Ауторски текст Источна Србија

Фиат, тајни уговори и још по нешто

Сведоци  смо како више од двадесет дана  радници у Фиату у  Крагујевцу  штрајкују, тражећи   повећања плате. Уз  жестоке нападе Владе на штрајкаче  и  захтеве  за њихов  безусловни  повратак на посао  свакодневно  се истиче аргумент  о великој  штети  коју би изазвао одлазак Фиата, док се  истовремено од јавности крије колика су и каква  улагања државе у ову фабрику од 2008. Упућени говоре о тајним анексима штетног  уговора.

Како је могуће да уговор кога закључи Влада  у име свог народа, или било ког његовог дела има тајну клаузулу?

Који су разлози  да такав уговор има ознаку тајности, осим можда  у делу који се тиче иновација, техничких карактеристика производње и сличних ставки, где је тајност усмерена на заштиту од конкуренције и индустријске шпијунаже?

Дугогодишња  нетранспарентност власти   се са републичког нивоа константно прелива на локал.

И на локалу се барата  уговорима  без добрих намера, који су штетни  по град,на којима се појединци “уписују” са 10 или више посто. Лако се и радо игра са јавним ресорима када нема консеквенци.

Власти у  Зајечару  су, у име грађана Зајечара,  у протеклом времену биле  потписници  већег броја уговора, и доносиоци великог броја одлука  о којима се може говорити као о штетним по град.

Кријући се иза одборничке већине која је своју подршку и те како  наплаћивала, идејни творци су успешно маневрисали и долазили до циља. Један део таквих уговора, обавијен је велом тајне и данас као и у време  закључивања.

Управо због тога је  рад Градске Управе и јавних предузећа нетранспарентан и усредсређен на прикривање великог броја  злоупотреба положаја и средстава.

За разлику од политике тренутне  локалне власти, коју тајност  и кулоари прате  од самог  почетка пре више од деценије, транспарентност је императив политике коју  ће ДЈБ водити  како на државном нивоу, тако и на локалу.

Нема тајних преговора,нема тајних клаузула у Уговорима,нема играња са јавним ресорима и грађанима. У систему за чије се успостављање залажемо, систему  у коме  нема  организоване  злоупотребе права од стране власти, транспарентност њеног рада  је неминовна.

Мирјана Рашчанин
Општински координатор  ДЈБ Зајечар