Foto: serbia.com
Привреда Саопштењe Шумадија

Фиат има законску обавезу да преговара са синдикатима

Радници Фиата у Крагујевцу су покренули генерални штрајк. Очигледан кривац за овај изнуђен потез је менаџмент Фиата који покушава да избегне своје законске обавезе, игнорише и раднике и њихове синдикате, и тиме крши и Закон о раду и Закон о штрајку. Позивамо менаџмент Фиата да поштује законе Републике Србије и прихвати позиве на преговоре које су им упутили председници синдиката.

Председник Самосталног синдиката Зоран Марковић рекао је да је “пословодству Фијата достављено и решење инспекције рада у коме се наводи да мора да се поштује закон о штрајку, али и да менаџмент треба да крене у разговоре са радницима како би проблеми били решени”.

Синдикати играју важну улогу у остварењу радничких права, посебно у великим компанијама. Та улога препозната и у закону, па ниједан послодавац нема право да ту улогу оспорава. Да ли су захтеви прихватљиви или не, оправдани или не, то је питање преговора између послодавца и синдиката, а улога државе је да осигура да се поштује закон и да преко инспекција натера послодавца да поштује своје законске обавезе.

Одређени број страних инвеститора, а што је посебно забрињавајуће и они којима су грађани Србије дали субвенцију, односно поклон, се понашају као да им је у Србији дозвољено све, укључујући и све оно за шта знају да им није дозвољено у њиховим матичним земљама и посматрају Србију као земљу јефтине радне снаге. Влада Републике Србије је велики кривац за ово стање, јер годинама окреће главу на другу страну и толерише све, од пелена за раднике до бруталног спречавања синдикалног организовања. Позивамо владу да осигура да се поштују закони Србије.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • DJB, u skaldu sa svojim načelima iz “crvene linije” mora odlučno da podrži primenu zakona a posebno u atko osetljivoj društvenoj oblasti kao što je primena zakona o radu.
    Zašto?
    Pored “crvene linije” jedan od akutnih problema je neisplaćivanje obaveza poslodavaca u pogledu plata zaposlenih. Dosadašnje vlade su to poslodavcima gledale kroz prste (verovatno je bilo i velikih korupcionaških zahvata tom prilikom). Stvoren je veliki društveni problem koji preti da naruši bezbednost socio-ekonomskog sistema zemlje.

    • Pravo na štrajk se ne dobija time što je neko glasao za ovog ili onog. Pravo je za sve. Sprovođenje prava je pitanje odgovornosti. Ako ga neko ne sprovodi taj je prekršilac zakona a u ovom slučaju to je vlada i nadležni ministar. Mislim da je to u ovom slučaju “dokazani levičar” Aleksandar Vulin.

  • FIAT je solidna investicija. Bolja od onih sa kablovima. On i zeljazara su bolje investicije. Ali naravno da ima obavezu da pregovara sa rsdnicima. Takodje i vlada bi trebala ucestvovati u pregovorima zbog vece subvencije i to sto je iako manjinski ozbiljan akcionar sa 33%.