Autorski tekst Beograd Privreda

Siđi do reke – rasprodaja!

Na licitaciji održanoj u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u utorak, 11. jula, Sportska akademija Kočović postala je vlasnik parcele na Zemunskom keju ukupne površine od 600 m2. Parcela se nalazi na delu dunavskog priobalja između restorana Venecija i hotela Jugoslavija, a između dva postojeća teniska terena. Predmetna lokacija je imala početnu cenu od oko 178 evra/m2, a na kraju licitacije je dostigla ukupnu cenu od 36 milona dinara.

Da prodaja javnog dobra, dela obale Dunava, nije u redu ne mislimo samo mi. Sa nama mišljenje deli i 513 građana Beograda koji su dali svoju saglasnost da Skupštini Grada Beograda predamo Predlog za donošenje odluke o Izmenama i dopunama odluke o građevinskom zemljištu čije bi usvajanje imalo uticaja i na mnoge druge interesantne lokacije u Beogradu, a ne samo na ovu koja je na poslednjoj licitaciji prodata.

Mislimo da je neophodno propisati jasna pravila i uslove otuđenja, odnosno dodatno precizirati uslove propisane važećom Odlukom o građevinskom zemljištu.

Zatim, mislimo da je važno pooštriti uslove pod kojima je dozvoljeno otuđenje građevinskog zemljišta koje je u svojini Grada Beograda, i to samo u situaciji kada je otuđenje u nesumnjivom interesu Grada što posebno mora biti utvrđeno u konkretnom slučaju.

Tek nakon kompletne analize, koju bi sprovela komisija koju čine relevantni i nepristrasni stručnjaci, može se doneti odluka o tome da li je uopšte moguće, potrebno i korisno i pod kojim uslovima otuđiti zemljište u vlasništvu Grada.

O tome koliki je značaj lokacije na Zemunskom keju sam nedavno pisala. Šta su gradska opština Zemun i Grad Beograd mogle da učine pre nego što je diskrecionom odlukom zamenika gradonačelnika Beograda, Andreje Mladenovića, ova lokacija oglašena za prodaju i za samo mesec dana prešla u privatno vlasništvo? Mogli su, recimo, da organizuju javnu raspravu sa građanima na koju bi pozvali i sve relevantne stručnjake (ekologe, građevinske inženjere, arhitekte itd), da čuju šta misle o tome da li na pomenutoj parceli u koritu Dunava bilo šta uopšte i graditi ili je možda bolje urediti tako da se prošire zelene površine, izgrade dečija igrališta, a obaloutvrda dodatno ojača.

Grad Beograd se, između ostalog, obavezao da će ovu parcelu na Zemunskom keju očistiti i urediti za potrebe budućeg vlasnika. Šta mislite – da li je Grad Beograd to isto mogao da uradi u interesu svih građana? Izdvajanje sredstava iz budžeta bila bi ista samo bi se korisnici razlikovali.

Vlast u Beogradu očigledno ne može da vidi širu sliku i očigledno je da ovakvim potezom razmišlja samo o interesu privilegovanih pojedinaca. A porodica Kočović zaista spada u grupu privilegovanih pojedinaca. Dragoljub Kočović, otac direktora Sportske akademije Kočović, danas radi kao v.d. podsekretar u Sekretarijatu za sport i omladinu. Ne znamo šta je tačno “podsekretar”, al’ kako nismo znali ni šta je “prvi potpredsednik”, pa smo se vremenom navikli, tako ćemo valjda i za ovu sistematizaciju.

Naime, Dragoljub je kao visoki funkcioner Jugoslovenske levice i bliski prijatelj porodice Milošević, bio postavljen za pomoćnika ministra za sport i omladinu u Drugoj vladi Mirka Marjanovića (SPS-JUL-SRS). Ako ga se i ne sećate iz ovog perioda, podsetiću vas na aferu iz februara prošle godine kada je direktor Kontrole letenja (SMATSA), Radojica Rovčanin, sa ciljem da izbegne javni tender, pokušao Sportskoj akademiji Kočović da “nabaci” posao vredan oko 56 miliona dinara uz uslov da se pružiocu usluga isplaćuje dogovoren iznos čak i ako radnici SMATSA-e ne koriste usluge koje bi im ovim ugovorom bile dostupne.

Sve ovo možda i ne bi bilo toliko neobično da Kontrola letenja nema sopstvene sprave za vežbanje, te joj usluge Sportske akademije Kočović nisu ni bile potrebne. Na svu sreću, Nadzorni odbor odbio je predlog direktora, tako da ova “nabavka male vrednosti”, kako je Rovčanin pokušao maskirati, nije prošla.

Danas je Dragoljub Kočović “uspešan biznismen” i rado viđen gost u emisiji “Dobro jutro sa Đukom”. Nekadašnja bliske veze ovog biznismena sa porodicom Milošević i strankama SPS i JUL, danas su zamenile još bliže veze sa vrhom gradske i republičke vlasti i strankom SNS.

Tek sad, kada je licitacija završena i kupac je poznat, nama postaje jasno zbog čega su predsednik Skupštine GO Zemun i pojedini većnici na poslednjoj sednici iskoristila priliku da ničim izazvani pričaju mimo svih tačaka na dnevnom redu upravo o našoj akciji koja se tih dana odigravala na Zemunskom keju, ispred lokacije oglašene za prodaju – privilegovane čuvaju sitne interesdžije.

Mi smo nakon licitacije, za koju osnovano sumnjamo da je bila dobro izrežirana predstava za javnost, podneli zahteve za informacije od javnog značaja u kojima od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i od Gradske uprave Grada Beograda – Sekretarijata za informisanje tražimo sledeću dokumentaciju: rešenje zamenika gradonačelnika; obrazloženje zašto je odluku doneo zamenik gradonačelnika, a ne gradonačelnik; zapisnik o radu komisije za građevinsko zemljište; zaključak komisije; dokaz da je predlog rešenja pripremila nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave; pristigle prijeve i svu drugu dokumentaciju koja je u vezi sa pomenutom lokacijom. Na osnovu dobijene dokumentacije ćemo dalje reagovati.

Ovo je samo jedan od primera kako funkcioniše sprega vlasti i privilegovanih pojedinaca kojima se kao na dlanu serviraju javna imovina i najbolje, najatraktivnije građevinske parcele. Tempiraju se kratki vremenski rokovi, skromno se oglašavaju imovina i zemljište za otuđenje i koriste se periodi kada su građani najmanje zainteresovani da prate rad izvršne vlasti – kao što je na primer ovaj period korišćenja godišnjih odmora.

Mi smo na rešenje ovog i sličnih problema jasno ukazali u našem u programu od 20 tačaka za nastupajuće izbore u Beogradu i što je najvažnije – mi ovo nikad nećemo raditi.

Tatjana Macura
narodna poslanica
predsednica OO Dosta je bilo – Zemun
članica GO Dosta je bilo

Povezani tekstovi:

Velika rasprodaja imovine pred odlazak sa vlasti
Da li znate da se priprema prodaja najlepšeg dela Zemunskog keja?

 

U prilogu:

Predlog za donošenje odluke o Izmenama i dopunama odluke o građevinskom zemljištu

Predlog

Zahtev za informacije od javnog značaja (Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda)

Zahtev za info - direkcija

Zahtev za informacije od javnog značaja (Gradska uprava Grada Beograda – Sekretarijat za informisanje)

Zahtev za info - sekretarijat za informisanje

 

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Lepo je rasvetliti svako kršenje zakona, ali Akademija Kočović je jedina, a i prva, uredna, pristojna sportska organizacija u Beogradu.
    Možda oni I jesu jedni od retkih koji će znati kako da ulepšaju taj deo keja.

    • Mnogi bi znali kako da ulepšaju neki deo grada, znao bih i ja, samo je problem što se poslovi dodeljuju samo odabranima, sistemom “burazerskog poslovanja”, najčešće ispod cene i tajnim ugovorima. To je slika i prilika Srbije. Ne sumnjam da će Kočović tu da digne neki dobrar biznis i da dobro zarađuje. Bićemo klasična banana država, radiće samo oni koji su bliski vlasti a svi drugi građani, pa zna se, robovska radna snaga i siromaštvo.