraljevina Jugoslavija je između dva svetska rata imala dovoljno razvijenu domaćinsku svest i brinula je o odbrani ne samo svoga grada, već i o odbrani svoje zemlje, te je, između ostalog, razvila sopstvenu avio-industriju. Dakle, u periodu između dva rata, pre gotovo 100 godina, Zemun je imao čak dve fabrike aviona sa planom da te fabrike imaju izlaz na Dunav i reke na teritoriji Kraljevine Jugoslavije.

Prva fabrika aviona bila je u Zmaju, kompleksu izgrađenom 1927. godine, koju je 2006. godine država na tenderu prodala konzorcijumu of-šor kompanija koje su smeštene na Britanskim devičanskim ostrvima i u Delaveru i od koje je vremenom postala ruglo u ovom delu Zemuna, sa krajnjim ishodom – pretvorena je u jedan ružan niz trgovinskih objekata bez plana i reda. Svesno i ciljano uništavana je proizvodnja kako bi se obezvredila i sama, veoma dobra i atraktivna lokacija.

Druga fabrika bila je u zgradi Ikarus, izgrađenoj 1938. godine, a koja je takođe ovih dana u žiži interesovanja kao lokacija koja je predmet otuđenja. Zgrada je planirana za rušenje, bez obzira što je bila spomenik kulture i što se pored nje nalazi spomen obeležje palim borcima u odbrani Beograda. Umesto uređenja, na toj lokaciji je planirana izgradnja šestospratnice i podzemna garaža. Zanimljivo je i to da je firma koja je vlasnik parcele na kojoj je zgrada Ikarus – “Neimar – V”, jedna od firmi koje su učestvovale i u aferi “Geneks” 2007. godine.

Što će reći da je jedini razlog da bilo ko dozvoli gradnju na mestu na kojem to inače nije dozvoljeno, na samoj obali reke, može biti jedino iz vojnih i bezbedonosnih razloga i naravno da se podrazumeva da to zemljište iz svih navedenih razloga mora ostati u vlasništvu države. Upravo su pored ove baze testirani avioni koji su pravljeni u ove dve zemunske fabrike, a koje nisu bile mnogo udaljene od dunavskog priobalja.

Dakle, grad Zemun pre gotovo 100 godina i opština Zemun danas ne dele iste vrednosti. Grad Zemun pre jednog veka je znao da ceni, čuva i razvija sopstvene potencijale i razmišlja o bezbednosti grada i države, dok opština Zemun danas dopušta da sve što je onaj grad Zemun stekao, vladajuća većina koja je na čelu države i Beograda rasprodaju u bescenje pod sumnjivim okolonostima.

U prilogu ovog teksta postavljam oglas iz Politike objavljen 6. juna u kojem se, osim sramno niske početne prodajne cene lokacije na najlepšem delu Zemunskog keja i obaveze grada da predmetnu lokaciju uredi za potrebe krajnjeg kupca, vidi još jedna, možda i najznačajnija informacija. Naime, iz oglasa se jasno vidi da je planirano proširenje postojeće obaloutvrde od restorana “Venecija” do hotela “Jugoslavija”. Proširenjem obaloutvrde vrednost zemljišta na ovoj lokaciji će značajno porasti i pretpostavlja se da će imati vrednost i od nekoliko hiljada evra po metru kvadratnom.

Da li mislite da je slučajnost što se pred kraj svake vlasti kao po nepisanom šablonu rade iste, duboko pogrešne stvari i primenjuju isti izgovori i pseudo rešenja? O ovome nećete čuti ni reč u medijima, planirano je da sve prođe ispod žita i da ono što po prirodi stvari i potreba mora biti u vlasništvu države prelazi u privatno vlasništvo privilegovanih pojedinaca. Mi ovo možemo i moramo zaustaviti. Ovo je naša zemlja, a ne njihova država.

Tatjana Macura
narodna poslanica

i članovi OO Dosta je bilo – Zemun

Prilog: 

Oglas objavljen u listu Politika 6. juna 2017. godine

Povezani tekstovi:

Da li znate da se priprema prodaja najlepšeg dela Zemunskog keja?

 

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pratiti kupo-prodaju, uvideti kriminalne radnje i poslati krivične prijave ali je problem što sudovi nisu nezavisni. Uraditi reviziju postupka kada dođe nova poštena vlast a ovu prodaju poništiti.

    • Pomozite nam i Vi. Dodjite da potpišete peticiju.

      Tatjana Macura

  • Neće oni nikuda osim ako se interno ne raskantaju zbog Brnabićke (što će se vrlo izvesno desiti). Izbori će najverovatnije biti samo još jedna surova demonstracija sile i bahatosti, a očekujem neki pomak tek za naredne parlamentarne.

  • Sustina je u sledecem:
    Ministarstvo odbrane NE MOZE biti vlasnik objekata!
    Da li je Ministarstvo odbrane i Vlasnik vojne tehnike i naoruzanja???
    To je vlasnistvo svih gradjana SRBIJE!
    To je jedna od najvecih podvala!
    Kako vi mozete biti vlasnik, kada vi to niste kupili, vec vam je to kupila drzava , odnosno poreski obveznici?
    To je jos jedno PROTIV USTAVNO delo, koje je zapocelo jos sa Sutanovcem.
    Ovo je tema za pravne eksperte!

    • Ta Demokratska stranka, Šutanovac, Boris Tadić, Nebojša Krstić (koji je sada skroz Vučućev čovek) i njihovi kompanjoni… Šta su sve ono loše uradili i pokrenuli čitave mehanizme temeljnog srozavanja ove (tokom 90-ih godina razvaljene) zemlje… A u subotu se na sednici Narodne Skupštine moglo čuti kako Gordana Čomić brani Dinkića, kako je Dinkić tokom svih tih godina na funkcijama u vrhu vlasti toliko dobra učinio ovoj zemlji… Kako ih nije sramota! A onda se na njihove gluposti nadovežu ovi aktuelni vlastodršci iz SNS-a koji su dno dna političkog života Srbije. Ako su Tadićevi bili zlo za ovu zemlju, ovi sada narko-vučićevi su zlo na kub ili zlo na četvrti stepen u odnosu na tadićevce. Brnabić Ana kaže da će raditi u šestoj brzini. Baš bih voleo da vidim kako će za 30 godina o njoj govoriti istoričari. Verovatno kao o kontraverznoj osobi koja je ubrzala raspad Srbije koji je za obične građane ostao nevidljiv u toku te jedne i po godine njene vladavine. Vreme će pokazati šta su sve radili. A o ovom arhipreletačeviću i polubožanstvu koji je trenutno izbegao istragu tužilaštva koje je pod njegovim pritiskom, istorija će verovatno govoriti nešto najgore, kao o bolesnom vladaru uporedivog sa Neronom ili sa ovim današnjim severnokoreanskim Kim Džong Unom.

  • Koliko ja vidim, u ovoj konstelaciji snaga ne možete mnogo da uradite sem da ukazujete na korumptivno ponašanje članova biblioteke. U koliko imate dovoljno kvalifikovanih ljudi, možda bi mogli da skupljate dokaze i objavljujete uz stručan komentar koje bi kazne sledile za dato delo na nekom idealnom nepristrasnom i nezavisnom sudskom postupku. Akteri će sigurno čitati, pa možda ako ništa drugo, da imaju košmarne snove.

  • Covek koji je potpisao peticiju na keju me pita i rece kako mu je dosta kritike i sta bi DJB uradio po ovom pitanju?Druga osoba je misljenja da biste vi isto uradili samo na postenom tenderu ,za vece pare.Onom prvom sam odgovorio da bi ja,koji nisam strucan po ovom pitanju,otvorio javnu raspravu sa gradjanima i konsultovao struku i nadlezne sluzbe,arhitekte,ekologe…Na tom su prostoru vrsena streljanja 1944.pa i ovo treba obraditi i imati u vidu.Dakle,pored primarne borbe za obustavljanje prodaje,gradjane zanima sta biste vi na tom mestu uradili koje je ,inace,zapusteno kao sve ostalo.Ja sam mu odgovorio da bi tu ostavio terene,setaliste,zelene povrsine koje nedostaju gradu,a inace je to obaloutvrda,da bude opstinsko,opste dobro prve kategorije,naravno sredjeno za te namene.Sta biste vi sa tim delom obale?

  • U saopstenju ste naveli da bi opstina trbalo da zadrzi parcelu u vlasnistvu,sa cim se slazem,i da bi trebalo da investira u navedeni objekat i da ga renta od cega bi opstina i grad imali koristi.Sa ovim poslednjim se duboko ne slazem.Kakvi objekti u koritu reke?Kakav beton,pa ovi sve izbetonirase?Hocemo kej sa namenom koju ima svaki kej,dakle setaliste sa zelenim pojasom,obaloutvrdom i igralistima za decu.Prethodno saopstenje promenite jer je nejasno i kontradiktorno,zato su mnogi iskazali rezervu prema akciji.Razmislite na pitanje gradjana,sta biste vi sa hidrobazom?Ovo vam je dobronamerna sugestija i za ostala pitanja,jer mnogim gradjanima niste bili jasni u proslosti te zbog toga gubite glasace,znam jer manicno ispitujem javno mnjenje,nisu svi obavesteni,tacnije ljudi su povrsni i ne zanima ih nista.To su opozicioni glasaci,mahom DJB,dakle akcija sakupljanja potpisa jos traje pa budite jasni i glasni,a ja cu i nadalje da vam pripomazem!