Beograd Politika

Vojin Biljić: DJB u svojoj koloni

Žan Žak Ruso je u svom Društvenom ugovoru, u delu rasprave o ropstvu, ovako opisao besmisao zloupotrebljene vlasti: Sklapam sa tobom sporazum čiji sav teret pada na tebe, a sva korist na mene, koji ću poštovati dok mi se sviđa i koji ćeš ti poštovati dok se to meni sviđa. Mnogi akteri na našoj političkoj sceni su na ovaj način shvatali ili još uvek shvataju vlast. Zbog toga im jedino važno bilo da na vlast i dođu. DJB postoji na političkoj sceni Srbije ne da bi došao u poziciji gde može korisiti vlast radi sopstvenih interesa već da bi razmontirao baš takav nakaradni sistem i uspostavio red. U tom kontekstu je važno razumeti i sve odluke DJB.

Beogradski odbor DJB je doneo odluku da DJB izlazi samostalno na beogradske izbore.

Politika DJB je od samog početka 2014. godine bila da ne pravi cenzus koalicije i da samostalno izlazi na izbore. Što se cenzusa tiče, to sigurno neće biti razlog za ulazak u koaliciju jer i dalje mislimo da je politička organizacija relevantna samo kada samostalno pređe cenzus jer samo tada ima šansu da menja politički sistem.

Jedina koalicija za koju je DJB bio i ostao otvoren jeste široka koalicija levice, desnice i centra za pobedu na izborima okupljena oko oročenog plana u 20 tačaka za godinu prekretnice. Iz ovoga je jasno da je DJB otvoren za dogovor kredibilnih političkih lidera oko jedne kolone za izlazak na izbore. Pod kredibilnim liderima smatramo one koji do sada nisu učestvovali u kreiranju i očuvanju nakaradnog sistema.

Šta bi bio predmet tog dogovora, odnosno njegova suština, što se nas tiče? Dogovor bi morao biti dogovor kredibilnih političkih lidera oko konkretnog plana demontaže partokratskog sistema. Kada se oko toga dogovorimo, ostalo će doći samo po sebi. Mi možemo da se razlikujemo u vezi sa mnogim političkim pitanjima, ali ne i po stavu apsolotne neprihvatljivosti bilo kog vida zloupotrebe javnih resursa po dolasku na vlast. Tu ne sme biti kompromisa. Dogovor ne može biti oko apstraktnih koncepta poput slobode i civilizacijskih vrednosti, to nije dovoljno konkretno. Niti oko borbe oko Aleksandra Vučića same po sebi i bez konkretnog plana za dalje.

Građane zanima šta će se uraditi po dolasku na vlast i što je još važnije, da li će se sprovesti obećano. U Srbiji je već više puta viđen scenario odlaska jednih i dolaska drugih, koji su u suštini isti. I jedni i drugi. Dva lica iste partokratije. Jedan izgubi vlast, a onda se bori protiv drugog da povrati vlast i privilegije. Isti princip, isti ljudi i iste katastrofalne posledice ponavljaju se godinama. Samo su im parole različite. A građani to vide. Da vas podsetim, na protestima u Beogradu na jednom od trasnaprenata je pisalo: “Daj bože da ovi odu, a da se oni ne vrate”. Neverovatno je koliko istine ima u toj rečenici. Potrebna je jasna politika prekida, prekretnice, s konkretnim koracima.

Ukidanje stranačkog zapošljavanja i prestanak zloupotrebe javnih resursa je ključ. Dogovor opozicije oko ove teme bi ostatku Srbije bio signal da ne želimo samo da smenimo stranke na vlasti, a onda postanemo kao i oni. Moramo poslati jasnu poruku da je naša misija menjanje sistema.

Dosta je bilo je predložio već poznate crvene linije politike, koji su ujedno i principi ali i mehanizmi promena. To su:

  • transparentan gradski budžet, koji se objavljuje svakog meseca;
  • javni kriterijumi za merenje uspešnosti i svrsishodnosti budžetskih programa;
  • transparentni budžeti komunalnih preduzeća i kulturnih i sportskih ustanova;
  • skeniranje i objavljivanje svih ugovora koje grad sklapa sa privatnim preduzećima;
  • javni konkursi za sve nepolitičke funkcije u gradu (predmet političkog dogovora mogu da budu samo za poziciju gradonačelnika, većnika i njihove pomoćnike, jer su to političke funkcije);
  • sistematizacija radnih mesta u kompletnom javnom sektoru za koji je nadležan grad Beograd.
  • nema saradnje sa SNS-om na bilo kom nivou vlasti

Osim samih principa, važan je i kredibilitet političkih lidera koji stoje iza njih. Opozicioni političari koji su učestvovali u kreiranju nakaradnog sistema, a nisu se od njega ogradili ili priznali grešku, nemaju kredibilitet da stanu iza ovih principa. Taj kredibilitet imaju samo novi lideri. I zato je važno da zdrave i sveže jabuke ne stavljamo u istu korpu sa trulim. Zna se ishod takvog mešanja.

Često pominjem kredibilitet, ali to činim iz vrilo jasnog razloga. Da li, na primer, možete kritikovati sadašnjeg predsednika države što je i dalje predsednik svoje stranke ako ste i vi bili predsednik koji osam godina nije podneo ostavku na mesto predsednika svoje stranke. Da li možete kritikovati vladajuću stranku za odnos prema opoziciji ako ste isti odnos imali pre 2012. godine. Da li možete kritikovati vlast za potpisivanje tajnih ugovora ako ste ih i sami potpisivali. Da li možete kritikovati vlast zbog stranačakog zapošljavanja ako ste upravo vi kreatori tog fenomena. Možete naravno, ali niste kredibilni. A narod nije glup. On dobro vidi i razume šta se dešava.

Nakon dogovora oko ovih principa, sledio bi dogovor konkretne politike za Beograd. Baš i kao na republičkom nivou, DJB razvija svoj plan u 20 tačaka za Beograd: 20 konkretnih stvari koje bismo sproveli za godinu dana i njime postavili temelje i pravce daljeg razvoja Beograda. Beogradu su potrebna konkretna rešenja za konkretne probleme i potrebe Beograđana. Rešenja za pitanja saobraćaja i javnog prevoza, obnove saobraćajne infrastrukture, uređenje tržišta i oslobađanje od monopla, Beograda na vodi, upisa u vrtiće, bahatog parkiranja, unapređenje osnovnih i srednjih škola, kulturne politike, energetske efikasnosti, decentralizacije grada i prenošenja nadležnosti na opštine, poreske politike dobre za porodične firme, rešavanje komunalnog haosa i kontejnera koji su se pretvorili u ruglo grada i mnoga druga. Ta rešenja su politika koja utiče na živote građana.

Ako se prihvate i sprovedu principi transparentnosti gradskih finansija, partokratija će nestati iz Beograda. Beograd je i prilika da pokažemo celoj Srbiji da je moguće uvesti red i obračunati se sa stranačkim zapošljavanjem i burazerskom ekonomijom. Da je moguće odgovorno vršiti vlast. Da je moguće poštovati zakone, štiti interese građana i ujedno biti efikasan. Da je moguće ono što je u svim razvijenim društvima moguće.

DJB smatra da je SNS pobediv i na ovim izborima i da je za pobedu neophodno da se napravi jedna kolona sa novim ljudima okupljenim oko principa. U vezi sa svim ovim, inicirali smo razgovore sa relevantnim, opozicionim liderima. Baš kao i za predsedničke izbore, DJB je predložio trojni dogovor sa Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem oko principa i mehanizama koje bismo onda ponudili ostalim iskreno opozicionim strankama. U taj dogovor, ako bude postignut, uključio bi se i Beli Preletačević, pod uslovima kao i kod predsedničkih izbora. Tim iz Mladenovca, naime, ima jasan uslov za saradnju: da se ostali dogovore.

U prethodna dva meseca Saša Radulović je dva puta imao sastanak sa Sašom Jankovićem, prvi put 29. maja, drugi put 13. juna. Sa Vukom Jeremićem se video jednom 14. juna. Iako je trojni sastanak DJB od tada više puta tražio, do trojnog sastanka nije došlo. Saša Janković još uvek nije spreman za takav sastanak. Poznato je da je Janković ušao u razgovore sa DS-om i SDS-om Borisa Tadića i kako sada stvari stoje spreman je da pravi kolonu sa njima. To je naravno njegov legitiman izbor.

I za vreme predsedničkih izbora, a i sada za beogradske izbore, ostaje nam utisak da je Saša Janković više okrenut ka rehabilitaciji stranaka koje su ranije bile na vlasti, nego pobedi na izborima. I to je naravno njegovo legitimno pravo. Stav DJB je da nova politika nema kredibilitet ukoliko je predstavljaju stari ljudi, koliko god da su pristojniji ili stručniji od predstavnika sadašnje vlasti. Grešku koju DJB više neće ponoviti je da ćuti o tome i vodi razgovore sakrivene od očiju javnosti. Jednom smo već platili cenu za to. Ukoliko i kada Saša Janković bude spreman za dogovor i bude odlučio što hoće, naša vrata su otvorena. Jedan mogući scenario je i da se napravi više kolona, pa da na jesen lideri kolona pokušaju da naprave dogovor oko jedne kolone. Mi smo otvoreni i za to. Ali nismo otvoreni za čekanje i zakulisna pozicioniranja.

DJB više neće čekati. Rad na programu je već počeo. Očekuje nas veliki posao na terenu i razgovor sa Beograđanima o našim i njihovim idejama za njihov grad. U septembru ćemo održati i kurs iz javnih politika za buduće odbornike.

Na beogradskim izborima se ne bira gradonačelnik. Biraju se odbornici koji, kada se formira većina, biraju gradonačelnika. Na izborima građani biraju politiku koju žele zastupljenu u skupštini. To će im DJB i ponuditi. Mi smo poznati po konkretnim rešenjima. U septembru Beogradski odbor DJB će održati i unutarstranačke izbore za kandidata DJB za gradonačelnika Beograda, da Beograđani znaju za koga mi mislimo da bi bio najbolji gradonačelnik, iako ponavljamo ovo nisu izbori za gradonačelnika.

Za razliku od predsedničkih izbora mi više ne čekamo nikoga. Naša kolona je poznata. Naša politika je poznata. Naš protivnik je poznat. Naša kampanja počinje danas.

advokat Vojin Biljić
Predsednik Beogradskog odbora DJB

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Gospodo iz DJB,
    Zašto otvoreno ne kažete da je DS i Saša Janković onaj trojanski konj koji je razbio prvi jedinstven nastup opozicije na republičkim izborima za predsednika. Dakle, nikako ih više moliti. Ako se predomisle i dođu da pitaju za dogovor, onda ih razmotrite. Za sada se fokusirajte na sebe i one stranke i pojedince koji hoće da se dogovore.

    • Dragi Dejane, Janković sebe vidi kao neprikosnovenog vođu opozicije, a pozicije DS-a su jasne od 2000. naovamo. Posledice delovanja te štetočinske organizacije imate sada. Što se mene tiče, pre bih izašao iz politike nego sarađivao sa Jankovićem. Prekipeo mi je drugosrbijanski mazohizam. Ono kad dajete i više nego što vam traže, kada ste veći katolik i od samog Pape, i kad se takmičite u bljutavoj poniznosti. Kompleksi na treću potenciju.

      Hoću da kažem koliko je drugosrbijansko NESHVATANJE Zapada i njegovih vrednosti. Ako bih povlačio paralelu, to je kao kad vam Zapad kaže da je dobro prodati tri sećerane za 3 evra, jer je to moderno, a pokondireni skorojevići, u blaženom neznanju, otvorenih usta tapšu i dive se “mudrolijama” koje su čuli. Sirotinja koja daje svoju imovinu budzašto. Kao seljačići koji prvi put dođu u grad. Kažu da je dobro imati SSP i da će srpskom neuhranjenom bokseru perolake kategorije, prijati meč protiv dobro uhranjenog i utreniranog evropskog teškaša. Jedino iskustvo koje će naš bokser imati je zvezdano nebo posle teškog nokauta. Znate, njihovo pravo je da probaju, a naše je da se rukovodimo našim interesima. Tako je i sa “genocidom” čija je glavna svrha ukidanje Republike Srpske. Zato ni u ludilu za Jankovića. O DS ne vredi trošiti reči, oni su svoje odavno rekli.

    • Dejane, Saša Janković je definitivno novo lice na našoj političkoj sceni, isto kao i DJB, Jeremija, Borko, Dveri… Neki od njih su učestvovali u nekim prethodnim vlastima ali nisu zaprljali ruke i u tom kontekstu možemo da kažemo da su “čisti” i da mogu da čine tu novu političku scenu. Problem je upravo u tome što Saša Janković, kao neko ko je na poslednjim izborima dobrom kampanjom i uprkos odsustvu ozbiljnog političkog programa uspeo da privuče veliki broj simpatizera, odlučio da ne sklapa saradnju sa tim novim strankama i pokretima nego uporno gravitira prema DS-u i SDS-u. Dakle novi čovek ali okrenut prema prošlosti. I tu leži veliki problem koji sad postoji u opoziciji. Jer prava opozicija kao što je DJB neće da gleda u prošlost nego u budućnost. Za njih su DS i SDS istorija i tamo treba da ostanu. Međutim, Saša Janković ne misli tako i uporno “troši” svoj rejting ne bi li dotične partije vratio na političku scenu. Tako da je Saša Janković trenutno kolovođa najveće zbrke u opoziciji i to naravno da odgovara vladajućim partijama. DJB izlazi samostalno na sledeće izbore uprvo zato što ne žele da se prljaju saradnjom sa DS i SDS koji su za vreme svoje vladavine radili SVE ISTO što i sada SNS, protiv čega se DJB i bori. Ako bi se kojim slučajem Saša Janković odlepio od DS i SDS, to bi onda naravno bila prihvatljiva saradnja. I ne samo to, u tom slučaju bi imali razbijački tim. Ovako imamo kilavog đuru. Tako da, koliko mi se čini, i ovaj put će Saša Janković da kompletno upropasti opoziciono delovanje tim svojim insistiranjem na prošlosti.

  • Nikako ne mogu da razumem razloge za ovakvo istupanje DJB-a. Umesto da se kritika usmeri isključivo na katastrofalnu, endemski nesposobnu vlast, fokus je uvek na opozicionim strankama. Nadam se da ste svesni da ni jedna opoziciona grupacija, ili “kolona”, kako je nakaradno zovu ovih dana, neće moći da osvoji većinu na gradskim izborima, i, da ćete morati da, nakon izbora, sarađujete sa njima. U suprotnom, imaćemo istu situaciju koju smo imali na Vračaru (vi tražite nešto, oni ne žele to da prihvate, i, kao rezultat, dobijamo SNS na vlasti). Verujte, nikoga ne zanima ko je kriv, ili, ko će biti kriv za neuspeh pregovora sa ostatkom opozicije, građani na svojoj koži osećaju rezultate tih neuspeha. Ovakvim govorom, unapred odbijate mogućnost saradnje sa opozicijom, čime direktno idete na ruku vladajućem kartelu.
    Takođe, ne razumem zbog čega su se DJB i Saša Radulović samoproglasili za vođe opozicije, i, sa te pozicije ulaze u razgovore. Očigledno je da Saša Janković kalkuliše, sa željom da “poveća svoju prepoznatljivost u biračkom telu”. S druge stranje, Vuk Jeremić je na predsedničkim izborima doživeo debakl, čime je, po mom mišljenju, izgubio pravo na to da se smatra relevantnom političkom figurom. Mislim da kucate na pogrešna vrata, odnosno, da pokušavate da se dogovorite sa onima koji, ili ne žele da se dogovaraju, ili nemaju dovoljno kredibiliteta za dogovor.
    Ukoliko zaista želite da sklonimo ove uništitelje, morate da razgovarate sa politčkim strankama, a ne sa “pokretima građana”, da postavite neki minimum uslova, koji će biti prihvatljivi za sve, a, istovremeno, neće biti protiv principa DJB-a.
    Trenutnim ponašanjem, srozavate i vaše šanse (glasači koji ne glasaju za DJB, ovakvu vašu retoriku vide kao direktnu pomoć Vučiću), i šanse ostatka opozicije.

    • Bivsi nisu bolji od sadasnjih i bolje je ne biti u vlasti ako misle nastaviti po starom!!!Imajte svoj stav i svoje uslove pa narod neka menja il neka sve ostane kao pre vazno je da vi dajete sve od sebe za promene a ne sistem sjasi Murta da uzjase Kurta.Drzite se svog programa al se markentiski mnogo bolje organizujta.Ne smete dozvoliti da dobre ideje deluju neozbiljno i da nemaju publiku kad se izgovaraju a da iza govornika ne stoje predstavnici svih gradjana.Bez kompromisa borite se za svaki glas!!!!

    • Upravo o ovome se i radi. Država propada, a mi pričamo o Kurti i Murti, i kako je “bolje ne biti u vlasti”. Ako “bivši nisu bolji od sadašnjih”, onda ne bi trebalo ništa ni menjati. Neka ostane ovako kako je, pa ćemo se družiti preko Skype-a svi.
      Oni koji su možda bolji i od bivših i od sadašnjih, neće moći da dobiju šansu da to i pokažu, bar ne u ovim uslovima.
      Trenutnu vlast moramo da sklonimio kako god znamo i umemo. Kada se otvore mediji, kada prorade pravosuđe i ostale institucije, SNS će svoje sednice držati u zatvorima, i tada će biti vremena za kritiku “starih snaga” i DS-a.
      Dok je zgrada u plamenu, ne bi trebalo razmišljati o tome što onaj sa drugog sprata, možda, ostavlja peglu uključenu. Trebalo bi prvo ugasiti požar, pa tek onda “kažnjavati” one sa drugog sprata.

    • Država upravo propada zbog burazera Kurte i Murte. Već decenijama. Ono što izgleda ne razumente je da glasači nisu zainteresovaniza skidanje Kurte da bi se vratio Murta. Tako da vaša razmišljanja o tome da prvo skinemo Kurtu sa Murtom, a da će onda biti vremena da kritikujemo Murtu, jednostavno ne radi. Što pre ovo shvatimo svi, to će nam svima biti jasnije šta nam je činiti.

    • Potpuno se slažem da je koncept Kurte i Murte poguban. I, prilično je jasno šta nam je činiti. Pitam se samo da li je to moguće. Predsednički izbori su pokazali da, dok DJB insistira na nemogućnosti saradnje sa Murtom, Kurta trlja ruke, i, uživa u neograničenoj vlasti. Ako DJB misli da će na gradskim izborima moći samostalno da osvoji 51%, bojim se da smo svi zajedno u velikom problemu. Isto važi i za Jankovića, i za ostale “lidere opozicije”. Nadam se da vam je jasno da, i neopredeljeni, i glasači Saše Jankovića, vaše konstantne napade na DS vide kao kolaboraciju sa Vučićem. Isto kao što glasači DJB ovo kalkulisanje Saše Jankovića vide kao izdaju opozicije.
      Verujte, meni je potpuno sve jedno ko je kriv za nedogovor opozicije, da li je krivac Janković, ili DS, ili DJB. I potpuno je nevažno što je Janković “moralni pobednik”, Preletačević “prijatno iznenađenje”, a DJB “principijelno ispravan”. Sve ovo jeste važno, ali u normalnim društvima, i u normalnim vremenima. Na žalost, mi nismo ni normalno društvo, niti smo u normalnim vremenima. Na kraju priče, rezultat je jasan: Vučić vlada.
      Mislim da je obračun na opozicionoj strani pogrešan, i da je insistiranje na jednakosti bivših i sadašnjih pogrešan. Od opozicije očekujem samo da budete dovoljno odgovorni, da sednete, i da dogovorite minimum minimuma za saradnju. Pa makar to bio i dogovor o međusobnom nenapadanju.
      Takođe, drago mi je što možemo da kažemo svoje mišljenje, makar se ono u ovom trenutku ne slagalo sa vašim.

    • Jel treba oprostiti dsu i tadicu za njihov doprines koji je i izazvao dolazak radikala na vlast? Pokazali su da nemaju zelju da okrenu novi list i to na ovim poslednjim izborima, umesto da su izabrali neokaljanog lutovca oni izabrali suleta koji je ucestvovao od pocetka njihovog dolaska na vlast 2000.
      Ne zelim ni indirektno vise da glasam za ds.
      Na vracaru je koliko sam pratio doslo do dogovora opozicije ali se ceda prodao, a borkov odbornik je kupljen, tako da ni tu nije kriv djb, koji jednostavno nije hteo da se dogovori dok se svi ne sloze sa njihovim crvenim linijama.
      Ako se opet ne spoji opozicija tu je najvise jankovic kriv, jer mu je bitnija saradnja sa dsom nego sa drugim opozicionarima koji ne zele da saradjuju sa dsom, jetemic jeste pukao na izborima ali je ipak imao solidan rezultat iako je bio daleko od ocekivanog.

  • Tako bre!!!
    Otvoreno! Ko je ko! I za koga je ko!
    Pa sad ko hoće da vrati one koji su svojim delovanjem proizveli AV-a neka glasaju za Jankovića! Ovako je trebalo uvek! Dosta je bilo davanja veštačkog disanja za Ds,Tadića i sve koji su se nalapali koliko su veliki! A kvazi “elita”?! Pa i o njima treba reći istinu! Svi smo mi isti glasači ali su oni ipak malo istiji! Ma povraća mi se više od džabalebaroša koji me uče kako je sve važnije od mog novčanika i dobrobiti moje porodice! I njih treba staviti na svoje mesto!
    Samo napred, do pobede!
    DJB!!!

  • Gledam prilog na N1 i ne mogu da verujem da pravite pocetnicke greske kad saljete sliku u Srbiju o sebi i o svom radu!!!Kao i u kampanji kad ste jurili sagovornike po pijacama i delovali izgubljeno i usamljeno tako i sad saljete sliku sa jednog od najvaznijih dogadjaja za stranku a sala poluprazna i ko god gleda razmislja da ne mozete napuniti ni malu salu simpatizerima a kako mislite pobediti ogromnu masineriju..Da li ste razmisljali zasto u TV emisijama placaju gledaoce da sede u studiju sigurno to ne rade zato sto rado bacaju pare.Organizujte ako treba i placajte ali gde god se pojavite neka bude guzva oko vas!!!!pozzz

    • Koga je briga za to covece? To je sastanak gradskih odbora. Jel su trebali da dovlace ljude kao sns i ds pre njih? Uozbilji se.

    • Problem je u tome kako se odnosis prema kameri i ko ce sve tu sliku da vidi a ovo je bila sednica koju je prenosila nacionalna televizija a sala bezobrazno poluprazna.Medije treba znati koristiti a DJB je u tome izuzetno losa.Posle mnogo gresaka u odnosu na medije koje druge stranke maksimalno koriste pojavljivanje na N1 ne iskoristiti pa bilo koja sednica to bila pokazati prepunu salu u kojoj pojedinci i stoje samo da cuju govornika daje ozbiljnost a sistem bas me briga treba odbacitijer tek to nije ozbiljno!!!!

    • U pravu si Branko,evo ja cu da doniram da plate gledaoce,a mogli bi i ovi sto komentarisu iz inostranstva

  • Samo jedna zamerka – sa ljudima kao što je Tadić ne bi smelo da bude saradnje ČAK I AKO se izvini i prizna grešku. Imao je svoju priliku.

    • Tako je Vasilije!!!Meni se Boris Tadić zamerio više nego Slobodan Milošević.Mogao je da menja a nije hteo!!!

  • Podrska! Ocekujem i nadalje ovakvu transparentnost od vas, a ne da kao na predsednickim. Mislim da je najbolje da vi pustite jankovica i ds da naprave jednu kolonu, a vi krenite sa formiranjem druge, mislim da je to bolji scenario nego da cekate i izlazite sami. Ima gomila pokreta koji ne bi da izlaze sami, a ne zele sa dsom, izmedju ostalog trebate probati da dovedete dveri i borka, neka vam to bude neka zamena za SJ i VJ koji odbijaju saradnju, mislim da se mogu sloziti, makar privremeno. Naravno tu je i beli kojeg ne smemo da zaboravimo i mislim da mnogo blizi nama nego drugoj koloni.
    Zakljucak je da ce ds definitivno da svali krivicu za razjedinjen nastup koalicije na djb jer smo im prirodni protivnici.

  • Poslednji princip tzv crvene linije Vam je: nema saradnje sa SNS-om na bilo kom nivou. Da li to znači da bi moglo biti saradnje sa SPS-om? Po meni, ne bi smelo biti saradnje ni sa njima.

  • Sve pohvale za DJB. Samo napred. Ja sam glasao za vas od kada postojite. I sve je to lepo ALI! Molim vas, uz dužno poštovanje prema Gospodinu Biljiću, zaista morate obratiti pažnju na Vaše govornike (obraćam se Gospodinu Saši Raduloviću). Neko je u komentaru spomenuo ponašanje pred kamerama, bravo, izuzetno je bitno! Svakako je sve tačno što je advokat Biljić rekao ali kada su tako bitne stvari u pitanju, treba da govori neko ko će energiju preneti ljudima. Gospodin Biljić je pričao prebrzo, često bez jasne dikcije, nešto tiše praveći greške tokom čitanja. Zatim pogledajte njegov stav, govor tela je jako bitan. Naslonio se na govornicu, ramena podigao visoko, kao da saopštava da mu je žao što će danas padati kiša. Bez energije i ne upečatljivo. Najveći lideri u istoriji (po čemu ih god pamtili), bili su sjajni govornici. Pogledajte kakve govore drži vaš opozicioni kolega iz Austrije(uzgred tamo za sada živim), HC Strahe. Ne morate da razumete jezik kojim govori ali gledajte njegovo drzanje tela, sigurnost u govoru, jasno govori, pazi na tonalitet u govoru, njegov stav i na koji način gleda u ljude dok govori. Posle sat i trideset minuta priče, on može da cedi košulju koliko se trudi da ljude ubedi u ono što priča. Ne moraju oni koji vas predstavljaju da idu do te mere ali nemojte molim vas ovako da nastupate. Dobri govornici u DJB redovima su Saša Radulović, Jasmina Nikolić, Tatjana Macura, Ana Stevanović i Branka Stamenković.

    • Generalno si u pravu ali moramo da razumemo da nisu svi dobri govornici. Neko je dobar u nekim stvarima a u nekim nije. To je normalno. Zato ne treba birati ljude na osnovu govorništva nego na osnovu kvaliteta u oblasti u kojoj rade i rezultata. U protivnom, ako budemo gledali ambalažu umesto sadržaj, dobićemo isto što i sad imamo sa AV. On je specijalnista za govorništvo, obmanjivanje i prodavanje magle. Kompletno bez ikakvih rezultata opstaje na sceni godinama samo na osnovu toga. Ako smo pametni, moramo da prepoznamo prave kvalitete a sve ostalo da ignorišemo.