Ауторски текст Политика Привреда Шумадија

Тајна звана ФИАТ сваког дана све скупља. Да ли ћемо је сви платити?

О субвенционисању иностраних компанија и штетности тајних уговора које наша држава још увек држи у тајности, Покрет  Доста је било је указивао грађанима. Актуелна дешавања у ФИАТ-у су само производ неспособности претходне и актуелне власти да сачувају интересе наших грађана.

Без транспарентног уговора нико не може знати која су нам права ускраћена. Зато је сваки легални облик борбе у име остваривања права заправо и под питањем  ДА ЛИ ЈЕ ЗАИСТА ЛЕГАЛАН? Постали смо таоци сопствених и иностраних моћника, тајних уговора и убирања политичких поена власти.

Да подсетимо, наша држава као мањински власник нема готово никакву моћ одлучивања, а самим тим нема ни моћ да заштити раднике од одлуке већинског власника. У таквој позицији се нашла на сопствену иницијативу, у оквиру сопственог система субвенционисања који функционисе на принципу огромних улагања новца пореских обвезника Србије, а све у циљу очувања лажне економске стабилности и убирања јефтиних политичких поена. Једино што је очигледно јесте стављање домаћих и страних привредника у неравноправан положај путем бројних пореских олакшица које уз јефтину радну снагу стварају сигурну шансу странцима да остваре профит. Штрајк синдиката и радника у оваквим околностима није никаква револуција. Транспарентност уговора би била револуција која би свима омогућила увид у чињенично стање и адекватно деловање на проналажењу решења.

У оваквим околностима можемо инсистирати једино на поштовању закона Републике Србије.

Наравно, то не значи да треба седети скрштених руку и рећи, то су само радници Фиат-а, ФАП-а, Железаре или радници Гоше…то су само Малинари или Оружари… Доста је било, кроз свој програм нуди решења, али је потребан обострани импулс и воља, а не апатија, незаинтересованост и апстиненција.

  • Увести потпуну транспарентност
  • Забранити потписивање тајних уговора
  • Укинути субвенције страним инвеститорима. Не постоји разлог да страни инвеститори буду привилеговани у односу на домаће. Фокус економске политике је домаћа привреда.

Промена креће кад променимо себе. Само тако ћемо бити спремни и да променимо систем у ком живимо. Доста је било!

Ирена Јандрић
секретар Покрета Доста је било – Крагујевац

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар