Autorski tekst Beograd Državna uprava Politika

Četvrta “stabilna” Vlada

Nedavno smo dobili četvrtu Vladu u poslenjih pet godina. Oličenje političke stabilnosti, a o stručnosti i da ne govorimo. Za početak, premijerka Srbije je osoba koja govori o uspehu digitalizacije i velikim dostignućima u sistemu E-uprave, dok istovremeno skupštinska služba nije sposobna da na dan rasprave o Vladi stavi ekspoze u informacioni sistem dostupan svim poslanicima.

Ministri se tu ne pitaju mnogo i nikome ne odgovaraju za svoje postupke. Stati na čelo takve Vlade nije više pitanje političkog opredeljenja, stručnosti i lične ambicije već pitanje morala i inegriteta. Pitanje zdravog razuma. Ani Brnabić to očigledno nije bitno. Možda i ne treba više očekivati od osobe koja je poslovno bliska Siniši Malom i koja je Vučićevog kuma Nikolu Petrovića odbranila od optužbi da je hteo da reketira firmu koja je pokušala da uđe na srpsko tržište. Skandal sa izdavanjem dozvole za gradnju vetroparka kod Kovina desio se 2015. godine, a Ana Brnabić je već 2016. postala ministarka.

Vladu na čelu sa Anom Brnabić čini 21 ministar, 18 resornih ministarstava i tri bez portfelja.

I Vulin na čelu vojske.

Asocijacija na njega nije samo JUL, Mira Marković, govor mržnje i gluposti koje izjavljuje na dnevnom nivou, niti crno odelo, već političke opaske nastale poslednjih nekoliko godina. Više puta je obećao usvajanje Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom, a građanima pokušao da nametne prinudni rad. Naime, na sednici Vlade usvojena je krajem 2014. godine Uredba o merama socijalne uključenosti korisnika novčane i socijalne pomoći, koja obavezuje radno sposobne građane da rade ili da se obrazuju, kako bi ostvarili pravo na novčanu pomoć. Uredba je u suprotnosti sa Ustavom i ratifikovanim međunarodnim ugovorima, a ukoliko se neko usudi da odbije zaduženje dodeljeno od strane centra za socijalni rad, predviđala je i umanjenje naknade za 50 posto dok je za drugo odbijanje naredbe kazna prestanak isplate. Setimo se 2015. godine i nameštenog konkursa za dodelu sredstava nevladinim organizacijama. Kome je i zašto otišlo skoro dva miliona evra, nikad nismo saznali.

I dinastija Krkobabić (opet) ima svog predstavnika. Milan Krkobabić, “ekspert” za javna preduzeća i nameštanje poslova u istim. Zapravo, idealan naziv njegovog resora bi bio ‘‘ministarstvo za nameštanje poslova porodici i užoj familiji.” Poznat i po izjavi da su se “penzioneri svojevoljno odrekli jednog dela primanja, te da im niko ništa nije uzeo”. U kampanji 2014. obećao trinaestu penziju, par meseci nakon toga penzije su smanjene, sa PUPS-om u Vladi. Pre 4 godine istovremeno je obavljao funkciju narodnog poslanika, odbornika Skupštine Grada Beograda i generalnog direktora JP „Pošta Srbije“.

Socijalistička partija Srbije ima četiri resorna ministra i jednog bez portfelja. Sve imaju isključivo dugačak partijski radni staž, a od ostalih “kvalifikacija” – jedno hapšenje i kontakte sa kriminalcima.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, bio je ministar sa 29 godina, davne 1991. Nakon toga je bio direktor u JP Srbijašume. Uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj prilikom kupovine stana, izvršio krivično delo “podstrekivanja”, ali je oslobođen zbog zastarevanja slučaja.

Branislav Nedimović je promenio nekoliko partija, a bio je narodni poslanik kao kadar DS-a. Iz priloženih biografija jedino Dušan Vujović može da se pohvali relevantnim radnim iskustvom, ali i on je pristao da bude performer u cirkusu Aleksandra Vučića, tako da suštinski nanosi istu štetu kao i svi ostali. Ako ne i veću. Branko Ružić ima veze sa državnom upravom koliko i Aleksandar Antić sa energetikom, Zorana Mihajlović sa saobraćajem, Nedimović sa privredom i vodoprivredom. Nebojšu iz Beograda nema potrebe objašnjavati. Poltronstvo i marljiv rad jednog bota u ovoliko iskrivljenom sistemu uvek se isplati.

Imamo i ministra od zanata, Rasima Ljajića kome je po deseti put ‘’zapalo’’ neko ministarstvo. Kao ministar rada bio je optužen za kršenje Zakona o budžetskom sistemu, prilikom javnih nabavki vrednih nekoliko miliona evra. Prekršajni sud ga je pre 4 godine proglasio krivim i kaznio opomenom. Privredu nam vodi čovek koji je 2008. hapšen zbog korupcije, u postupku ‘’građevinska mafija’’. U pritvoru je proveo 13 meseci, a nakon toga pravosnažno oslobođen.

Ima tu još materijala za diskvalifikaciju svakoga od njih pojedinačno. Ne znamo da li je gore to što opet imamo iste ljude koji za vreme svog ranijeg ministrovanja nisu ništa korisno uradili i čiji je učinak, u najmanju ruku, ravan nuli, ili to što su i novi ministri osobe sumljivih biografija i prljave političke prošlosti.

Od bivšeg premijera a sadašnjeg predsednika nasledili smo neispunjena obećanja, urušene institucije sistema, medijsku cenzuru i najniži rast BDP u regionu od 1.8% u poslednje 3 godine. Po svemu sudeći, biće ovo Vlada kontinuiteta partijskog zapošljavanja i “odliva mozgova”, sa kadrovima visoko kvalifikovanim samo da nas odvuku u još veći bunar.

Biljana Marković
Članica opštinskog odbora DJB Zvezdara
Predsednica Foruma mladih DJB

Biljana Markovic

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar