Ауторски текст Војводина Политика

На трибини ДЈБ у Вршцу ботови и навијачи правили неред

Локална власт у Вршцу 15 година наплаћује самодопринос од пензионера, што по Закону не би смела да чини. На то је указао и Покрајински омбудсман, што је довело до краткотрајне обуставе наплате. На инсистирање и притисак локалне самоуправе, ПИО фонд је пре три године поново почео да наплаћује самодопринос од пензионера.

Покрет “Доста је било” послао је тужбу Уставном суду Србије, који је у фебруару 2017. године пресудио да је таква наплата незаконита. Од тада је вршачка власт имала четири месеца да грађане обавести о томе шта се догодило и како намерава да им врати незаконито узето. Имали су довољно времена да покажу одговорност и поштовање према законитости и новцу грађана.

Од тада се локална власт „прави мртва“ и ћути. Зато је “Доста је било” поделио грађанима Вршца више од 10.000 летака са обавештењем шта се догодило, ко је за то одговоран и како грађани могу да остваре своја права. Тек тада се саопштењем огласила градоначелница и слагала грађане да се могу обратити ПИО фонду за остварење својих права. Неколико грађана је позвало ПИО фонд и сазнало да никакво упутство или обавештење од градске власти нису добили.

У четвртак 6. јула је локални одбор “Доста је било” организовао трибину у Вршцу на тему самодоприноса, на којој су говорили Иван Нинић, генерални секретар “Доста је било” и Дејан Максимовић, посланик у Скупштини АП Војводине из Вршца. Писмени позив добила је и градоначелница Вршца, али није дошла, као и нико од других локалних челника да грађанима одговори како и када ће им се вратити новац.

Уместо тога, послали су десетак чланова СНС-а као „делегацију“ да добацује, омета и прави неред. Неколико „забринутих грађана“ није било из Вршца, него су доведени са стране, чак је један из Долова код Панчева. Сталним добацивањем и вређањем покушали су да скрену ток расправе са главне теме. У томе нису успели, али је добро што су дошли. Тако је више од 80 грађана, који су желели да чују какав проблем постоји око самодоприноса, могли да виде са каквом количином агресивног бесмисла сви у држави имамо посла.

Неки од „забринутих грађана“ имали су и „пушкице“ – цедуље са припремљеним говорима које су научили напамет. Једну од тих цедуља пронашли смо бачену у близини сале у којој је била трибина. Неколико људи је више пута излазило и телефоном обавештавало организатора операције, који је био негде у близини. Приметно је било и присуство полиције у цивилу. Дошла је и група навијача из Беле Цркве, набилдовани момци, вероватно у жељи да чују нешто о пензијама и самодоприносу. Све време су стајали на улазним вратима. По ономе што су говорили, као да су сви посебно чекали Сашу Радуловића, који је због других обавеза, сат пред полазак био спречен да дође на трибину.

Ниједан локални медиј није дошао да извшетава, али су послати медији из Панчева, Ковачице и Београда. Наравно, у циљу дезинформисања грађана.

После трибине је Душко Перин, члан главног одбора „Доста је било“, добио „пријатељско“ упозорење да ће „бити пребијен или да ће му наместити отказ“. Овакве „пријатељске савете“ добио је пре неколико месеци и посланик ДЈБ у покрајинској скупштини Дејан Максимовић, а тада је прећено и његовој супрузи.

Локална власт је пропустила прилику да околности са одлуком Уставног суда о самодоприносу преокрене у своју корист. Могли су први да обавесте пензионере и помогну им да поврате свој новац. Осим халабуке, замајавања и насиља, сада никаквих других могућности немају, нити су способни да спроведу. Све што се догодило на трибини и што нам се у последњих неколико месеци догађа, показује нам да имамо посла са веома неспособном, али насилном влашћу.

Дејан Максимовић
посланик ДЈБ у покрајинском парламенту
члан општинског одбора ДЈБ у Вршцу

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар