Ауторски текст Београд Привреда

Сиђи до реке – распродаја!

На лицитацији одржаној у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда у уторак, 11. јула, Спортска академија Кочовић постала је власник парцеле на Земунском кеју укупне површине од 600 m2. Парцела се налази на делу дунавског приобаља између ресторана Венеција и хотела Југославија, а између два постојећа тениска терена. Предметна локација је имала почетну цену од око 178 евра/m2, а на крају лицитације је достигла укупну цену од 36 милона динара.

Да продаја јавног добра, дела обале Дунава, није у реду не мислимо само ми. Са нама мишљење дели и 513 грађана Београда који су дали своју сагласност да Скупштини Града Београда предамо Предлог за доношење одлуке о Изменама и допунама одлуке о грађевинском земљишту чије би усвајање имало утицаја и на многе друге интересантне локације у Београду, а не само на ову која је на последњој лицитацији продата.

Мислимо да је неопходно прописати јасна правила и услове отуђења, односно додатно прецизирати услове прописане важећом Одлуком о грађевинском земљишту.

Затим, мислимо да је важно пооштрити услове под којима је дозвољено отуђење грађевинског земљишта које је у својини Града Београда, и то само у ситуацији када је отуђење у несумњивом интересу Града што посебно мора бити утврђено у конкретном случају.

Тек након комплетне анализе, коју би спровела комисија коју чине релевантни и непристрасни стручњаци, може се донети одлука о томе да ли је уопште могуће, потребно и корисно и под којим условима отуђити земљиште у власништву Града.

О томе колики је значај локације на Земунском кеју сам недавно писала. Шта су градска општина Земун и Град Београд могле да учине пре него што је дискреционом одлуком заменика градоначелника Београда, Андреје Младеновића, ова локација оглашена за продају и за само месец дана прешла у приватно власништво? Могли су, рецимо, да организују јавну расправу са грађанима на коју би позвали и све релевантне стручњаке (екологе, грађевинске инжењере, архитекте итд), да чују шта мисле о томе да ли на поменутој парцели у кориту Дунава било шта уопште и градити или је можда боље уредити тако да се прошире зелене површине, изграде дечија игралишта, а обалоутврда додатно ојача.

Град Београд се, између осталог, обавезао да ће ову парцелу на Земунском кеју очистити и уредити за потребе будућег власника. Шта мислите – да ли је Град Београд то исто могао да уради у интересу свих грађана? Издвајање средстава из буџета била би иста само би се корисници разликовали.

Власт у Београду очигледно не може да види ширу слику и очигледно је да оваквим потезом размишља само о интересу привилегованих појединаца. А породица Кочовић заиста спада у групу привилегованих појединаца. Драгољуб Кочовић, отац директора Спортске академије Кочовић, данас ради као в.д. подсекретар у Секретаријату за спорт и омладину. Не знамо шта је тачно “подсекретар”, ал’ како нисмо знали ни шта је “први потпредседник”, па смо се временом навикли, тако ћемо ваљда и за ову систематизацију.

Наиме, Драгољуб је као високи функционер Југословенске левице и блиски пријатељ породице Милошевић, био постављен за помоћника министра за спорт и омладину у Другој влади Мирка Марјановића (СПС-ЈУЛ-СРС). Ако га се и не сећате из овог периода, подсетићу вас на аферу из фебруара прошле године када је директор Контроле летења (СМАТСА), Радојица Ровчанин, са циљем да избегне јавни тендер, покушао Спортској академији Кочовић да “набаци” посао вредан око 56 милиона динара уз услов да се пружиоцу услуга исплаћује договорен износ чак и ако радници СМАТСА-е не користе услуге које би им овим уговором биле доступне.

Све ово можда и не би било толико необично да Контрола летења нема сопствене справе за вежбање, те јој услуге Спортске академије Кочовић нису ни биле потребне. На сву срећу, Надзорни одбор одбио је предлог директора, тако да ова “набавка мале вредности”, како је Ровчанин покушао маскирати, није прошла.

Данас је Драгољуб Кочовић “успешан бизнисмен” и радо виђен гост у емисији “Добро јутро са Ђуком”. Некадашња блиске везе овог бизнисмена са породицом Милошевић и странкама СПС и ЈУЛ, данас су замениле још ближе везе са врхом градске и републичке власти и странком СНС.

Тек сад, када је лицитација завршена и купац је познат, нама постаје јасно због чега су председник Скупштине ГО Земун и поједини већници на последњој седници искористила прилику да ничим изазвани причају мимо свих тачака на дневном реду управо о нашој акцији која се тих дана одигравала на Земунском кеју, испред локације оглашене за продају – привилеговане чувају ситне интересџије.

Ми смо након лицитације, за коју основано сумњамо да је била добро изрежирана представа за јавност, поднели захтеве за информације од јавног значаја у којима од Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда и од Градске управе Града Београда – Секретаријата за информисање тражимо следећу документацију: решење заменика градоначелника; образложење зашто је одлуку донео заменик градоначелника, а не градоначелник; записник о раду комисије за грађевинско земљиште; закључак комисије; доказ да је предлог решења припремила надлежна организациона јединица Градске управе; пристигле пријеве и сву другу документацију која је у вези са поменутом локацијом. На основу добијене документације ћемо даље реаговати.

Ово је само један од примера како функционише спрега власти и привилегованих појединаца којима се као на длану сервирају јавна имовина и најбоље, најатрактивније грађевинске парцеле. Темпирају се кратки временски рокови, скромно се оглашавају имовина и земљиште за отуђење и користе се периоди када су грађани најмање заинтересовани да прате рад извршне власти – као што је на пример овај период коришћења годишњих одмора.

Ми смо на решење овог и сличних проблема јасно указали у нашем у програму од 20 тачака за наступајуће изборе у Београду и што је најважније – ми ово никад нећемо радити.

Татјана Мацура
народна посланица
председница ОО Доста је било – Земун
чланица ГО Доста је било

Повезани текстови:

Велика распродаја имовине пред одлазак са власти
Да ли знате да се припрема продаја најлепшег дела Земунског кеја?

 

У прилогу:

Предлог за доношење одлуке о Изменама и допунама одлуке о грађевинском земљишту

Predlog

Захтев за информације од јавног значаја (Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда)

Zahtev za info - direkcija

Захтев за информације од јавног значаја (Градска управа Града Београда – Секретаријат за информисање)

Zahtev za info - sekretarijat za informisanje

 

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Lepo je rasvetliti svako kršenje zakona, ali Akademija Kočović je jedina, a i prva, uredna, pristojna sportska organizacija u Beogradu.
    Možda oni I jesu jedni od retkih koji će znati kako da ulepšaju taj deo keja.

    • Mnogi bi znali kako da ulepšaju neki deo grada, znao bih i ja, samo je problem što se poslovi dodeljuju samo odabranima, sistemom “burazerskog poslovanja”, najčešće ispod cene i tajnim ugovorima. To je slika i prilika Srbije. Ne sumnjam da će Kočović tu da digne neki dobrar biznis i da dobro zarađuje. Bićemo klasična banana država, radiće samo oni koji su bliski vlasti a svi drugi građani, pa zna se, robovska radna snaga i siromaštvo.