Саопштењe Скупштина Финансије

Власт се жалила ММФ-у на опозицију

Данашњи састанак представника Међународног монетарног фонда са члановима скупштинског Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава владајућа странка је искористила да се пожали ММФ-у на опозицију, да нису патриоте и да желе само да “цинкаре” српску Владу.

Овај састанак, из непознатих разлога, није преношен на званичном сајту Скупштине Србије што је иначе уобичајена пракса. Када је председник покрета Доста је било скренуо пажњу да преноса за јавност нема, владајућа већина га је оптужила да – лаже.

Представници ММФ-а су обавестили посланике да се Србијом у ММФ-у бави укупно 7 (и словима: седам) људи од којих је 5 присуствовало састанку. Питали су како посланици виде процес креирања буџета и како у њему учествују. Могли су да чују да опозициони посланици не учествују у креирању буџета јер је пракса владајуће већине да документ готовог Закона о буџету пошаљу посланицима пар дана пре почетка седнице, на којој се онда буџет хитно усвоји. Ова пракса постоји у Србији већ више деценија.

Посланици опозиције на Одбору за финансије од почетка сазива ове Скупштине, више од годину дана, нису успели да ставе на дневни ред ниједну једину тачку. Скупштински одбор није отворио ниједан анкетни одбор, није се ни на који начин бавио провером рада извршне власти. Скупштина је заправо “проточни бојлер” извршне власти.

Представницима ММФ-а је указано да је СНС противуставним смањењем пензија постигао “уштеду” у буџету од око 160 милиона евра, док се истовремено на субвенције баца преко 700 милиона евра, на плаћање гаранција за партијска јавна предузећа преко 300 милиона евра, а губици Србијагаса, РТБ Бора, Железаре, Ер Србије и многих других државних предузећа мере у стотинама милиона евра. Партократија на власти не спроводи реформе и не уводи ред јер би тиме секла грану на којој седи, бећ уместо тога дубоко завлачи руку у џеп грађана и привреде и тако смањује дефицит и задовољава ММФ.

Председница одбора је након излагања Саше Радуловића представницима ММФ-а поднела извештај о томе на колико је седница одбора за финансије Саша Радуловић приуствовао, а на колико је био одсутан.

ММФ штити интересе поверилаца. То им је посао. Њихова политика подршке Влади је добра за њихове интересе, али је лоша по грађане Србије. Пошто је главни интерес ММФ-а смањење дефицита и да осигурају да Србија враћа дугове, а пошто знају да се ради о неспособној влади, једина мера за заштиту интереса поверилаца у коју ММФ верује јесте смањење плата, пензија и повећање пореза. Да ММФ штити интересе поверилаца знамо. Ко штити интересе грађана и домаће привреде? Владајућа партократија то, на жалост, сигурно не чини.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Pozdrav svima iz sve snahe.
  – Nadam se da ce neki osvrt o ovom zasedanju biti opisan sledecih dana.
  Takodje mnogo ne ocekujem od bilo koje strane, medjunarodne organizacije, iako mislim da svaku anomaliju treba internacionalizovati. (Mi sami moramo sazreti, doci do medija itd)
  – Da li je vodjen stenogram, da li ga mozete dobiti i da li ga smete objaviti?
  2. Kada se prodaje licitacijom deo zemunskog keja?
  Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike

 • Хвала Вам за овај текст.
  Много говори о небризи СНС коалиције према грађанима Србије као и о њиховом неоправдано поданичком односу према Међународном монетарном фонду.
  Хвала Вам што сте им у лице рекли шта се овде дешава, па макар њима и њиховим домаћинима полтронима било непријатно што се о томе у званичним сусретима (јавно) говори.

  • Da, to su novi politički standardi koje je DJB uspostavio i koji su ogroman doprinos političkom životu u Srbiji. To mora na kraju dati rezultate, samo je pitanje kada. A što se predstavnika MMF tiče, sve oni to znaju, ali jedna je stvar kad se nešto samo zna i prećutkuje a druga kad se jasno i glasno kaže.