Autorski tekst Politika Privreda Šumadija

Tajna zvana FIAT svakog dana sve skuplja. Da li ćemo je svi platiti?

O subvencionisanju inostranih kompanija i štetnosti tajnih ugovora koje naša država još uvek drži u tajnosti, Pokret  Dosta je bilo je ukazivao građanima. Aktuelna dešavanja u FIAT-u su samo proizvod nesposobnosti prethodne i aktuelne vlasti da sačuvaju interese naših građana.

Bez transparentnog ugovora niko ne može znati koja su nam prava uskraćena. Zato je svaki legalni oblik borbe u ime ostvarivanja prava zapravo i pod pitanjem  DA LI JE ZAISTA LEGALAN? Postali smo taoci sopstvenih i inostranih moćnika, tajnih ugovora i ubiranja političkih poena vlasti.

Da podsetimo, naša država kao manjinski vlasnik nema gotovo nikakvu moć odlučivanja, a samim tim nema ni moć da zaštiti radnike od odluke većinskog vlasnika. U takvoj poziciji se našla na sopstvenu inicijativu, u okviru sopstvenog sistema subvencionisanja koji funkcionise na principu ogromnih ulaganja novca poreskih obveznika Srbije, a sve u cilju očuvanja lažne ekonomske stabilnosti i ubiranja jeftinih političkih poena. Jedino što je očigledno jeste stavljanje domaćih i stranih privrednika u neravnopravan položaj putem brojnih poreskih olakšica koje uz jeftinu radnu snagu stvaraju sigurnu šansu strancima da ostvare profit. Štrajk sindikata i radnika u ovakvim okolnostima nije nikakva revolucija. Transparentnost ugovora bi bila revolucija koja bi svima omogućila uvid u činjenično stanje i adekvatno delovanje na pronalaženju rešenja.

U ovakvim okolnostima možemo insistirati jedino na poštovanju zakona Republike Srbije.

Naravno, to ne znači da treba sedeti skrštenih ruku i reći, to su samo radnici Fiat-a, FAP-a, Železare ili radnici Goše…to su samo Malinari ili Oružari… Dosta je bilo, kroz svoj program nudi rešenja, ali je potreban obostrani impuls i volja, a ne apatija, nezainteresovanost i apstinencija.

  • Uvesti potpunu transparentnost
  • Zabraniti potpisivanje tajnih ugovora
  • Ukinuti subvencije stranim investitorima. Ne postoji razlog da strani investitori budu privilegovani u odnosu na domaće. Fokus ekonomske politike je domaća privreda.

Promena kreće kad promenimo sebe. Samo tako ćemo biti spremni i da promenimo sistem u kom živimo. Dosta je bilo!

Irena Jandrić
sekretar Pokreta Dosta je bilo – Kragujevac

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar