Београд Кампања Политика

План ДЈБ у 20 тачака за Београд

Прво иду вредности:

 • Србији је потребан систем, не вођа;
 • владавина права и правна држава;
 • заштита људских права као призма кроз коју се гледа цео систем;
 • општи друштвени интерес испред личног;
 • слободни и независни медији;
 • три независне гране власти: законодавна, судска и извршна;
 • парламентарна демократија, Србија као Република;
 • поштовање Устава и закона и независност институција система;
 • социјално праведно друштво за све грађане, не само за привилеговану мањину;
 • тржишна економија;
 • Поведи, прати или се склони да не сметаш онима који хоће да промене Србију на боље;
 • Србија као земља у којој се лепо и радо живи;

Онда иду црвене линије политике:

 • ПОТПУНА транспарентности
  • транспарентан градски буџет, који се објављује сваког месеца;
  • јавни критеријуми за мерење успешности и сврсисходности буџетских програма;
  • транспарентни буџети комуналних предузећа и културних и спортских установа;
  • скенирање и објављивање свих уговора које град склапа са приватним предузећима;
 • Укидање партијског запошљавања
  • јавни конкурси за све неполитичке функције у граду (предмет политичког договора могу да буду само за позицију градоначелника, већника и кабинета, јер су то политичке функције);
  • систематизација радних места у комплетном јавном сектору за који је надлежан град Београд;
 • Партократија је централни проблем Србије
  • Нема сарадње са СНС-ом на било ком нивоу власти;
  • Нема сарадње са политичким странкама које сарађују са СНС-ом на било ком нивоу власти;
  • Нема сарадње са партократијом било које врсте, са политичким опицијама које злоупотребљавају јавне ресурсе зарад својих личних и партијских интереса;

Онда иде план у 20 тачака за Београд:

 1. Увести ПОТПУНУ транспарентност рада јавног сектора. Забранити потписивање тајних уговора. За цео јавни сектор у Београду објавити све потписане уговоре, месечно објављивати ко добија новац од града и градских општина, јавних комуналних и других градских предузећа, свих здравствених, културних, просветних и свих других установа.
 2. Пописати и проценити СВУ имовину града Београда и свих 17 градских општина. Утврдити и јавно објавити списак свих јавних простора и ко их користи.
 3. Укинути партијско запошљавање. Објавити све систематизације радних места и мерила радног учинка у Београду. Јавни конкурси за све директоре.
 4. Децентрализовати Београд. Јасно дефинисати надлежности које природно треба да има град и надлежности градских општина. Пренети надлежности које припадају општинском нивоу са града на општине. Увести мерила успеха. Јасно дефинисати правила поделе пореских прихода између града и градских општина. Пренети пореске приходе са града на општину. Смањити број одборника у општинама.
 5. Реформисати комплетну градску управу. Реформисати правобранилаштво. Ојачати омбудсмана. Реформисати комуналну полицију да ради по правилима полиције и буде одговорна грађанима и контролисана од стране омбудсмана. Прећи на е-управу. Укључити грађане. Спровести референдум о најважнијим стратешким питањима за град Београд у наредних 10 година.
 6. Расписати и спровести јавни конкурс за урбанистичко решење за Савски амфитеатар, Луку Београд, леву страну Дунава. Отворити истинску, јавну дебату о урбанистичком плану за цео Београд.
 7. Правилно опорезовати грађeвинско земљиште. Грађевинско земљиште је највреднији ресурс сваке метрополе. Оно финансира развој града, метро и другу инфраструктуру. Опорезовати Београд на води, Луку Београд, земљиште из свих пљачкашких приватизација.
 8. Смањити порез на имовину за домаћинства у Београду. Увести неопорезиви део на примарно пребивалиште свих породица.
 9. Укинути локалне таксе за породични бизнис. Формирати мрежу инкубатора и фонд за инвестиције у ИТ технологију и иновације као приватно-јавно партнерство.
 10. Образовање је право детета. За сву децу мора да постоји место у квалитетним вртићима плаћено из буџета. Свако дете има право на књиге, свеске, прибор, ужину, спортско и културно образовање, драмске секције, музику, плес, приступ компјутерима и интернету. Будућност детета не сме да зависи од економске снаге родитеља.
 11. Дефинисати културну политику и мерила успешности спровођења те политике. Повећати буџет за културу. Извршити департијзацију и културу препустити културним радницима. Дефинисати и усвојити политику информисања. Укинути финансирање Студија Б и свих других СНС-ових пропагандних гласила и невладиних организација.
 12. Увести ред у систем социјалне заштите у Београду. Увести систем универзалне социјалне заштите. Увести систем бесплатне правне помоћи. Увести народне кухиње. Дефинисати програме геронтодомаћица на нивоу целог града за бригу и негу старијих лица.
 13. Спровести јавну дебату, поставити одржив систем и дугорочно решити питање финансирања градског превоза. Квалитетан градски превоз је право и потреба свих Београђана.
 14. Решити акутне саобраћајне проблеме. Обновити саобраћајну инфраструктуру. Отворити јавну дебату о метроу и пронаћи одржив начин финансирања. Завршити заобилазницу. Планирати и изградити мостове. Увести кружне токове. Дугорочно решити проблем паркирања у Београду. Направити одржив систем.
 15. Решити проблем смећа и свих депонија. Санирати и оштро санкционисати све дивље депоније. Увести систем рециклаже за цео град. Трајно решити питање контејнера. Депоније смећа морају постати извори прихода, не трошка и загађења. Решити питање пречишћавања отпадних вода и прекинути изливање канализације директно у Саву и Дунав.
 16. Уредити паркове, проширити зелене површине, направити план и проширити мрежу бициклистичких стаза. Обновити и одржавати рекреативне спортске терене. Увести бежични интернет у паркове и јавне површине за све Београђане.
 17. Плаћање грејања по потрошеној топлотној енергији. Омогућити једноставно прикључење и скидање са централног грејања.Финансирати и спровести програм енергетске ефикасности. Увести коришћење обновљивих извора енергије. Заштитити животну околину.
 18. Решити питање бесправних објеката који се не могу легализовати. Ослободити Савски насип свих бесправних објеката.
 19. Извршити департизацију свих јавних комуналних предузећа, спортских центара, Београдске Арене, ПКБ-а и свих других предузећа у власништву града и општина. Извести ПКБ на берзу.
 20. Вратити дуг свим Београђанима за вртиће. Град је годинама наплаћивао више за вртиће него што је то законом прописано.

 

Онда иду детаљи програма за Београд по тачкама:

Децентрализација Београда

ДЈБ ће преполовити цену градског превоза у Београду

ДЈБ ће свој деци обезбедити уџбенике о трошку Београда

ДЈБ ће опорезовати неизграђено грађевинско земљиште

ДЈБ – Сва деца у вртиће о трошку градског буџета

ДЈБ политика за Савски насип – порушићемо све нелегалне објекте

       ДЈБ ће избацити партије из јавних предузећа

       ДЈБ ће објавити све тајне уговоре

       ДЈБ ће увести ред на Аду циганлију 

 

Још о принципима и вредностима:

Ми који сањамо уређену Србију

Шта је партократија

Принципи за учешће у локалној власти

Ко је наш политички противник

Црвене линије политике

Кредибилитет 17 година касније

 

Нешто и о приступу и раду на терену:

ДЈБ Школа јавних политика

Како до једне листе за Београд

Извињење бирачима

Доста је кукања

Опозициони гласачи у Београду су у већини

 

Да ли је све ово могуће спровести и да ли све ово може да се плати? Партократија кошта Београд годишње преко 100 милиона евра. Субвенције 160 милиона евра. Само 100 хектара грађевинског земљишта у Савском амфитеатру вреди готово милијарду евра. Београд има вредне ресурсе. Они се не користе у интересу грађана.

 

Позивамо Београђане да се учлане у ДЈБ и кандидују за одборнике на предстојећим изборима и помогну нам да спроведемо у дело наш план у 20 тачака. Једноставно је. Само попуните ОНЛИНЕ кандидатуру.

 

Повезани текстови: 

Војин Биљић: ДЈБ у својој колони

Опозиција на београдским изборима у једној или више колона?

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • OK, citao sam do broja 5. Dakle, ista prica kao i sa svakom vlascu. Nista od ukidanje komunalaca nego “reformisanje” pozdrav i sto se mene tice prema vama,dosta je bilo.

  • Komunalna policija je definisana republičkim zakonom i vlast na nivou grada je ne može ukinuti. Drugo, gradovi imaju previše komunalnih problema tako da mora da postoji neka služba koja bi se time bavila. Potpuno je nebitno da li se ona zove komunalna policija ili je to poseban ogranak prave policije. Poenta je da se ta služba uredi. Da ne bude partijska vojska trenutne vlasti i da se pažljivije bira kadar koji radi tamo. Sada se primaju svakojaki, pogotovo likovi sumnjive prošlosti sa kratkim fitiljima i olako ulaze u konflikte sa građanima. To se sve da srediti koliko odma, samo da se hoće.

  • Sve tačno Sale, pa zar ne vidite da su i državnu policiju pretvorili u partijsku policiju i to najstrašnije. Svaka služba može da radi dobro ako je neko politički ne pritiska da radi samo za vlast već za građane i jednako za sve. To se može postići podrškom i dovođenjem profesionalnog pravno policijskog rukovodstva, izborom i obukom kanfidata i definisanjem ciljeva. Recimo dok se sada kažnjava baba koja prodaje heklane stvari ne kažnjava se vlasnik kafića u Knezu koji je postavio baštu kafića bez dozvole i zarađuje milione dinara na crno što je mnogo velika društvena opasnost….itd. Znači takva služba je potrebna jer je materija komunalnog reda jako opširna a dali kao uprava i deo državne policije ili posebno to je sad pitanje. Mislim da lokalne stvari treba decentralizovati.

  • Govorite o formi a ja o sustini. Gradovi su imali komunalnih problema i 100 godina unazad a nesto sto se zove policija im zasigurno nije pomoglo. Sustina je u represiji i pretnji koja je svepristutna. Specijalci,regularci,zardinjerci,SAJ, interventne,saobracajci,zandarmerija,komunalci….represivan aparat je nenormalan i pokazuje pravu sliku neslobodarskog duha naroda. Takva sluzba se nikada ne moze urediti jer po prirodi stvari najnizi slojevi stanovnistva ce teziti da tu nadju uhlebljenje. Ne govorimo u uredjenju univerzitetske katedre da bi to imalo logike i smisla. Mislim da ne poznajete nas narod,tj previdjate sustinu probelma,a to je da niko “normalan” ne zeli time da se bavi. Uvek ce se tu skupljati patoloski tipovi,oni koji ne mogu drugde da se zaposle,sumnjivi i potencijalno problematicni. (kao sto ste rekli, konfliktni). Svaki dan ih gledam jer zivim blizu i oni su olicenje ovog bolesnog i nakaradnog bahatog sistema. Ja iskreno verujem u edukaciju i podizanje stanja svesti,sto kroz marketinske kampanje ,a sto kroz obrazovanje i uvodjenje bontona u obrazovne ustanove. Nazalost, roditelji dece najcesce nemaju sta da prenesu te je potrebno da im drzava stvori svest. Ove paravojna formacija i privatna vojska DS-a a zatim SNS-a em sto trosi novac, em je odgovorna za visestruke smrti nasih sugradjana.

  • Naša republička politika kaže da ćemo ukinuti Komunalnu policiju i vratiti je u okvire redovne policije. Sam grad Beograd to ne može da uradi bez promene republičkog zakona. Ono što grad može da uradi je da osigura da Komunalna policija radi po pravilima policije i da ima dobar nadzor.

 • Mislim da ste jednu veoma važnu stvar zaboravili. Treba sprečiti nakaradnu gradnju koja narušava sklad i karakter pojedinih delova grada (Vračar, Dorćol, npr), koji su od prelepih zelenih oaza sa manjim porodičnim kućama počeli više da liče na neka nedefinisana predgrađa, tako da ja više i ne vidim zašto je u njima prestižno živeti. Bašte više ne postoje, stilovi su pomešani, nevešto spojeni, bez plana, bez promišljanja. Ako želimo da sačuvamo karakter Beograda, onda moramo veoma da pazimo šta rušimo a šta gradimo, a ne da čitave opštine, a ovde je reč o centralnim, gube karakter, a sve to samo zato da bi neko inkasirao novac od građenja što većeg broja stanova na prestižnim lokacijama koje, upravo zbog toga, prestaju da budu prestižne – i to treba objasniti svim skorojevićima koji misle da je prestižno živeti u nekoj novoj zgradurini na Vračaru – a zapravo je isto kao da živiš u zgradurini bilo gde drugde. Najbolji primer toga je ona odvratna bezkarakterna zgrada koja je nikla između Topolske ulice i Vojvode Dragmira (i koja je u potpunom neskladu sa ostalim kućama na toj izuzetnoj lokaciji), na mestu jedne prelepe male porodične kuće koja je po svim parametrima morala biti pod zaštitom države. Kako je neko uopšte mogao dobiti dozvolu da na tom mestu sagradi nešto tako ružno i upropasti čitav taj kraj? Dakle, smatram da gradnja u centralnim opštinama, pa čak ne samo ni u centralnim, mora biti kontrolisana i planska i da se mora odvijati po strogo utvđenim pravilima i poštovati veoma jasne kriterijume.

  • Pa da, najbolje je da tu nema gradnje da vi možete na miru da uzivate u samom centru grada. Nije dobro da se tako vredan prostor u samom centru grada ostavi na uzivanje nekolicini ljudi, to treba da je u službi većem broju ljudi i zato treba graditi objekte koje služe većem broju ljudi. Pre bih rekao da bez gradnje sa tim kućama naselje liči na neko predgradje. A sa zgradama je više centar. Nazivate skorojevicima ljude koji hoće stan u centru, a sta je sa onima koji hoće kuću u centru. Pa kada je sve isto da živite u zgradi bilo gde, isto tako je isto i da zivite u kuci bilo gde, tako da BG ne mora centar grada da prepusti nekolicini skorojevica koji hoce kuce u Vracaru. DJB da objavi i ovaj komentar sa drugačijim stavom.

  • Naravno da treba da se gradi ali mora planski da se gradi a samo radi profita. To podrazumeva da se građevine imaju koliko-toliko isti stil arhitekture i da se oko građevina ostavlja dovoljno mesta za zelenu površinu i za parking. To se tako ne radi pa imamo delove koji su ruglo, delove gde je samo beton i gde nema zelenih površima a imamo i delove gde ljudi nemaju gde da se parkiraju pa se snalaze na razne načine.

  • @Sale,
   Sto se tiče parkinga, on ne mora biti oko zgrade. Može biti na npr podzemni, ili na nekoliko nadzemnih nivoa dok je iznad parkinga npr tržni centar ili stanbeni prostor. Takodje prilikom gradnje npr zgrade, umesto npr 4 kuće na cijoj povrsini ce biti zgrada mogu se odkupiti 6 kuca gde ce na površini dve kuće biti izgradjen parking. Tako da parking prostor se uvek može napraviti i nedostatak parkinga nije pravi razlog za sprečavanje gradnje. Neki koji hoće iz drugih razliga da sprece gradnju, koriste izgovor o nedostatku parkinga jer laici misle da on stvarno nedostaje odnosno da ne može da se napravi. Sto se tiče nedostatka zelenih površina, i to nikako ne može biti izgovor za sprečavanje gradnje. Same zgrade mogu biti zelene površine i izuzetno prijatne. Gradjevine ne moraju imati isti stil, jer naselje sa različitim stilovima takodje je stil sam po sebi i ima svoje vrednosti. Inače tacno je da betona ima previše, i zato ja podržavam rušenje starih betonskih zgrada sa ustajalim podrumima i gradnju modernih npr staklenih zgrada na njihovom mestu. Potrebno je i staklo da razbije monotoniju jer Dorcol i Vracar sa starim zgradama su monotoni i sa previše betona i podruma iz kojih izlazi ustajalost. Ali mi teško da cemo u bolja vremena jer konzervativne snage nas na svim poljima drže u prošlim vremenima. Srdačan pozdrav.

  • Ne znam da li je moguće da me niste razumeli ili se ja nisam dovoljno precizno izrazila. Ja ne mislim da ne treba da se gradi, pa čak i najmodernije zgrade od stakla ili čega god već, nego da ne treba da se ruše lepe karakteristične kuće samo zato što su na dobroj lokaciji, budući da ima dovoljno straćara (na Vračaru pogotovu) koje mogu biti srušene a da se time ništa ne narušava, ni karakter tog dela grada niti sklad, niti proporcije, kao i da na tim mestima treba da budu izgrađene kuće, ili zgrade, svejedno, koje će se na neki način (bilo koji, nisam arhitekta) uklopiti sa postojećim manjim a lepim kućama koje su upravo i zaslužne što taj neki deo ima karakter koji ima i zbog čega je privlačan (ne za one koji tu stanuju, Ivane, već zbog svih stanovnika Beograda, ali i onih koji dođu da posete naš grad). Samo sam to rekla, i to nije ništa novo, kao što znate, svuda u civilizovanom svetu se te “zelene oaze” i karakteristične četvrti čuvaju kao oči u glavi. Da li mislite da bi neko mogao da dobije dozvolu da izgradi soliter usred Holand Parka, četvrti Londona koja je isto manje-više centralna i sastoji se od prelepih porodičnih kuća sa baštama. Pa ne bi mogao. Ni u ludilu. Tako je i sa ostalim četvrtima tog tipa. Ima dovoljno mesta u Beogradu, pa čak i u centru Beograda, za gradnju bilo čega, ne moraju se graditi zgradurine u uskim ulicama koje nisu za to predviđene i gde ti komšija preko puta kroz prozor faktički gleda u sobu. Eto baš London je primer kako se ultra moderna arhitektura može uklopili sa starim zgradama i kućama, uz maksimalno poštovanje tradicije i očuvanje svega što je iole vredno i vizuelno privlačno i što svedoči da je u toj epohi taj grad postojao i takođe bio lep.

   I samo da dodam. U Istri, recimo, ne možete da posadite ni drvo koje vi hoćete u sopstvenoj bašti, već možete da birate između, recimo, dve vrste, u zavisnosti od karaktera i izgleda dela grada (konkretno pričam o Puli) u kom živite.

  • Dosadila je ta parola “da postujemo tradiciju”. Poštuje li ona nas? Postuje li tradicija drugačije ljude i stavove od nje same? Pod tom parolom poštovanja tradicije mnogi pokreti guše sve sto je drugacije a i drže u okovima čitavo društvo. Sada pod tom parolom hoće postepeno da nam ukinu latinicu. Vi poštuje tradiciju ali nemojte drugima da namecete da moraju da poštuju.

  • Да, али спомиње само одређена насеља која су углавном у центру.

 • Od ovoga više nista ni ne treba, sada je samo na vama da uverite Beograđane da vi možete da sprovedete ovaj program u delo. Mislim da ima dovoljno vremena da se uspe u tome. Sada više vremena trošite tražeći ljude koji će vam pomoći u prezentaciji nego jureći za sj i vj.

 • Odlično. jedini je problem što nećete biti sami u vlasti ili, verovatnije, nećete upšte biti u vlasti. Očigledno da ne razumete da sami ne možete da pobedite veliku interesnu koaliciju okupljenu oko vučića i da samostalnim izlascima radite u njihovu korist. Ujedinite se do izbora sa DS i PSG, samo sa jednim uslovom: da nema nikako, nikada i nigde, na bilo kom nivou, koalicije sa snsom niti sa onima koji nisu stvarno protiv snsa.. Posle izbora neka svako dobije po trećinu osvojih mandata na svim mestima i borite se dalje. Ovaklo ste pukli – ponovo.

  • Sa PSG može, sa DS jok. DJB je principijelna stranka i neće da se bori protiv SNS-a a da prihvati DS koji je radio sve isto, počev od partijskog zapošljavanja i tajnih ugovora pa do burazerskog poslovanja. Simpatizeri PSG bi trebali da izvrše pritisak na Sašu Jankovića da se okane istrošenih političara i da napravi super-opoziciju sa DJB i Jeremićem i time da se počisti trenutna vlast. Ako ima pameti, tako će uraditi.

  • Nije stvar u tome kakva je koja stranka i šta je ko radio u prošlosti, već da li možete da nađete zajednički interes oko nekih veoma važnih pitanja, pre svega pitanja kako se zajednički boriti protiv režima na svim poljima. Šo se tiče programa, ko je još u Srbiji pobedio zbog dobrog programa ili ko je izgubio zbog neispunjenih obećanja? Ostavite program da stoji na vašoj internet stranici i uradite nešto konkretno – sastanak sa (stvarnom) opozicijom bez sujeta i predrasuda.

  • Па ти си дечко НЕРЕАЛАН и још важније ова БГД објава поручује грађанима отприлике “ПРОМЕНИ ОВЦО ШИШАЧЕ”.

  • To si u pravu, sa DSom nikako. Mene je DS iznenadio kada je prvi uveo zabranu prodaje alkohola u Beogradu posle 22h. Ko si ti da mi zabranis kupovinu legalnog proizvoda? Niko se ne bavi krucijalnim i aktualnim pitanjima gde se gradjanima ukidaju sloboda i ravnopravnost i vrši diskriminacija. SNS sprema zabranu našeg pisma, hoće da nas ograniče u upotrebi latinice, hoće da nas diskriminisu i da nam nabiju veće firmarine jer pišemo svojim pismom. A opozicija ćuti. Mi nećemo cutati. I ja sam jedan od privrednika i hoću da slobodno poslujem na latinici. To je moje pismo kao i miliona drugih u Srbiji i drzava treba da uvazi tu realnist i da ostavi slobodu gradjanima da pisu kako zele, i da ih jednako tretira. Država nas davi raznim glupostima a sada treba da nas davi i oko pisma. Ja sam se pridružio inicijativi privrednika i sprovodicemo akcije protiv ćirilice ukoliko nam ju budete nametali. O tome treba da misli buduća gradska vlast i spomenike da postavlja i na latinici, a ne da se ponaša kao da mi ne postojimo. Malo je to sto nas ne poštuju već bi sada i da nam direktno zabrane pismo i da nas kažnjavano jer volimo svoju latinicu. Poštuje nas da bismo mi poštovali vas. Neću da mi zabranjujete moje pismo, neću da me diskriminisete zbog mog pisma.

 • Malo manje opstih mesta a vise konkretnih predloga, pa mozda ovaj spisak lepih zelja i pocne da lici na pravi program za upravljanje jednim milionskim gradom.

 • Super je sve ovo ali ne mozete ubediti nikoga da je to ostvarivo u sadasnjoj konstalaciji snaga kada republicku vlast kontrolisu kriminalizovane sluzbe i tajkuni koji od ovih poslova koje vi zelite da im ukinete zive i imaju extraprofite… na stotine miliona eura.
  Sve dok tu enigmu ne razresite necete privuci apstinente niti ici dalje od cenzusa.
  Uporedite ovo sa programom “SNS” prakticno se i sprovodjenjem njihovog programa moze mnogo toga uciniti sto ste vi ovde naveli, ali se ne sprovodi, iz istog razloga koji sam naveo.
  Dakle ponudite nam nacin kako cete uspeti stapom i kanapom protiv sile koja se krije u tajnim sluzbama, navijacima, vosci, policiji, pa i komunalnoj policiji koje su pod apsolutnom kontrolom kapitala koji izaziva sve ove probleme…

  Oni koji kontrolisu novac i silu u Srbiji su ZA ovaj haos koji imamo i PROTIV uvodjenja reda u zemlji, dajte tu smisleni recept i eto vam milion glasova u Beogradu. Tu se po meni krije tajna apstinecije.

 • **nema saradnje sa SNS-om na bilo kom nivou vlasti.**

  Jer to znači da ako DJB bude u vlasti u gradu, a SNS u gradskim opštinama, da će DJB slediti dobru srpsku partokratsku stradiciju i deliti novce iz gradskog budžeta samo ne-SNS gradskim opštinama?

  Ili ako nije tako, kako ovo sprovesti u delo? Da li to znači da neće biti saradnje sa SNSovim opštinskim gradonačelnicima? (koji su, bajdvej, takođe tu leigitimno izabrani, kao i potencijalna gradska vlast sa DJB)

  • Ne. U tom smislu su sve opštine jednake. Ovde se misli na saradnju u smislu učestvovanja na vlasti.

 • Samo napred i sa srećom!
  Da je Srbija ispoštovala u poslednjih 25 godina bilo kojih 5 od ovih 20 tačaka, danas bi Srbija bila prihvatljivo mesto za život.

 • Glasacu za vas ako obećate da nam:
  1. Nećete zabranjivati latinicu i vece poreze nametati nama privatnicima koji koristimo latinicu
  2. Nećete nametati školske uniforme
  3. Nećete zabranjivati prodaju alkohola posle 22h
  4. Nećete zabranjivati izlaske za omladinu
  Neću da glasam ni za kakvu buducu dzamahiriju niti za neku Palminu Srbiju koja tera “decu” u krevet u 20:00. Vaše je da budete servis nama a ne da nam ukidate pismo i zabranjujete izlaske i da nam odredjujete kako ćemo se oblačiti.

  • 3. Nećete zabranjivati prodaju alkohola posle 22h ово је једино на шта би ГРАДска власт могла да утиче, па кад господа пукну у БГ да се направи притисак и да се преместе у историју или да АКТИВНО УКЉУЧЕ у изградњу и преуређивање ексклузивних локација на локацији ПАДИНСКА СКЕЛА!

  • Potpuno se slažem za latinicu. Latinica je podjednako srpsko pismo kao i ćirilica i nema šanse da se sada zbriše. To im neće uspeti ako su to naumili. Što se tiče školskih uniforma, ja bi to pustio na javnu raspravu pa neka građani odluče, pre svega roditelji. Definitivno je problem što današnja omladina, u školu odlazi potpuno bez poštovanja i želje za obrazovanjem već radi pokazivanja i slikanja. Devojke izgledaju porno a muškarci se takmiče ko šta ima skuplje. Tome treba stati na put, da li će to biti neki kodeks oblačenja ili uniforme, nije nešto što treba politička partija da propisuje u svom programu nego građani sami da se dogovore. Što se tiče prodaje alkohola posle 22h, to ne bi zabranjivao. Eventualno da se zabrani prodaja maloletnicima. Takođe ne bi zabranjivao ni klubove i diskoteke ali ako su u gradskim zonama, moraju da poštuju pravila o buci pa neka ulože u izolaciju ili neka stišaju muziku.

  • @Sale
   Čudno je to kada se mnogi ljudi nasele u centar grada i onda očekuju tišinu. Grad treba nocu da umre da bi oni spavali. Ko.ñ hoće tišinu neka ide na periferiju. Grad mora da živi 24h. Ima ljudi ima turista koji hoce da zive nocu a gde god da odu uvek se neko buni kako se pravi buka. U BGu treba odrediti zone koje zive 24h i gde NEMA zastite od buke. Znaci zone za zurke, zivot, muziku, turizam, provod, a ko hoce da spava neka ide u mirne delove grada a ne da trazi mrtav BG da bi on spavao.

  • Молим вас да нам објасните зашто је латиница подједнако српско писмо као и ћирилица. До реформе Вука Караџића није постојала међу Србима. А у уведена је код Срба да би се зближили са Хрватима. То братсство је прошлост. Неки људе мисле да пошто је Ђура Даничић предложио слово ђ у гајевици, да је онда гајевица и српска. Срски се у својој историји писао И глагољицом , арапским писмом па данас не користимо та два писма иако су “српска”.
   Сви ови аргументи су непотребни јер нисмо ми најпаметнији на свету па да имао добар разлог да једини имамо два писма за један језик.

  • Na ovim prostorima se latinica koristila vekovima pre ćirilice. Nasleđena je od Rimljana. Tek zatim je došla glagoljica pa na kraju ćirilica. Evo sa wikipedije:

   До коначног стварања српске средњовековне феудалне државе и дефинитивног приклањања византијском културном простору за време Стефана Првовенчаног Немањића и његовог брата Светог Саве (Растко Немањић), приморско (јадранско) језгро српског етничког простора је условно напоредо користило латиницу, глагољицу и ћирилицу. И то управо тим редоследом: Колонизујући некада римске градове по јадранској обали, првобитно су прихватили латиницу за своје писмо. Постепеним и све интензивнијим окретањем ка стандардном језику и писму створеним за своје потребе, окренули су се коришћењу глагољице. Да би, на крају, прихватили ћирилицу као ефикасније и у византијски културни простор уклопљеније писмо.

   Tako da, kao što vidiš, latinica na ovim prostorima postoji mnogo pre ćirilice i latinica nije nikakvo Hrvatsko pismo. Takođe je bitno napomenuti: pismo nekog naroda je ono pismo koje narod koristi, NE MOŽE se nametati. Ako je narod izabrao latinicu, a jeste, onda je to završena priča. Nikakvi zakoni niti bilo šta ne mogu to da promene. Samo je pitanje vremena. Priče kako time gazimo tradiciju su smešne, jer su u tradiciji postojala oba pisma, čak latinica i više. Pa i Milanski Edikt je pisan na latinici.

  • Па ајде том логиком да вратимо и глагољицу, јер како ви кажете користила се и мора да се испоштује традиција. Истина је да се 1000 година пре Вукове реформе користила ћирилица и да није постојао разлог да се то мења. Паметни народи (сви остали на свету) имају једно писмо и не троше време на овакве расправе. Увек ће се неко осећати запостављеним. Ја желим да будем “равноправан” и да ми рачун за телефон стигне ћирилицом, али за то моје право нико не хаје. КАд будем могао да бирам којим писмом ће ми стизати рачуни и бити исписане декларације на производима, рећи ћу да су писма равноправна и манућу се ових расправа.

 • Pitanje za Sašu Radulovića. Nije vezano za Beograd već stav stranke ako budu kojim slučajem došli na vlast nekada. Kakav stav ima stranka na porez na imovinu sa obzirom da se prilikom kupovine platio porez državi i da naknadnim redovnim oporezivanjem država oporezuje nešto za šta je već uzela novac. Srdačan pozdrav.

  • Tako je svuda u svetu. Postoje razne vrste oporezivanja, na promet, na imovinu, na rad… Poreska politika svakako treba da se menja ali ne može se očekivati da se porezi potpuno ukinu. Država od nečega mora da funkcioniše. Mora neko da pravi puteve, mora neko da odnese smeće, mora neko da pruža zaštiru (policija), obrazovanje i zadravstvo itd… Ono što je bitno jeste da se novac koji se prikupi od poreza troši na pametan način, tj. da se taj novac vrati društvu. Sad nije takav slučaj jer novac od poreza završava ko zna gde a društvo dobija kilavu uslugu na svim poljima.

 • Potrebno je predstaviti ne samo rešenja za postojeće probleme već i poznavanje tih istih problema. Šta znači “Решити акутне саобраћајне проблеме. Обновити саобраћајну инфраструктуру. Планирати и изградити мостове. Направити одржив систем.”? Gde bi ovi mostovi bili izgrađeni, kolika je realna potreba za njima i zbog čega? Na koji način reformisati gradsku upravu? Koje nove nadležnosti bi bile dostupne Ombudsmanu i mogle se protumačiti kao “ojačanje”? Političke partije kao da ne shvataju da se ne obraćaju celoj državi već gradu Beogradu. Beograđani žive ovde, poznaju grad, voze njime, koriste javni prevoz, izlaze u parkove, izlaze noću. Kako bi pobedili na gradskim izborima, morate ponuditi građanima TOG GRADA realna i inovativna rešenja za probleme koje oni vide, osećaju i doživljavaju. Ne možete da očekujete da će neko razmišljati o pravnoj državi i javnoj upravi dok se krška na 35 stepeni u poluraspadnutoj 59-ci u kojoj klima ne radi.

  • Nikola, u planu je da se svaka tačka detaljnije objasni tako da budi strpljiv. Inače, to što govoriš da je za pobedu na izborima potrebno ponuditi realna i inovativna rešenja, nije baš potpuno tačno. Na više prethodnih izbora smo videli da građane ne zanima program neke stranke nego da glasaju na osnovu nekih drugih stvari. Na primer, Saša Janković je na prethodnim izborima dobio 16% a nema ni tačku programa. Samo je imao nekoliko poznatih ličnosti i trenera i na osnovu toga dobio glasove. Tako da priča kako stranka mora da ima program ne stoji. To nam pokazuju činjenice. Bez obzira na to, DJB od prvog dana nudi program ali to nažalost malo ko gleda.

  • Sale, politčki marketing je u pitanju. U pitanu je prvi utisak. Neko ko ima podršku javnih ličnosti će uvek ostaviti jači utisak. Zato je potrebno da se program stranke pretoči u retoriku. Da se glasačima približi, opiše i objasni ideja koja stoji u tom programu, i da ti birači, kada razmisle o tome, zaključe da im je u interesu da glasaju za tu specifičnu ideju. Ukoliko se birač složi sa nekoliko ideja na ovaj način, onda se slaže sa programom stranke. Saša Janković je bio kandidat za predsednika republike, bez stranke iza sebe. DJB je stranka. Stranku ne čini jedan čovek. Da bi stranku podržale javne ličnosti, potrebno je da se slože sa tom strankom, ali je nemoguće da se slože sa svakom osobom pojedinačno. Ali mogu da se slože sa programom stranke, jer je neko opšte shvatanje da se svi članovi stranke u manjoj ili većoj meri slažu sa programom. Ljudi se menjaju iz hira i mogu sutra da budu drukčiji nego danas. Program mora da prođe kroz raspravu i glasanje.

 • Ima li neko ideju kada će teritorija Beograda prestati da bude jedna od najvećih gradskih teritorija u Evropi? Kada će Grocka, Sopot, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo i Surčin izaći iz sistema Beograda i da li bi DJB pokrenuo to pitanje?

  • Како ће иначе наплаћивати порез на периферији да би у центру правили паркове за псе, а децу са периферије ко шиша?

  • (1) Tako što će opštine sa oboda raspisati referendum i odlučiti da se odvoje od Beograda i naprave zaseban okrug ili se priključe Kolubarskom (Obrenovac), Smederevskom (Grocka), Šumadijskom (Sopot, Barajevo i Mladenovac) i Sremskom (Surčin).
   (2) Tako što će nova generacija političara doneti savremeni srpski ustav, ukinuti autonomne pokrajine i okruge i reorganizovati unutrašnje adinistrativne granice.

   Nažalost niko iz DJB se nije setio da odgovori na ovo pitanje i stičem utisak da nisu preterano zainteresovani.

 • Који је ваш став о детаљном урбанистичком плану?
  Тренутно у Београду нове улице пројектују и праве власници њива који продају плацеве. Знамо на шта личе таква насеља. Добар пример лепих улица за изградњу породичних кућа и зграда можете видети северно од Београда.
  Купити плац за индивидуалну градњу у нормалном насељу је немогуће.
  Зграде се праве са минималним бројем паркинг места без имало простора да се деца играју.

 • Zaista kratko i jasno. Mislim da je ovo odklon od postojeég koncepta TRGOVINE UTICAJEM na svim nivoima.

  Jedno pitanje za DJB, zašto kod vrednosti je navedena republika kao oblik državnog uredjenja mislim da sve vaše vrednosti i 20 tačaka se mogu sprovesti i unutar ustavne parlamentarne monarhije što Srbija i jeste bila za razliku od diktature zadnjih 60 godina. Moje mišljenje je da sve anomalije protiv kojih se borite kao što su: ne vladavina prava, dominacija ličnosti nad institucijama i slično je posledica komunističke republike. Poslednji argument je da poznajem mnogo ljudi koji su monarhisti, a nije im jasno zašto se vaše ideje ne mogu sprovesti unutar naglašavam ustavne parlamentarne monarhije. Pitanje monarhije je pitanje naravno referenduma.

 • Све, све, све…., али зашто би “република” као модел политичке владавине била некаква вредност “eo ipso”…? Пракса политичке власти у Републици Србији, али и бројним другим нацијама, узмимо само европске настале на развалинама СССР показује слабости “републике”, али како се Радуловић С. и ДЈБ често позивају на успешне савремене демократије у Европи: Данску, Холандију…, узмите к занњу облик владавине ових модерних нација…, Краљевина Србија ма како вам то конзервативно звучало може да развије политичке и демократске потенцијале нације, а сасвим супротно су данашње европске републике Црна Гора, Румунија, Бугарска, Мађарска…, само наводим неке нације које су у прошлости имале суверене на трону, а данас свакако нису узорне демократије, нити се у њима поштују остале вредности које наводите у вашем прогласу!

 • Staviti pod lupu sve poreze, doprinose takse koje plaćaju građani. Sada uzima od građana kome koliko treba. Ako sudsku taksu ne plati građanin oni je uvećaju za 50%. Ako platiš taksu, građanin je obavezan da sudu dostavi uplatnicu???? Staviti pod lupu sve zakonske odredbe koje ko bajagi daju nekakva prava građanima. Zašto? Jer su dvosmislene ili više smislene pa građanin može da to pravo ostvari samo korupcijom. Da se stave pod lupu svi kojekakvi izmišljeni Obrasci, koje je izmislila birokratija, da preko nih građanima zagorčava život i traži da prilože kojekakva dokumenta koja nisu potrebna a građanin nije u moguićnosti da ih nabavi. Pa ponovo svoje pravo može da ostvari samo korupcijom. Primer: Građanin može da sahrani rođaka, jer nema nikoga, ali ne može da naplati pogrebne troškove jer mu RF PIO traži izvod iz knjige umrlih a taj dokument mogu za druga lica da izvade samo supružnici ili deca. I ima još stotinu skrivenih zavrzlama koje je izmislila parijska birokratija tako da pri ostvarivanju prava građana, za povlašćene ima sve nezavisno od Zakona, a za ostale ništa i ako im ko bajagi daje Zakon pravo.

 • “Опорезовати Београд на води, Луку Београд, земљиште из свих пљачкашких приватизација.”
  “Укинути финансирање Студија Б и свих других СНС-ових пропагандних гласила и невладиних организација.”

  Selektivno kaznjavanje/nagradjivanje je bas ono sto svaka losa vlast radi. IZbacite ovo iz programa. Po kom zakonu se odredjuje da li je nesto plackaska privatizacija?

  Po kom osnovu se odredjuje da li neko treba da dobije novac ili ne? Sta ako studio b od jednom resi da uvede naucni program? Da li to znaci da ga iz inata necete finansirati?

  Sve cool samo se bas gadim vucicevskog “drz’te lopove”, “placenici”, “mafijasi iz opozicije” itd…

 • Da li postoji mogućnost promene pravnog vladajućeg sistema?Direktno mislim na to da nama ne treba gomila poslanika.Sasvim je dovoljan jedan br1 i par njih koji bi direktno bili u kontaktu sa narodom?!Postoji li mogućnost da svi Srbi glasaju elektrobskim putem i da u vezi svake odluke učestvuju u njoj?!Mislim da bi el. način povezao političare sa narodom i direktnim problemima tog naroda i samim tim oni bi se REŠAVALI odmah

 • Допуне за вредности:
  – после тачке 2. унети нову тачку:
  • равноправност свих грађана и региона (формирање 4 равноправне покрајине, без аутономије у државним надлежностима , а за КиМ специјални статус и Закон по чл.182.Устава)
  – после тачке 3. унети нову тачку:
  • заштита природе и очување здравог ваздуха, воде, хране,..
  – допунити тачку 5.
  • слободни и независни медији : а). једна државна ТВ са 4 специјализована канала: 1.информативно-образовни, 2.културно-забавно-спортски, 3.омладинско-школски, 4.класична музика, опера, балет,..; б). свака покрајина да има ТВ са два канала: 1.информативно-забавни и 2.за националне и етничке мањине);
  – допунити тачку 7.
  • парламентарна демократија (покрајински и локални избори се одржавају две године после државних), Србија или Република или Краљевина – питање за референдум;
  – допунити тачку 10.
  • тржишна економија социјално-либералног типа : економију воде најспособнији појединци и фирме (уз прогресивну стопу пореза на добит и имовину), а држава обезбеђује заштиту права слабих и старих (минимална зарада 60% од просечне плате , а минимална пензија 45% од просечне плате,…);