Источна Србија Политика

Povratak u budućnost, čin 2

Danas se održava 9. sednica skupštine, usred meseca jula, valjda računaju na maksimalno prisustvo odbornika radi što bolje diskusije o predloženom dnevnom redu.

Detaljan dnevni red, sa svim tačkama, možete pogledati ovde.

Jedna digresija – vrlo je važno napomenuti da materijal za sednicu koji naši odbornici dobijaju nije zaista u elektronskom obliku, bar ne u punom smislu te reči.

Materijal koji se dostavlja jeste u PDF formatu, ali u obliku grupisanih skeniranih stranica prethodno ištampanog teksta. Takav materijal je dosta veći i unutar njega se ne mogu, na primer, pretraživati pojmovi (što je vrlo bitna opcija).

Posle pravilne konverzije, materijal postaje mnogo manji (lakši za slanje i deljenje) i može se koristiti opcija pretrage. Imate primer na ovom linku, gde možete videti originalnu (veličine 60MB) i „našu“ konvertovanu tačku o budžetu (veličine 4.5 MB).

Da ne pričamo da bi ovako važan materijal, koji se tiče finansijskih planova, trebao biti dostavljan u tzv. mašinski obradivom obliku (npr Excel formatu), gde bi se mogla vršiti mnogo brža i ozbiljnija uporedna analiza tabela i podataka, i tako lakše dolazilo do potrebnih zaključaka za diskusiju i pružanja tih istih informacija javnosti.

I da se vratimo na temu iz naslova – i na ovoj sednici ćemo imati elemente sa „ruba znanosti“, čak i sa dosta manjim brojem tačaka nego na prethodnoj sednici.

Imamo za početak, drugi rebalans budžeta za 2017. godinu.

Izgleda da ćemo se na skupštini do kraja godine samo baviti rebalansima budžeta, pošto smo to radili i na prošloj sednici (a sve đuture sa rebalansima preduzeća za 2016. godinu). Dobro je dok znamo o kojoj se godini diskutuje.

Možda se ovako lakše previdi činjenica da su usluge po ugovoru povećane za skoro 22 miliona dinara, ili da su troškovi za kapitalne izdatke i osnovna sredstva povećana za oko 50 miliona dinara svaka?

Ili da je predviđeno povećanje fonda za zaposlene u 2018. za oko 135 miliona dinara, a istovremeno se predviđa smanjenje prihoda u 2018 za oko 594 miliona dinara?

I cela tačka 9, koja se ponovo bavi izmenama i dopunama finansijskih planova ustanova Grada za 2017. godinu:

A šampion u ovoj kategoriji je Centar za kulturu Smederevo.

Da podsetimo, na sednici u decembru prošle godine smo usvajali finansijski plan Centra za 2017. godinu.

Na prethodnoj sednici 8. juna smo usvajali izmene i dopune finansijskog plana Centra za 2016. godinu (sa sve tačkom o finansijskom izveštaju Centra za 2016. godinu??).

Sada na ovoj sednici se usvaja izmena i dopuna finansijskog plana Centra za 2017. godinu.

Neko bi rekao da je ovo trebalo da se radi obrnuto, ali to je opet za nekog ko živi u normalnom svetu fizike.

A možda je zato da neko ne bi obratio pažnju na povećanje troškova pod potpuno novom stavkom „Smederevski novogodišnji programi 2016“ za oko 305 hiljada dinara?

Mi smo u 2017. godini, a sada usred leta raspravljamo o izmenama planova za novogodišnji trošak koji u sebi ima naziv 2016. Možda ide neka letnja repriza Nove godine?

Ono što se može zaključiti iz svega ovoga je da su novčana sredstva za ovaj program već potrošena u januaru mesecu, a ista nisu prikazana niti su bila predviđena finansijskim planom za 2017. godinu kada se usvajao budžet Centra za kulturu (decembar 2016. Godine). I to samo po sebi predstavlja prekršaj.

Očekujte na našoj stranici dalje tekstove, kao i snimke naših odbornika na ove teme.

Možda ne znamo da putujemo kroz vreme, ali se nećemo izgubiti.

ДЈБ Смедерево

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zahvalna sam sto nam je TV Kopernikus omogucila da pratimo odlozeni prenos skupstinske sednice. Bez toga ne bih ni znala kakva su epohalna postignuca ove vlasti i kakvi projekti tek predstoje, i ne mogu da se naradujem sto zivim u ovako naprednom gradu. Brine me samo ova opozicija koja, kao da nesto bas i ne voli svoj grad. Na sve ima neke zamerke. Argumentovane, doduse, ali sta je to spram napora koji aktuelna vlast ulaze da zivimo bolje. A da zivimo bolje, saznala sam zahvaljujuci izlaganjima lokalnih funkcionera i odbornika vladajuce koalicije. Ovako nikad ne bih primetila. Iako zivimo u istom gradu.