Војводина Саопштењe

Откуд Кикинђанима новац за СНС кампању?

На списку донатора СНС за потребе кампање за одржане председничке изборе нашло се и преко стотину Кикинђана, који су уплатили на рачун напредњака више од 4 милиона динара што је близу 34.000 евра (све донације су по 40.000 динара), као што смо имали прилику да видимо у извештају о трошковима последње предизборне кампање СНС који се налази на сајту Агенције за борбу против корупције. На том списку претежно се налазе локални функционери (не сви), али има и запослених у јавним предузећима и установама у граду.

Заиста је симптоматична чињеница да су сви уплаћивали исти износ, а уочили смо да се међу тим, назовимо их „донаторима“, налазе појединци у блиским родбинским везама, који живе под истим кровом – мајка и син или отац и син, па испада да су поједина домаћинства уплатила чак по 80.000 динара!

Постављамо питање, како суграђанима-донаторима, тако и челницима СНС, одакле је заиста дошао овај новац, (укупне донације физичких лица на нивоу целе Србије, од по 40.000, износе укупно 275 милиона динара), јер верујемо да га ови људи са списка на данашње време, нису извадили из својих новчаника, ма колико „били дужни“ странци за бенефите које су, на рачун осталих грађана, од ње добили. Питамо СНС да ли је износ од 40,000 одабран зато што је то максималан износ донације за који донатор не подлеже надзору институција, тј. који не пријављује Пореској управи? Да ли су зато расцепкали велик новац на на хиљаде ситних донаторчића?

Осим тога, у истом извештају се наводи да је „Аутопревозу Кикинда“ плаћено свега 64.000 динара за превоз СНС-оваца на митинг у Београду. Сви смо сведоци (постоје и фотографије на друштвеним мрежама које то доказују) да су Кикинђани путовали на готово све митинге и конвенције широм Србије, па се питамо ко је финансирао ово силно превожење аутобусима јавног предузећа. Пошто је овај износ оквирно подударан закупу једног аутобуса једнократно, ко је платио све остале Аутопревозове вожње у СНС-ове партијске сврхе? Дали је трошак поднео Аутопревоз, или је можда новац пребачен из градског буџета, буџета јавних предузеће, или кога другог!?

Иначе, овако сумњиве донације редовна су појава у СНС извештајима о трошењу новца у кампањама годинама уназад, па смо нпр. у њиховом извештају из 2014. године видели да се међу њима налазе и поједини новинари, запослени у локалним медијима који се понашају попут ПР службе актеулне власти, док опозицији препуштају врло мало простора.

Захтевамо да се грађанима одговори на постављена питања, јер све дискусије о трошковима кампања других странака заиста смешно звуче у поређењу са горе поменутим чињеницама и износом који је СНС трошила у кампањи, а ради се о преко 800 милиона динара, док су тог новца чудног порекла убаченог од тобоже донатора идентичних износа од 40,000 динара прикупили укупно 275 милиона, бар тако стоји у трошковнику извештаја.

Погледајте овде како је финансирање СНС кампање  у целој држави изгледало.

Одбор Доста је било у Кикинди ће даље истраживати порекло и начин употребе овог новца. Јавност ћемо обавештавати о свему што дознамо. Молимо суграђане да нам јаве све детаље које сами знају о овој теми.

Доста је било
Одбор у Кикинди

kikinda@dostajebilo.rs

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар