Saopštenje Skupština Finansije

Vlast se žalila MMF-u na opoziciju

Današnji sastanak predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda sa članovima skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava vladajuća stranka je iskoristila da se požali MMF-u na opoziciju, da nisu patriote i da žele samo da “cinkare” srpsku Vladu.

Ovaj sastanak, iz nepoznatih razloga, nije prenošen na zvaničnom sajtu Skupštine Srbije što je inače uobičajena praksa. Kada je predsednik pokreta Dosta je bilo skrenuo pažnju da prenosa za javnost nema, vladajuća većina ga je optužila da – laže.

Predstavnici MMF-a su obavestili poslanike da se Srbijom u MMF-u bavi ukupno 7 (i slovima: sedam) ljudi od kojih je 5 prisustvovalo sastanku. Pitali su kako poslanici vide proces kreiranja budžeta i kako u njemu učestvuju. Mogli su da čuju da opozicioni poslanici ne učestvuju u kreiranju budžeta jer je praksa vladajuće većine da dokument gotovog Zakona o budžetu pošalju poslanicima par dana pre početka sednice, na kojoj se onda budžet hitno usvoji. Ova praksa postoji u Srbiji već više decenija.

Poslanici opozicije na Odboru za finansije od početka saziva ove Skupštine, više od godinu dana, nisu uspeli da stave na dnevni red nijednu jedinu tačku. Skupštinski odbor nije otvorio nijedan anketni odbor, nije se ni na koji način bavio proverom rada izvršne vlasti. Skupština je zapravo “protočni bojler” izvršne vlasti.

Predstavnicima MMF-a je ukazano da je SNS protivustavnim smanjenjem penzija postigao “uštedu” u budžetu od oko 160 miliona evra, dok se istovremeno na subvencije baca preko 700 miliona evra, na plaćanje garancija za partijska javna preduzeća preko 300 miliona evra, a gubici Srbijagasa, RTB Bora, Železare, Er Srbije i mnogih drugih državnih preduzeća mere u stotinama miliona evra. Partokratija na vlasti ne sprovodi reforme i ne uvodi red jer bi time sekla granu na kojoj sedi, beć umesto toga duboko zavlači ruku u džep građana i privrede i tako smanjuje deficit i zadovoljava MMF.

Predsednica odbora je nakon izlaganja Saše Radulovića predstavnicima MMF-a podnela izveštaj o tome na koliko je sednica odbora za finansije Saša Radulović priustvovao, a na koliko je bio odsutan.

MMF štiti interese poverilaca. To im je posao. Njihova politika podrške Vladi je dobra za njihove interese, ali je loša po građane Srbije. Pošto je glavni interes MMF-a smanjenje deficita i da osiguraju da Srbija vraća dugove, a pošto znaju da se radi o nesposobnoj vladi, jedina mera za zaštitu interesa poverilaca u koju MMF veruje jeste smanjenje plata, penzija i povećanje poreza. Da MMF štiti interese poverilaca znamo. Ko štiti interese građana i domaće privrede? Vladajuća partokratija to, na žalost, sigurno ne čini.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pa sada kada sve to znate udrite na sva zvona. Eksploatišite to u političke svrhe. Zašto ćutite ?

  • Pozdrav svima iz sve snahe.
    – Nadam se da ce neki osvrt o ovom zasedanju biti opisan sledecih dana.
    Takodje mnogo ne ocekujem od bilo koje strane, medjunarodne organizacije, iako mislim da svaku anomaliju treba internacionalizovati. (Mi sami moramo sazreti, doci do medija itd)
    – Da li je vodjen stenogram, da li ga mozete dobiti i da li ga smete objaviti?
    2. Kada se prodaje licitacijom deo zemunskog keja?
    Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike

  • Hvala Vam za ovaj tekst.
    Mnogo govori o nebrizi SNS koalicije prema građanima Srbije kao i o njihovom neopravdano podaničkom odnosu prema Međunarodnom monetarnom fondu.
    Hvala Vam što ste im u lice rekli šta se ovde dešava, pa makar njima i njihovim domaćinima poltronima bilo neprijatno što se o tome u zvaničnim susretima (javno) govori.

    • Da, to su novi politički standardi koje je DJB uspostavio i koji su ogroman doprinos političkom životu u Srbiji. To mora na kraju dati rezultate, samo je pitanje kada. A što se predstavnika MMF tiče, sve oni to znaju, ali jedna je stvar kad se nešto samo zna i prećutkuje a druga kad se jasno i glasno kaže.