Интервју Политика

Саша Радуловић за Блиц: Отворени смо за договор опозиције, али остали калкулишу

Ако и када други буду направили своје колоне, истакли принципе, програм и људе, ми смо спремни за разговор о наступу на београдским изборима – каже у интервјуу за ”Блиц” Саша Радуловић.

Лидер ДЈБ истиче да је тај покрет своју колону направио, јер времена за губљење нема.
– Одлука Београдског одбора ДЈБ је: отворени смо за озбиљан разговор, али нисмо више спремни да чекамо и слушамо неискрена, закулисна позиционирања без јасних принципа и програма. Разговори о заједничком наступу целе опозиције не постоје. Доста је било је покушао да их иницира. Релевантни политички актери још увек нису спремни за разговоре, а избори могу да буду расписани већ у септембру. ДЈБ је ушао у кампању за Београд. Истакли смо програм и принципе. Кренули у разговор са грађанима.

Зар не мислите да је превише искључиво да само поставите услове за сарадњу? 
– За било какав озбиљан разговор о сарадњи за београдске или било које друге изборе, релевантни политички актери би морали да истакну своје принципе, програм и људе. То је предуслов дијалога. ДЈБ је управо то и учинио: објавио свој програм у 20 тачака за Београд, објавио своје црвене линије и људе. И други би морали да ураде исто. Сарадња значи разговор и договор око заједничког пресека ставова оних који би да сарађују. Говорити о договору без овога је чисто политиканство, позиционирање за политичко преживљавање и није кредибилно. То грађани виде.

Ко ће носити листу ДЈБ на београдским изборима? 
– Београдски одбор ДЈБ је одлучио да спроведе унутарстраначке изборе за првог на листи у септембру. Београдски избори нису избори за градоначелника. На тим изборима се бирају одборници у Скупштини града који ће онда бирати градоначелника. Први на листи ДЈБ ће уједно бити наш кандидат за градоначелника уколико се формира опозициона владајућа већина.

Јесте ли о градским изборима разговарали с Вуком Јеремићем, Драганом Шутановцем или са Сашoм Јанковићем?
– Разговори о договору за Београд не постоје нити је, осим нашег, уопште било покушаја да се покрену. Јавност ово мора да зна. Ја сам покушао да их покренем. Иницирао сам два састанка са Сашом Јанковићем, последњи пут пре месец дана, и један састанак са Вуком Јеремићем. Они и даље калкулишу и још увек нису одлучили шта хоће. Од тада до данас, Саша Јанковић одбија тројни састанак. На последњем састанку је рекао да би он да направи једну колону са Тадићем и Шутановцем, да неће Зорана Живковића, а ми сви други да будемо у другој колони, шта год то значило. Рекао сам му да је то погрешно и да ДЈБ неће учествовати у таквим скаламеријама. Очигледно је и да он сам има проблем како то да саопшти јавности па отеже и тражи простор. Као и за председничке изборе, рекао сам му да је сарадња Доста је било и Покрета слободних грађана оно што бирачи желе: нови људи и нова политика. Он гледа на други страну и то је наравно његово право. За разлику од председничких избора, ДЈБ није спреман да чека оваква позиционирања и није спреман да на себе преузме терет некога ко води рачуна о друштвеном интересу победе на изборима против СНС-а. За то ћутање и преузимање терета смо и платили политичку цену. То нам се више неће поновити. Главни одбор ДЈБ је одлучио да о свим наредним иницијативама било кога обавештава јавност. Ако и када Јанковић одлучи да жели разговоре, ми смо спремни за те разговоре. Наша врата су отворена. Али их више нећемо иницирати. Време је да сви стану иза својих калкулација и одлука и јавно их саопште.

На председничким изборима сте имали нешто више од процента освојених гласова. Да ли се плашите да бисте могли да останете испод цензуса у Београду који је био ваше упориште када је реч о резултатима?

На републичким изборима 2016. године ДЈБ је у Београду освојио преко 11%. На председничким изборима наш циљ је био да подигнемо излазност и спречимо победу Вучића у првом кругу, а не да ја постанем председник. Наш кандидат за председника, Мирослава Миленовић, се и повукла из трке јер је ДЈБ одлучио да не трчи трку за председника, већ смо покушали да подигнемо излазност. Покушали смо да анимирамо што више бирача да изађе и гласа. Због тога смо подржали и Белог јер је циљ био повећање излазности. Наша кампања се звала: “Гласај против Вучића”. Наша порука је била: “Гласај за оног опозиционог кандидата ко ти је најближи. Не мораш да гласаш за нас. Само изађи и гласај”. На жалост, погрешна стратегија два кандидата је доживела потпун фијаско и цела опозиција сада сноси последице. Иако сам обојици кандидата још у децембру рекао да уколико се не договоримо и будемо имали једног кандидата, Вучић побеђује у првом кругу. И њима је то било јасно, али им је очигледно било важаније позиционирање њихових будућих политичких организација од победе на изборима. Та иста стратегија се гура и данас за београдски изборе. Гласачи су се силно разочарали и дигли руке. Задатак је да их вратимо и улијемо им нову наду.

Зашто опозиција никако не може да нађе заједнички језик? Не продужујете ли тако само трајање актуелне власти?
– На недавним протестима у Београду, појавио се транспарент: “Да ови оду, а да се они не врате”. Да Курту замени Мурта и спашавање Мурте од нестајања не сме да буде циљ, а на жалост јесте за многе који се зову опозиција, због СНС-ове квазиопозиције и за шуму лидера који су са нама деценијама и не могу више самостално на изборе. Циљ би морао бити промена целог система, не континуитет са њим. На жалост, 5. октобар није успео у томе. Зато морамо поново и да не правимо исте грешке.

Шта мислите о избору Ане Брнабић за премијерку и како оцењујете прве потезе?
– Она је, на жалост, потпуно небитна и очигледно је спремна да игра улогу која јој је додељена.

Извор: Блиц

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • E ovo je pravi način! Lepo rečeno-Za to ćutanje i preuzimanje tereta smo i platili političku cenu. To nam se više neće ponoviti.
  A sad svako neka glasa za koga misli da treba, sad je sve jasno! Kome sada treba ohrabrenje a ne objašnjenje ni ne treba da glasa za DJB!
  DJB do pobede!!!

 • Sve je jasno rečeno. Ko prati Pokret DJB, videće da, uprkos pritiscima pokret ne odstupa od svojih izvornih načela. Iako deluje “razbijeno” posle predsedničkih izbora, DJB na ovaj način i sa ovakvom politikom ima šanse da opet iznenadi i razdrma političku scenu Beograda. Ne treba zaboraviti da DJB ne planira svoju aktivnost od danas za sutra već dugoročno.

 • По свему судећи, осим ДЈБ, све остале квази-опозиционе странке траже пут за ухлебљење у партократију. Лидери тих партија се “курвају” и за ситне новце продају изборе СНС-у. Питање од кључне важности гласи: Да ли су они уопште спремни, и поред силне реторике и модрица на “јуначким” грудима, да се ухвате у коштац са проблемима у које нас је увалила владајућа камарила. Друго важно питање је знају ли они, макар нешто, како би било шта променили. Искуство нас учи да су сви ти људи, својим учешћем у власти добрано допринели ситуацију у каквој смо сад. Остаје само ДЈБ, једина принципијелна снага у друштву са јасним програмом и људима који знају шта хоће и знају како да реше српски Гордијев чвор. Београдски избори су последња шанса да овај патетични народ отвори очи, опере зубе и изађе на изборе. На изборе на којим аће рећи НЕ; Вучићу, Шешељу, Синиши Малом, још мањем Дачићу, вечитом Расиму Љајићу, Ристичевићу и вепру из Јагодине!

 • “Наша врата су отворена. Али их више нећемо иницирати.” – ova recenica mi je zaparala “oci” dok citam. A zbog cega ne zelite vi da inicirate ? Jesu li Vam vazniji Vasi principi od sitnog politicarenja. Makar Vi G-dine Radulovic morate da znate da pragmaticnost ima jako veliku ulogu, pogotovo u danasnjoj Srbiji. Mislim da treba da se borite da ostvarite ono sto ste zamislili.. Ako ne danas, onda sutra. A ne, evo ja necu vise i cekacu da oni sami dodju.

  • Nebo, već smo napomenuli da smo na našu inicijativu imali par sastanaka sa Jankovićem i Jeremićem ali da kod njih nije bilo volje za saradnju. Ako ti sastanci i ovoliki tekstovi gde pozivamo na saradnju nisu inicijativa, onda ne znamo šta je.

  • Nebo, razumevanje procitanog je ono sto bi svako trebao da savlada jos u osnovnoj skoli. Prosto mi je neverovatno da neko procita tekst, zna sta se desilo prosli put i da nadje vremena da napise takvu konstataciju.