Ауторски текст Београд Политика

Како до једне листе за Београд

Предизборне коалиције могу да буду јако корисне на изборима. Понекад ефекат удруживања више странака (покрета, удружења, организација) може бити већи од самосталног изласка сваке од тих странака. Сетите се ДОС-а из 2000. године. Да је свака странка самостално изашла на изборе, вероватно све заједно не би освојиле више од 20% гласова. Многе мале странке не би прешле цензус. Овако су сви заједно победили Милошевића.

Али како да се изборна коалиција направи? Постоје два начина. Један је да се без икаквог критеријума сакупе све странке и покрети, и онда на заједничким састанцима направе договор око заједничке листе. Ризик од оваквог формирања коалиције је што не постоје унапред дефинисани критеријуми око чега коалиција треба да се окупи. Не зна се тачно ни ко су учесници. Све се смишља на лицу места. Ово може да буде опасно, јер након избора таква коалиција може лако да се распадне. ДОС је поново најбољи пример овакве коалиције.

Други метод је супериорнији. Најпре се испрофилишу релевантни актери са својим изборним програмима. Пошто ускоро долазе београдски избори, пожељно је да сви заинтересовани изађу са својим програмима за Београд.

Исто тако, пожељно је да сви у први план истакну кандидате за одборнике и градоначелника. Ово је кључно, јер ако се то не уради, на листи често могу да се “прошверцују” људи које већина бирача не жели да види. Свима нам је доста прелетача који су у задњи час успели да се убаце на неку листу, као и људи који су деценијама у политици и који одбијају гласаче.

Коначно, потребно је да свака странка повуче своје црвене линије и јасно каже: “Ово нам је јако важно, без овога не желимо у коалицију; око ових ствари можемо да се договоримо и правимо компромис; од ових ствари можемо да привремено одустанемо, ако постоји добар разлог за то.”

Када релевантан политички актер испрофилише своје принципе, програм и људе, тиме је створио колону. У ту колону може да укључи и мање странке, али онда за њих у потпуности одговара. Једну колону дефинишу: принципи, програм и људи. Колона се не ствара тако што се нађу политичари и онда на лицу места склепају принципе, програм и људе. Релевантан политички актер је онај ко на изборе може да изађе самостално и ко, уколико не дође до договора између колона, на изборе излази самостално.

Тек када се све ово издефинише, формиране колоне могу приступити договору око једне заједничке листе која може да победи на изборима. Јер када су ове ствари познате, направити заједничку листу је лако, као што је у геометрији лако наћи пресек више различитих, али дефинисаних скупова. Оно што остаје је договорити начин прављења листе и одређивање тренутне политичке снаге.

Тешко нам је и замислити како би изгледали преговори ако би се применио први начин. Без принципа, без програма, без људи, гомила релевантних и ирелевантних политичких опција за истим столом које се натежу око тога ко ће добити која места на листи.

Београдски одбор ДЈБ је донео одлуку и формирао своју колону. Доста је било је пре неколико дана изашао са својим принципима и програмом од 20 тачака за Београд. Наши људи су познати. Планирамо за септембар унутарстраначке изборе на којима ћемо одредити свог кандидата за градоначеника.

До сада није било никаквих озбиљних разговора о београдским изборима. ДЈБ је покушао да их покрене, али други актери још увек размишљају и нису спремни да јасно кажу шта желе. Ми смо одлучили да не чекамо. Избори могу бити расписани већ у септембру.

Мислимо да је први корак било каквих озбиљних политичких договора да се профилишу актери. Позивамо друге да направе своје колоне и дефинишу своје принципе (црвене линије), програме и истакну људе. ДЈБ је спреман да са њима покуша да договори заједничку листу за Београд. Да и ће се то десити, не знамо. У сваком случају, ДЈБ је своју колону направио, истакао принципе, програм и људе, цензус коалиције неће правити и кренуо у кампању.

Душан Павловић
Потпредседник Доста је било
народни посланик

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Pošto ste pre nekoliko meseci rekli da vam je strategija za izbore bila pogrešna i da ćete doneti novu, objasnite mi kako se tačno ovo sve uklapa u tu “novu strategiju?”

  • Na prošlim izborima smo previše dugo čekali druge da se dogovore oko jednog kandidata da smo zapostavili sebe. Ovaj put je drugačije, već smo krenuli u kampanju, nastupamo samostalno i imamo detaljan plan i program a ako bude bilo volje za dogovorom, spremni smo za razgovor.

 • Pozdrav Vama Dusane i svim ostalim.
  Kada ovako jasan i jednostavan clanak procitaju stanovnici ove zemlje i celnici ostalih stranaka.
  Kada se oko ovakvog clanka razmisli i povede rasprava pa ga neko dopuni ili ospori i pretstavi jasnije i jednostavnije, a mozda eventualno i prihvati., Mozda ga neko i “plagira:-ukrade”, i predstavi kao svoj..
  “Na zdravim osnovama” ce se steci uslovi da se nakaradni sistem upristoji,
  Znaci opet smo na pocetku “Kako barem malo razbiti medijski mrak”
  jedan Zika

 • Nema dileme da je DJB najozbiljnija opoziciona stranka u Srbiji. Plan DJB-a je jasno postavljen, dosledno se sprovodi, ima zaokruženost, celovistost. logiku i smisao. Svi ostali su u maglama improvizacija, kalkulacija i iracionalnih odluka i pretpostavljam da se osećaju inferiorno u odnosu na DJB. Možda je u tome problem. A zašto i oni ne mogu isto tako? Pa treba znati kako da dobaciš do tog nivoa. Možda im treba pomoći. Diskretno.

 • Isprobajte se vi Dusanu Pavlovicu kao kandidat za gradonacelnika, Radulovic je probao kao predsednik, pa sta bude. Tako cete i otkloniti price o njegovoj sujeti i guranja sebe u prvi plan. Ja znam da to nije tako ali eto to mu se bezobrazno pripisuje i sigurno se u nekim glavama i pravi takva percepcija.

  Realno mozda je u ovoj fazi bitnije doci na vlast pa makar bila i siroka ne bas sjajna koalicija. Pa i Vucic je bio u politici koliko godina kao opozicija, vecito nezadovoljan, da bi postao ministar i evo ga sad predsednik. Nista preko noci. Bitno je samo da dodje opozicija na vlast, makar i Beogradsku, a onda ce se vec u prvoj godini isprofilisati kvalititeniji ljudi/politicari. Opet je lakse graditi reputaciju sa pozicije vlasti jer konacno mozete da se dokazujete.

 • Voleo bih da znam, zašto je u medijima (npr N1) preneta vest “…DJB izlazi SAMOSTALNO na beogradske izbore…”. Bio sam baš, baš deprimiran.
  Iz ovog teksta zaključujem sasvim nešto drugo, nešto što daje nadu i što treba izneti u javnost (N1)

  • DJB na izbore izlazi samostalno osim ako se neko od kredibilnih političkih aktera ne javi da želi dogovor. Mi smo spremni na dogovor da se napravi jedna lista za Beograd.

 • Zamerka uvazenom Vojinu Biljicu na nastup na N1,slabo ste iskoristili retkih 11 minuta sa benignim voditeljem.Treba vam dobar portparol hitno.Meni je sve jasno,ali vecini koja vas gleda prvi put nije.Izlazimo sami,a mozda i ne?Ako necete da odgovorite na pitanje o kredibilnim partijama,onda ne,ako hocete onda ih odmah nabrojte a ne da izgleda iznudjeno.Na pitanje o izgubljenom strpljenju ste tebali reci da vi imate strpljenja,ali da gradjani nemaju vremena da trpe katastrofalnu vlast.Nemamo ni novca kao vlast za kampanju od 20 dana,i zato krecemo sada.Da li ima mesta za druge stranke u koloni?Da,ako pristanu na promenu lopovskog sistema koji nas ubija 50 god.I onda navesti polako i jasno crvene linije i program u 20 tacaka.Morate biti jasni,niste bili.Recnik slobodno uprostite,i opustenije.Deset puta ste izgovorili Sasa Jankovic,a trebalo je Sasa Radulovic,uzgred, dokle cete cekati namazane,dajte im rok i cao.Sta cekaju,da se Vucic urusi sam od sebe,super,a sta ce pristojni ljudi da rade u medjuvremenu?Da cinculiraju dok Sarumanove horde rade,izdaju licne karte ljudima sa strane u Bg sa prijavom prebivalista.Djavo ne spava.Necemo se vise baviti Vucicem,ali hocemo S . Jankovicem i inima.Mora kratko i jasno,naucite vec jednom i izbacite PRa,portparola,glasnogovornika.jer je bitan i nastup.Srecno u kampanji.

 • Vi opet o kolonama, trkama, Vucicu i vasem vidjenju kako sve druge interesne grupe treba da se ponasaju. To je porazavajuce gledati vise. Naucite vec jednom da se bavite politikom. Ja sam glasac DJB i pojma nemam o programu za Beograd. Ovog puta, svojom voljom odbijam da istrazim koji vam je program. Simuliram ostalo gradjanstvo. Ako vi svaki tekst i nastup u medijima budete koristili da pricate o Vucicu, SJ-u, nekakvom cekanju, nekakvim principima, o nekih “20 tacaka” koje me iskreno direktno asociraju na Tadicevih cuvenih 5 ili 6 principa, a ne na nekakav program, o apstinentima, ne pise vam se dobro. Cilj treba da bude: svakom(ili sto vecem broju) gradjana usaditi programske ideje u glavu besomucnim pricanjem o njima, podstaci veru u ljudima da se te ideje zapravo mogu sprovesti, predstaviti LJUDE koji ce sprovoditi program i biti odgovorni(gradonacelnik? odbornici?), i oni sami treba da budu glavni nosioci i prezenteri programa koje ja, i ostali gradjani zelimo da vidimo, cujemo, upoznamo, da nas ubede zasto bas oni mogu da sprovedu te stvari. Vreme prolazi, a vi kako hocete…

  • Poštovani Željko, na našem sajtu možete pogledati program za Beograd. U narednom periodu će svaka tačka detaljno biti razrađivana. Osim toga, na sajtu imate na stotine tekstova o raznim temama pa možete videti kakav je plan i program DJB za uređenje države, od lokalnog do republičnog nivoa. Ponosni smo na naš program, za svaku temu koju obrađujemo smo detaljniji i konkretniji od svih drugih. Ukoliko želite da pomognete, slobodno se priključite, izaberite oblast i dajte svoj doprinos.

  • Kad nije dogovorena jedna kolona za predsednicke,a S.J nije podrzao V.J.za drugi krug,kad je bilo vaznije sta sad ocekujete?Na gradskim se svako pojedinacno meri pa mogu posle da se prave postjzborne koalicije,i to je jedino kredibilno i posteno.Ocekivati od gradjana da otvaraju sajtove i detaljno proucavaju programe je naivno.U kampanji za predsednicke izbore su flajeri podeljeni iz Raduloviceve ruke zavrsavali u kantama,nisu ih ni pogledali a kamoli procitali,videli smo rezultat.Ovo znam jer sam licno prisustvovao dogadjaju na zemunskom keju.Program je jedno,a prezentacija i nastup drugo.Pustite rejtinge,i pokazite ko ste vi.Reci da DS ne moze da predje cenzus(sam) u BG je nepotrebno i netacno.Sa kim mislite da skinete SNS,bez DS necete,to je realnost.Izbori u Srbiji nisu knjiski primer iz teorije,sto pokazuje i vladavina AV ciji program niko nije citao.Bavite se sobom,i budite jasniji i svoji,koji Beli,izlazi sam i sve stranke stavlja u isti kos,zasto?Pa to mu je jedina izborna platforma i program,kao on je jedini antisistemski pokret i to je 10%,to je bilo ocekivano,ok su pregovori ali cutite o njima,sve podseca na pricu iz predsednicke kampanje.Jos jedna molba,VRATITE GRADSKU TV I RADIO bar,odrasli smo uz STB.

  • Valtere, stav DJB po pitanju narednih izbora je više nego jasan. Oni izlaze samostalno na izbore ali su voljni da razgovaraju o zajedničkom nastupu ako druge opozicione stranke budu htele (naravno ne bilo koje nego samo kredibilne). Svima je jasno da su male šanse da će se neko javiti. Saša Janković, koji je tu glavni, više naginje ka Demokratskoj Stranci ali ne sme to javno da prizna jer bi tako srozao svoju popularnost. Tako da on sad mora da ćuti (nešto slično kao i kod prošlih izbora) a posle da nađe neko objašnjenje zašto je izabrao DS i vraćanje u prošlost umesto da se udruže novi politički akteri i da se stara ekipa zbriše sa političke scene. Tako da, DJB je uputio iskreni poziv da je otvoren za razgovor ali naravno gura svoju priču bez obzira na druge. Po meni, nema ničega da se boji i ako samostalno izađe na izbore. Do sada se nisu uprljali ni malo i imaju odličan program (što niko drugi nema). Naravno, mogao bih da se složim sa tobom da im treba malo bolja marketing strategija, pa evo, ako ovo vide, neka se malo i ta oblast bolje pokrije. Apsolutno je tačno da nije dovoljno imati samo program, mora dobar marketing da postoji. Džaba dobar proizvod ako ne uspeš da dođeš do kupaca.

  • Bojim se,Sale, da ne vide zbog toga i pisem ovde.Nisam gadljiv na ostalu opoziciju,ali kad te neko ignorise jasno je da nema gubljenja vremena sa njim.Sami su uvek izlazili radikali a sada i Beli,to mnogi cene jer je jasno i deluje samouvereno i hrabro.Tako mora i DJB,posebno na BG izborima gde je jak,i zbog iskustva sa predsednickih,dok se odnosi ne unormale.Akcenat staviti na svoj program i ponavljati ga do besvesti,a pobedice oni koji budu probudili nadu u narodu,sto rece Zeljko.