Ауторски текст Политика

Кредибилитет, 17 година касније

Сваки избори се одржавају у неком контексту. У Србији је контекст још увек пост-петооктобарски. Начин на који већина бирача данас доноси одлуку о изборној подршци односи се на њихов став према дванаестогодишној владавини странака које су произашле из коалиције ДОС у периоду 2000-2012. године. Неки би хтели да се тај период врати, неки да се више никада не врати.

Идеја 5. октобра је била величанствена. На власт су дошли људи који су обећали да ће бити другачије. Једно кратко време заиста је било другачије. Али онда је почело да се враћа на старо.

Почело се са пљачкашким приватизацијама, намештеним тендерима, тајним уговорима, страначким запошљавањем, негативном селекцијом, притисцима на правосуђе и тужилаштво, и завршило се кршењем Устава од стране председника, реформом правосуђа у кафани и контролом медија. У овоме су учествовали страначки лидери, министри, њихови помоћници, секретари, председници. Било директно, било тако што су окретали главу и правили се да не виде.

Део гласача био је понижен, део изневерен и преварен. Онда се 2012. године десило “изненађење.” На власт се вратила политичка елита из деведесетих. Повратак Александра Вучића на власт није ништа друго до освета понижених и изневерених грађана за све оно што није урађено за дванаест година. Пониженост и изневереност су доминатни осећаји из коијих Александар Вучић и данас црпи главну изборну подршку.

Као и ДОС пре дванаест година, Александар Вучић је 2012. године дао велика обећања да ће променити систем и искоренити корупцију. Али постало је још горе. Вучић је само наставио да унапређује систем који је пре њега саградила петооктобарска елита. Велика популарност Александра Вучића има своје утемељење у медијској контроли, подршци Запада и злоупотреби државног новца. Ипак, постоји још једна – то је чињеница да су на политичкој сцени још увек присутни људи који су ударили темеље партократског система који данас уништава Србију. Александар Вучић то добро зна и зато на сваким изборима бираче ставља пред једноставну дилему – “Можда ја нисам добар. Али да ли желите да се врате они пре мене?” Ово пали већ пет година.

Велики број грађана мисли да је проблем у опозицији у сујети опозиционих лидера. То је погрешно. Проблем је у кредибилности. Не можете кредибилно заговарати реформу правосуђа са оним ко је реформисао правосуђе у кафани. Не можете кредибилно критиковати садашњег председника државе што је и даље председник своје странке ако сте и ви били председник који осам година није поднео оставку на место председника своје странке. Не можете кредибилно критиковати владајућу странку за шиканирање у Скупштини ако сте то исто радили пре 2012. године. Не можете кредибилно критиковати власт за потписивање тајних уговора ако сте их и сами потписивали. Не можете критиковати власт због страначаког запошљавања ако сте то исто и сами радили. Народ није глуп. Он добро види и разуме шта се дешава. Не жели да да свој глас да би једну власт заменио другом која се од прве разликује само по томе што је пристојнија, има више стила и праве докторате.

Ово добро виде стране дипломате (иако то не говоре јавно). На једном састанку са високим представником једне од важнијих ЕУ земаља који је недавно дошао у посету, на коме је присуствовало неколико лидера из периода пре 2012. године, питали смо га зашто подржава аутократу који је против владавине права. Зашто подржава оно што у својој земљи не би никада подржао. Негов одговор је био бруталан: “Не разумем зашто вам то вама смета? Исто је било и пре Вучића. Када сте то пре доласка Вучича имали независно правосуђе или слободне медије?”

Исто као што људи који су учествовали у стварању оваквог система немају кредибилитет да одговоре на ово питање страним званичницима, тако тако ти исти људи не могу то да објасне ни српским бирачима. Аргумент да је Вучић још гори од њих не пије воду. Још горе, ми који нисмо учествовали у томе, који смо видели колико је било погубно вођење државе и пре Вучића, губимо кредибилитет док седимо за истим столом са људима који су учествовали у стварању партократског система.

Ово се јасно види по апстинентима. Вучић и Шешељ су на председничким изборима освојили онолико гласова колико је Томислав Николић освојио у другом кругу председничких избора 2008.године: око 2,2 милиона. Сви опозициони кандидати заједно су освојили 900.000 гласова мање него Борис Тадић 2008. године (Тадић је тада добио 2,3 милиона гласова).

Промена која подразумева промену стила је погрешна промена. Да би се десила права промена – промена која подразумева промену система – од пресудне важности су људи с којима се борите за промене. За кредибилан програм који подразумева владавину права, слободне медије, социјално одговорну државу, тржишну привреду без буразерских фирми, монопола, пљачкашких приватизација, намештених тендера, страначког запошљавања, тајних уговора и реформе правосуђа у кафани неопходно је да се удруже људи који немају историју злоупотреба и окретања главе у другу страну. Све остало једноставно није кредибилно. Ни за Запад, ни за гласаче у Србији.

Душан Павловић
Потпредседник Доста је било
народни посланик

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Odlican tekst!

  Zato DJB upravo i treba da se okane SDS, Levce Srbije, Sande, Vukadinovica,ostataka URS i ostalih koji su menjali po pet partija i samo im je cilj vracanje na neku vlast. Mnoge od tih stranaka ne bi mogle da preskoce cenzus od 0,15.

  Zato DJB treba da se moguce udruzi sa kredibilnim strankama i pojedincima koje zele navedene promene.

  I Naravno ne treba ici ni sa ultrazapadnim ni ultraistocnim snagama. Nego umerenu spoljnu politiku EU ali saradnja sa Rusijom, ne Nato….

  • Koje su to kredibilne stranke i pojedinci koje vi vidite? Ja ih ne vidim, osim recimo Jankovića, ali samo pod uslovom da se zakune da neće više nikada praviti nikakav predizborni dil sa demokratskom strankom.

  • Janković? Čovek koji bi radio ISTE stvari kao i AV! Čovek koji kaže da je zločin u Srebrenici bio genocid? Šta je onda Bratunac i ostala stratišta srpskog naroda koja su se desila PRE Srebrenice? Dosta mi je posipanja pepelom onih koji su sedeli u Beogradu i Srbiji dok je srpski narod krvario u BiH, plaćao svoju slobodu životima, imovinom! Da ne spominjem Jasenovac! Čovek koji JE UKRAO podosta stvari od DJB, navešću samo moto: “Oni koje smo čekali smo mi!” Sramota, kojliko neinventivnosti!

   Janković je ušao u srpsku politiku da bi uništio Dveri i DJB. Jer, u čemu se to “politika” Jankovića razlikuje od DS? Zašto DS prilazi Jankoviću za predsedničke? Zar Janković nije mogao da se pridruži već postojećoj DS, koja ima potpuno iste ciljeve!? Zar bih ja osnivao novu stranku koja ima identičan program DJB ili bih se pridružio DJB? Osim ako nisam bolesno ambiciozan, ili kupljen!

   Nakon ulaska Jankovića u politiku kao TROJANCA (što pre shvatite to bolje po vas i Srbiju) je rejting Dveri i DJB značajno pao, posebno DJB, jer su Dveri ipak zadržale nešto više od polovine od 5% koji su imale zajedno sa DSS-om 2016. Voleo bih da nije tako i ponizno ću se izviniti ako grešim. Po istraživanjima kojima inače ne verujem jer su režimska, DJB ima oko 2,8 odsto!

   Prijatelji, imali smo 2016. nešto preko 6 odsto! Bez ikakve promocije, bez medijske pažnje. Pa valjda se nakon ulaska u Skupštinu i NEPROMENJENE autentične DJB politike očekuje preko 6 odsto, pre 10 nego 2,8? Pa iako lažu, a lažu, zar ne bi lagali na 6 odsto ako stvarno imamo 10? Dakle, kome nije jasno, biće. Bolje je da to na vreme shvatimo. Janković je trojanac i druga strana AV medalje. Ukoliko se ne otreznite, ode prelepa ideja u kanalizaciju. Meni je svejdno, ja svoj život ne vežem za Srbiju, svoju DJB politiku imam “live” u Danskoj. Pozdrav.

  • Grešite u gomili stvari koje ste napisali, ali ja zaista nemam ni vremena ni strpljenja da vam to objašnjavam. Dakle, kao što rekoste, ne živite u Srbiji, pa tako, ako mi dopuštate da to kažem, ne vidite realno situaciju. Što pre prestanemo da vidimo trojance, to će nam biti bolje, jer je to opasna paranoična pretpostavka. Naravno da je Janković razgovarao sa DJB i tražio njihovu podršku, ali DJB je s pravom smatrao da njihova podrška bilo Jankoviću bilo Jeremiću ne bi ničemu doprinela. Ne vredi da vam objašnjavam, jer… znate, kad ovde živite, onda znate i vidite neke druge detalje nego kad stvar pratite izdaleka. U svakom slučaju, imate pravo na svoje mišljenje kao i ja na svoje. Uostalom, pročitajte tekst gospođe Milenović na ovom sajtu koji govori ko su nam politički protivnici a ko politički konkurenti – to je zvaničan stav DJB. Zato vas molim da ne trujete atmosferu.

  • Draga Ana, kao neko ko je zgadjen ceo svoj zivot (koji traje za sad 33 godine) domacom politickom scenom, zelim da vam dobronamerno skrenem paznju na katastrofalnu gresku u odnodima sa javnoscu. Naime, cak i da je istina, ne, pogotovo ako je istina, da nemate vremena ni strpljenja da nekom nesto objasnjavate, bolje se uzdrzite od bilo kakvog komentara, nego da to otvoreno kazete. Nista ne odbija obicne, slobodnomislece potencijelne birace (citaj: iskrene saradnike u preko potrebnim promenama) vise, nego taj osecaj da paranoja zaista ima osnova, i da ni od koga neces dobiti odgovore na pitanja na koja moras dobiti odgovore, da bi bio u stanju da ikom ikada ponovo verujes. Ne zelim da dam svoje vecito iznevereno poverenje nekom ko nema zivaca da mi objasni stvari koje ne znam ili ne razumem, vec ce da kaze “cuti tamo, dosta sto ti ja tazem da je tako”.

  • Ja mislim da je Ana ispravno reagovala. *Obicne, slobodnomislece* potenzijalne birace, kao sto je gdin Betelgeuse, -prema onome sta je napisao- za DJB bi bilo bolje da nema. Ima stranaka kojima treba da da svoj glas, poput Radikala ili Dveri. Oni takodje negiraju Srebrnicu. A u EU se nece uci negiranjem onoga sto je presudio Sud Pravde u Strassburgu. Ali nije rec samo o ulasku u EU. Ako se porice ono sto je sud presudio kao zlocin pojedinca ili pojedinaca, ljudi poput Betelgeuse teraju Srbiju da si umislja da je sudjeno Srbiji. Sta nije tacno. Ako zelimo da pocnemo neku novu buducnost, potrebno je smognemo snage, da se suocimo sa prosloscu, bez obzira koliko se ona pojednicu ne dopala, i kako on zeli da je opravda. Jer za Srebrnicu i druge masovne grobnice za civile po Bosni i Kosovu nema opravdanja. Jer ako to pravdamo onda smo svi krivi.

  • Betelgeuse
   I ja sam u Danskoj, pa da se nadjemo da popricamo kako se ko nasao u Danskoj, i zbog cega.

  • Kakve veze sa bilo ko je i zašto u Danskoj? Ne volim lažove, ne volim prevarante ni muljanje. Zato mi je ideja DJB bliska. Sve što u programu DJB piše, potpisujem. To je prva i jedina politička opcija u s kojom se stoprocentno slažem. DJB je ono to je Danska. Da podsetim, najnekorumpiranija, najsrećnija, i po work-life balance merilima, najbolja zemlja za život. Zato DJB – pazite PROGRAM, jer personalnih preferencijala nemam, idolatriju prezirem. Ne zanimaju me imena i prezimena, već sistem, Marko ili Mirko who cares, get real ili ćeš nestati.

   Gospođo Ana, to što vi nemate vremena da se nadgornjavate sa mnom je potpuno u redu, nemam ni ja s vama, trenutno mi je bitnije “hygge”. Uvek sam pisao samo i isključivo činjenice, a vi pronađite u mom prvom obraćanju šta NIJE tačno, i ako nije, rado ću to povući. Ono što bi trebalo da vas zanima je PROGRAM DJB, a ne prikoličarenje, pogotovo ne za Jankovića. Taj nije hteo sporazum pred predsedničke, jer je čovek sujetan, misli da je prepametan, još jedan izdanak poznate srpske škole multitalenata koji pojma nemaju. Eno fontane, saksija na banderama… kao primer NASTAVKA neshvatljive politike od 2000.

   Imali su dosta vremena i vlast od 2000. Nisu ama baš ništa uradili, čak su Srbiju još dublje zakopali. Upravi taj isti kompromitovani DS i njihova slika u ogledalu Janković.

  • Žao mi je ako sam vas uzrujala. Ipak moram da konstatujem da me ponovo pozivate da se “nadgornjavam” s vama (“pronađite šta nije tačno…”) iako tvrdite da za to nemate vremena. Naravno da me zanima program, i naravno da nisam podsticala nikakvo “prikoličarenje”, šta god to značilo, ali sam takođe svesna da sami nemamo prevelike šanse, barem kako to sada izgleda, a sigurna sam da i gospodin Pavlović to uviđa, jedino tvrdi da treba birati društvo. Vi nastavite da se zabavljate a ja ću nastaviti da radim, kao i svakog vikenda, značajne stvari za kulturu ove nacije. Svakom svoje.

  • Pozdrav iz sve snage Vama Ana i svim ostalim.
   Potsetimo se notara i prikupljanja potpisa.
   Kolilo se secan mas DJB je hteo rezervisati notare vece pre raspisivanja izbora. Naravno nije odobreno, ali kada je izbor za predsednika raspisan, nas DJB ne dobija notare, a u rekordnom roku potpise skuplja av i jankovic. Pa ni oni nisu mogli rezervisati ranije. Ne tvrdim nista protiv jankovica, ali mi nije jasno.
   jedan Zika

 • Ne vidim sta su Bogu zgresili Sanda i Vukadinovic,nisu bili na vlasti,ni u DOS,vec su ga kritikovali.Ako postoji desnica,neka to budu normalni,kulturni ljudi a ne radikali i sl.Dosta sa autisticnim cistunstvom i sektasenjem,ovo je borba za spas Srbije,a pomenuti su nam saveznici.Sto se tice teksta,ne secam se sikaniranja sirotog Vucica,Seselja,Martinovica i dr.Za ovo danas mediji su bili bombona,a taj zapad je brutalno uvek pred izbore pritiskao vlast da izruce Ovog ,pa onog,pa saradnja sa tribunalom nije dovoljna,a radikali sa navijacima razbijali po gradovima i vikali “izdaja!”Dakle,jesu propustili priliku da nesto urade,ali je brutalna laz da je bilo isto i pre AV.To je kao da tom politicaru kazes da su Srbiju bombardovali i Hitler i saveznici,pa i vi 1999.Zakljucak je isti ste,isto ko i pre.Nije bilo isto,i pogresno je bilo biti beli listic,svaki i Pavlovicev i Radulovicev,to je bila greska,valjda je jasno .Ne secam da su slali batinase da prekidaju tribine opoziciji i davili ih po ulicama i sl.Samo neka ti divni politicari i diplomate podrzavaju AV,time pokazuju koliko nam zele dobra i sta nam misle.

 • Dobar tekst!
  Ne sviđa mi se Nikolin komentar,jer mi se dopadaju i Sanda i Vukadinović,Borka nisam dovoljno ispratila,priča mu je ok,
  a ima i nekih članova SDS-a koji su mi prihvatljivi.E sad Boris Tadić…jeste da su najgori iz tog perioda sada u SNS-u i sa SNS-om…
  sve je u Dušanovom tekstu,nema se tu mnogo šta dodati.Teško je

 • Душане, погодили сте у суштину проблема, као и обично. Главно питање је међутим шта да се ради? Консталација политичких актера је таква каква је и то се не може преко ноћи променити. Партократија у садашњим опозиционим партијама још има остатке моћи, која се огледа и у утицају на неке медије (на пр. новина “Данас”, рекао бих) Њима сте ви и други покрети или партије, које мисле као ДЈБ, главни противници (непријатељи), а не СНС. Пошто сам ваш снажан симпатизер, волео бих да објавите неки програм, или бар ауторски текст, у коме се види како планирате да се изборите против Сциле (СНС) и Харибде (партократија у опозицији).

 • O idiotskoj tezi o osveti B.Tadicu glasanjem za sns,kao posvadjani ljubavnici od 16 godina,videti na V.Pavicevic i T.Pancic u Zumiranju neddeljnika Vreme o belim listicima.Osveta ponizenih gradjana,kome,samima sebi,svojoj deci,Srbiji?Otisla si sa drugim,sad cu da napravim tragediju,koje dno.Eto im DJB I Dveri pa neka biraju i jedni i drugi nisu bili na vlasti,ali ne nisu dovoljno atraktivi i lepi,elokventni,ko u pesmi O.Mandica Nije za nju.Vecina hoce mesiju,i da ga podrzi Sergej Trifunovic pa gde je zurka idem i ja.Ima i ona stara,naguto sam se suzavca ja onda jednom…bas sam se zrtvovao…,e pa nisi dovoljno majstore.Sto se tice procenata,ne vade nas ni 10,ni skoro 17%,ne treba gledati kroz predsednicke izbore to smo izanalizirali,opozicija je jednostavno slaba u svakom smislu.DJB trba da radi svoje i da se ne bavi drugima,kao sto su sami rekli i na ove izbore da izadju sami,ovi tekstovi nam to porucuju,uz tehnicku saradnju sa svima na terenu i sa nekima postizborno.Kako koalicija pre,tek kad se izmere dele vlast,Nije nemoguce,ali ne vidim to,bilo bi ok sa Belim uz podrsku NDM BGD ali oni su birali Jankovica a ne DJB proletos,sto mi je nelogicno,da sumnjice Radulovica a blanko podrzavaju Jankovica koji je podrzavao njihovu borbu,pa valjda smo svi ujedinjeni po tom jedinom pitanju?To je i problem,ovo je nasa ideja,stvar,slogan,a ne vasa,ukrali ste mi temu.Smesno,selo gori…

  • Fama o “belim” listicima, koji su doveli SNS na vlast 2012 je u najmanju ruku smijesna. “Beli” listici su 2012 bili oko cenzusa. 5%, mozda manje. Pitanje, koliki bi bili 2016 na redovnim parlamentarnim izborima da je Bota i DS ostala na vlasti? Mislim da bi SNS 2016 bio jedina partija u parlamentu u koaliciji sa SPS i SRS. O tome nisam ni rijec cuo od vajnih cuvara demokratije u srbiji. Od pojave “belih” listica 2012. Pa jebiga, moj glas je samo MOJ, i mogu da ga progutam. A sad da srusim kule od pijeska DS-Djindjic raji. Necu o volu na Palama ili slicnim stvarima, nego o “Ako vam je do morala, idite u crkvu” Jer zaboga, zasto ste u politici? I onda uvedes religiju u obrazovanje sa popovima kao obavezno. Jebiga, “filozof” se malo zaigro, kao i njegovi naslednici, glupi BT, PR Djilas, tviteras Pajtic, Ovan Sule, seljacki zastitnik itd.
   A stvar je jednostavna. UVESTI RED. Dosta je bilo. Sasa Radulovic.

 • Opozicija mora da nastupi zajedno na predstojećim beogradskim izborima i nema druge opcije.Dok ne osete da mozda ima neko jači od Vučića i da može i da izgubi,dok ne osete tu snagu udružene opozicije,nema ništa od pobede.Od tapšanja po ramenu i onoga”baš si hrabar,svaka ti čast”,nema od toga ništa.Ajde,napukli su, u Beogradu imate šansi da pobedite

 • Sanda je bila clan DC koji posle GSS i SDU bio najvise prozapadno. To je bila levo liberalna partija centra. Tu su bili Micinovic, Stevan lilic…. Ta partija se zalagala za NATO, bezuslovno EU, bila je strogo sekularno, podrzavajacu privatizaciju…. I Partija je sama lutala cas DS cas sa ND i DC … Posle prelazi u DSS stranku desnog centra koja je protiv Djindjiceve vlade a Sanda je bila komesar u Djindicevoj vlada za izbeglice… Sada napusta DSS kada je izgubila izbore . Sta je lose sa DSS samo sto ne zeli sa svakim u koaliciju. Ne podrzava SNS, ali na lokalu saradjuje gde vidi interesa. To nije nista lose. Naravno da ne moze sa svakim samo da bi dosli na vlast. Tadasnji DC i DSS od koji je vodila su imali dijametralno gotovo suprotne politike.

  Vukadinovic te simpatizer DSS, te NOPO totalno drugacija partija

  borko je promenio sto partija Levica Srbije, Reformisti, SPO, GSS, DS . Totalno suprotne samo da dodje na vlast. Uzdize nekog Sandersa , a Sanders ne deli njegovu opciju ni po cemu. Sanders bi u Evropi bio tipican clan socijaldemokratskih partija cak i blazi protiv cega se Borko bori. Da je sanders u Evropi bio bi prosecan ili blazi politicar clan SDP, Laburista zavisi od zemlje.

  SDS je razbio DS na izborima 2014 po nalogu SNS. Tadic je napravio SNS sa Mikijem Rakicem to se vec sada zna. DS je 2014 imao oko 20% , da bi Tadic pred izbore rabio stranku da bi imala 6% , i on 6% i tako izgubili najmanje 8% biraca. PO nalogu SNS je uzeo Cedu i Canka u koaliciju 2016 sa kojima nije imao nista. Tadic je rekao kako je partokratija normalna stvar.

  Dveri padaju zbog Obradovicevog autoritarizma. Pola partije ga je napustila.

  Na desnom centru nam ne trebaju radikalni kao dveri nego pristojna , moderna, desnica demohriscanskog profila ili liberalno konzervativnog. Primer su Republikanci Nikole sandulovica i SPO.

  kredibilni pojedinci Dusan teodorovic, kredibilne partije Republikanci Nikole Sandulovica.

  Nesa na licnom stavu sve govori dobro slusajte…

  Kaka bre ujedinjenje opozicije sa svakim. SPO i SDPS su mnogo bolji od onog SDS-a i Levice Srbije.

  Setimo se secenja prstiju za vreme Tadica, kradje 980 evra punoletnim gradjanima, strajkova studenata na ledu….

  • Nikola,ajd ti lepo sa Draganom i Pernarom ruku pod ruku pa botujte negde drugde.Provalila sam te odmah,al’ rekoh ajd da te pustim još malo…upropastio si ovaj izuzetan tekst svojim komentarom.SPO…šta je bilo SNS preti da otkaže gostoprimstvo,a mogli bi i da izgube u Beogradu,pa da se prešaltujete na vreme, jel to?

 • DJB-u nedostaje ponuda pravih stvari kako bi izvukli apsinente. To sto se insistira na ukidanju partokratije i transparentnosti nije dovoljno. Biraci osecaju da tu nema sustine. I Tadica i Djindjica su izabrali oni biraci koji su svesni situacije u drustvu. Oni se ne daju lako prevariti i izlaze na izbore samo kada procene da je ponuda ona prava, tako se stvara referendumska atmosfera.
  A sto se tice partokratije, dok god se ne ponudi preispitivanje svega sto je valst radila unazad 20-30 god, lustracija, otrvaranje dosjeja i sto je definitivno kljuc svega, obracun sa kriminalizovanim sluzbama bezbednosti, biraci vam nece verovati i DJB nece ici dalje od par %. Ponudite sve ovo pa cete videti reakciju biraca. Osim toga DJB mora ponuditi sveobuhvatniji program drustvenih reformi.
  Po meni najnekompromitovanije su neke partije nacionalnih manjina i grupacije koje predstavlju i brane interese raznih manjinskih zajednica(ne samo po etnickom principu) i sa njima treba saradjivati. Medjutim da li DJB to sebi sme da dopusti ili se takodje ulaguje biracima ne zeleci da izazove one koji bi glasali za DJB ali su ipak previse nacionalisticki nastrojeni da bi tako nesto prihvatili? DJB ovde mora da presece inace ce se upetljati u isti problem kao mnoge vlasti do sada. O stavu prema SPC i izbegavanju konfrontaceje na tom nivou da i ne pricamo.
  Ovakvim ponasanjem DJB podseca na reciklirani DS ili slikovito receno kao desert “bez boje mirisa i ukusa”. Ako ovako nastavite na narednim izborima necete osvojiti ni ovaj 1 %.

  Ja pripadam jednoj manjinskoj zajednici sa istoka Srbije, cenim vase stavove i namere, ali nikada necu glasati sa vas upravo zbog vaseg(ne)stava prema osnovnim ljudskim pravima i manjinskim pravima vecine manjinskih zajednica u Srbiji a narocituo u istocnoj Srbiji.

 • Gosp. Pavlovicu, kad pisete o kredibilitetu, hocete objasniti vase ucesce u sagi o “PARTOKRATIJI” N1-Slavisa Lekic?
  Misljenja sam da je taj serijal napravljen da bi obesmislio sav TRUD DJB o problemu partokratije. I vi ste pristali da ucestvujete u tom besmislu, zajedno sa svim tvorcima i uzgajacivacima partokratije? Pa zar vam nije bilo jasno, da vam Slavisa Lekic unistava imidz stranke, pravljem nekog serijala o partokratiji sa tvorcima partokratije kao sto su Boris Tadic i svi ucesnici iste. Nemojte mi samo reci da niste znali. Bilo bi neozbiljno. Dvije stvari koje koje “krase” DJB su , borba protiv partokratje, i transparentnost. Prvu vam obesmisjlava Slavisa Lekic, a drugu Ana Brnabic sa pricom o digitalizaciji i transparentnosti.

 • Pozdrav Vama Dusane i svima iz sve snage.
  I sam sam “razbijao” glavu sa kim bi trebao nas DJB saradjivati a sa kim ne.
  Sada vec imamo i godinu dana “zajednickog” rada u skupstini., pa se i to moze analizirati.
  Eto u tih godinu dana rada skupstine, meni je “zapalo za oko”
  – Preuranjena najava za kandidaturu Jankovica na subotickom lokalnom mediju i podrska DS-a (bese neka Nedelja rano popodne). Da li stvarno neko smatra da je takav pristup “zajednicki” pristup sire opozicije? Tu po meni nije bilo nikakvog dogovora, a ako ih je i bilo izigrani su.
  – Sledece. “Peticija za raspravu o nepoverenju maji gojkovic” nas DJB pokrenuo krajem 2016, cini mi se da DS poslanici nisu potpisali.
  Isti taj DS 4 I po meseca kasnije (sredina aprila 2017.) pokrece istu peticiju. Skuplja dovoljan broj potpisa, mislim da tada i Tadicevi daju glasove i DSu i nasem DJB-u i nas DJB tek tada dobija dovoljan broj potpisa.
  Cak je Bosko Obradovic na svojoj konferenciji za medije lepo rekao “U pa ja sm tu peticiju-zahtev potpisao jos u Decembru. Pa sta ako je to pokrenuo DJB, a ne mi? Slazemo se i podrzavamo”
  Posto sam svestan da “politiku” pratim povrsno, naivno cak, mozda su mi vaznije stvari promakle, a nebitne sam zapamtio, zakljucak da se DS treba dobro potruditi da opravda kredibilitet za saradnju ili da nema razgovora sa DS om bi sa moje strane bilo neozbiljno.

  Ako je ovo najava da ce nas DJB postaviti Principe za beogradse izbore i izaci “u nasoj DJB koloni” slazem se i tako cu glasati, bez obzira na rezultat, pad popularnosti, potsmeh gubitnika koji su “jaci” ali nisu pobedili nakaradni sistem..
  Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike

 • Jedan od najboljih tekstova koje sam ovde procitao.
  Profesore zelim da uspete u nameri, koja izgleda kao borba Davida i Golijata,
  Ne zbog Vuciceve jacine, nego zbog gradjana koji treba da pravoj opciji daju svoj glas.
  Bitno je da sto vise argumentirate, -bilo gde da ste u javnosti- sa vasim programom za BG.
  Tu nemate konkurencije. Ne dozvolite da se kampanja svodi na lidere, vec nametnite svoje teme.
  Objavite taj program i ovde ili ga kacite na tramvaje ili zgrade, ili pustajte iz helikoptera, -bilo kako- samo da dodje do gradjana.