Autorski tekst Istočna Srbija

Fiat, tajni ugovori i još po nešto

Svedoci  smo kako više od dvadeset dana  radnici u Fiatu u  Kragujevcu  štrajkuju, tražeći   povećanja plate. Uz  žestoke napade Vlade na štrajkače  i  zahteve  za njihov  bezuslovni  povratak na posao  svakodnevno  se ističe argument  o velikoj  šteti  koju bi izazvao odlazak Fiata, dok se  istovremeno od javnosti krije kolika su i kakva  ulaganja države u ovu fabriku od 2008. Upućeni govore o tajnim aneksima štetnog  ugovora.

Kako je moguće da ugovor koga zaključi Vlada  u ime svog naroda, ili bilo kog njegovog dela ima tajnu klauzulu?

Koji su razlozi  da takav ugovor ima oznaku tajnosti, osim možda  u delu koji se tiče inovacija, tehničkih karakteristika proizvodnje i sličnih stavki, gde je tajnost usmerena na zaštitu od konkurencije i industrijske špijunaže?

Dugogodišnja  netransparentnost vlasti   se sa republičkog nivoa konstantno preliva na lokal.

I na lokalu se barata  ugovorima  bez dobrih namera, koji su štetni  po grad,na kojima se pojedinci “upisuju” sa 10 ili više posto. Lako se i rado igra sa javnim resorima kada nema konsekvenci.

Vlasti u  Zaječaru  su, u ime građana Zaječara,  u proteklom vremenu bile  potpisnici  većeg broja ugovora, i donosioci velikog broja odluka  o kojima se može govoriti kao o štetnim po grad.

Krijući se iza odborničke većine koja je svoju podršku i te kako  naplaćivala, idejni tvorci su uspešno manevrisali i dolazili do cilja. Jedan deo takvih ugovora, obavijen je velom tajne i danas kao i u vreme  zaključivanja.

Upravo zbog toga je  rad Gradske Uprave i javnih preduzeća netransparentan i usredsređen na prikrivanje velikog broja  zloupotreba položaja i sredstava.

Za razliku od politike trenutne  lokalne vlasti, koju tajnost  i kuloari prate  od samog  početka pre više od decenije, transparentnost je imperativ politike koju  će DJB voditi  kako na državnom nivou, tako i na lokalu.

Nema tajnih pregovora,nema tajnih klauzula u Ugovorima,nema igranja sa javnim resorima i građanima. U sistemu za čije se uspostavljanje zalažemo, sistemu  u kome  nema  organizovane  zloupotrebe prava od strane vlasti, transparentnost njenog rada  je neminovna.

Mirjana Raščanin
Opštinski koordinator  DJB Zaječar

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar