Politika Saopštenje

Vojin Biljić kandidat Dosta je bilo za zaštitnika građana

Advokat Vojin Biljić kandidat je Dosta je bilo za novog zaštitnika građana. Dosta je bilo smatra da njen kandidat poseduje integritet da nezavisno i nepristrasno obavlja dužnost zaštitnika koji je stekao dugogodišnjim bavljenjem advokaturom, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Narodna skupština bi novog zaštitnika građana trebalo da izabere do 4. avgusta ove godine.

Vojin Biljić ima neophodno pravničko znanje potrebno za uspešno vršenje ove funkcije, kao i značajno iskustvo iz više oblasti prava: ustavnog prava i upravnog prava i ljudskih prava, građanskog, krivičnog, privrednog, radnog i bankarskog prava, prava potrošača, prava konkurencije, autorskog prava i prava intelektualne svojine.

Osim činjenice da ga je Kraljevina Holandija angažovala za zastupanje holandskih državljana pred Evropskim sudom za ljudska prava, njegove pravne argumente i način rešavanja problema prihvatile su i institucije u Švajcarskoj, SAD, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i drugim državama.

Konačno, kao četvrta generacija u porodici koja doprinos društvu daje primenom pravnih normi, Biljić je i vaspitan u duhu prava.

Ciljevi koji su u dosadašnjem radu zaštitnika građana postavljani kao prioritetni, nisu suštinski menjani od osnivanja institucije, iako bi s obzirom na protok vremena i dinamične promene u društvu tako nešto bilo očekivano. Stoga će Biljićev plan rada biti koncipiran pre svega na redefinisanju prioriteta, koji sami po sebi podrazumevaju i primenu novog, agilnijeg i sveobuhvatnijeg pristupa kao i uspostavljanja novih mehanizama za ostvarivanje ciljeva, u skladu sa zakonom. Vojin Biljić je Narodnoj skupštini dostavio svoj plan rada.

Dosta je bilo smatra da je institucija ombudsmana izuzetno važna, ozbiljna i odgovorna funkcija, tako da ta osoba mora da bude nezavisna, stručna i visokomoralna, i neokaljana u političkom smislu.

Prilozi:

Vojin Biljić – Biografija

Dopis Skupštini

DJB kandidat za Zaštitnika građana (1).1

Plan rada

plan rada

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pozdrav svima iz sve snage i naravno Kandidatu Vojinu .
    Veoma bogata, raznovrsna, “puna” biografija. Dopis Skupstini i Plan rada, zbog sporosti kompkutera cu procitati preko vikenda.
    Video sam da ima jos dva kandidata Milos Jankovic i Zoran Pasalic.
    Nakaradni sistem sto cesce dovoditi u ovakve situacije da se sto vise i sto cesce “potrude” da opravdaju svoje predloge, koji su najcesce manje kvalitetni tojest partokratijski.
    Pa samo na sednici Odbora za finansije od pre koji dan su se svi uneli da nam objasne da je izbor clanova fiskalnog saveta po sadasnjem Ustavu, ispravan, i jedino tako moguc.
    Prisustvo preedlagaca i predlozenih kandidata i razhovor sa njima (sto su jos neki trazili ne samo nas DJB) sns-ovci nisu mogli dbraniti da Ustav brani, iako tajav razgovor ni ne predvidja.
    Skok na temu zasedanja ovog Odbora sam pomenuo malo sa razlogom, a malo i zbog bezobraznog dobacivanja veroljuba arsica nasem sasi radulovicu u smislu”Ma izdracu te do sledecih izbora”.
    Molim Vas sve da ovakve iskorake sa osnovne teme razumete da mi se neke stvari slegnu za dva tri dana, a osnovna tema ode daleko ispod.
    jedan Zika

    • Izvinjenje svima sto sam nasem Sasi Radulovicu slucajno otkucao malim slovima pocetna slova imena i prezumena.
      jedan Zika

    • Gospodin Biljić je pre svega ozbiljan profesionalac. Mi ne “gajimo” stranačke ljude, kod nas su svi ostvareni i kredibilni u oblastima u kojima rade.

    • Duškić, DJB je veliki protivnik partokratije ali ovde je bitno rasčistiti jednu stvar. Biti protiv partokratije ne znači zabranjivati članovima partija da rade u javnom sektoru i da budu na javnim funkcijama ako za to ispunjavaju uslove. Biti protiv partokratije znači biti protiv zapošljavanja ljudi samo zato što su članovi partije zanemarujući druge kriterijume. To je velika razlika i bitno je da se razume. Gospodin Biljić je veliki profesionalac, pošten i odgovoran čovek. Njegovo postavljanje na poziciju zaštitnika građana apsolutno ne bi imalo nikakve veze sa partokratijom, već naprotiv, to bi bio korak ka boljem društvu. Nažalost, jasno je da nema šansu da bude izabran u trenutnom sistemu gde na pozicije dolaze samo poslušnici vlasti.