Autorski tekst Privreda

Radnički štrajkovi: uzroci i rešenja

Nisu svi štrajkovi koji se trenutno dešavaju u Srbiji isti, ali svi imaju jednu stvar koja ih povezuje — državnu intervenciju. U svim slučajevima, državna intervencija je glavni generator štrajka.

FIAT i Gorenje. Radnici traže povećanje plata. Država je dala velike subvencije da bi ova preduzeća došla. (FIAT, recimo, ne plaća ni jedan jedini porez u Srbiji.) Država može da da još. To znaju i uprava i radnici. Zato svi od nje traže da reši problem tako što će povećati subvencije.

Goša i Ratko Mitrović. Radnici traže da im se vrate neisplaćene zarade i doprinosi. Zaista, malo je drugačije nego u slučaju FIAT-a i Gorenja. Ali država i u ovom slučaju igra važnu ulogu. Kako je moguće da neko zaposlenima ne isplaćuje plate i doprinose? Obe stvari su obavezne po zakonu. Kada ne kažnjavate kršenje zakona, to je kao da ste prekršiocu dali zeleno svetlo da nastavi da ga krši. Uprave Goše i RM koriste bezakonje koje im omogućava država. Umesto da novac ide na račun radnika, odlazi na neki drugi, nepoznati račun.

Rešenja. Za sadašnje probleme postoje dva rešenja. U prvom slučaju, država treba da prestane da privlači investitore suludim subvencijama. One imaju ograničen domet i na kraju naprave veću štetu nego korist. Umesto subvencija, neophodno je smanjiti poreze (pogotovo poreze na radnu snagu), uložiti u infrastrukturu i pojednostaviti administrativne procedure za pokretanje biznisa. Investitor koji dođe na ovakav teren, neće moći da igra igre sa radnicima i državom oko povećanja plata.U drugom slučaju, ne treba ništa menjati. Samo treba poštovati postojeće zakone. Oni koji ne isplaćuju plate i doprinose treba da budu kažnjeni. Toliko je jednostavno.

Dušan Pavlović
Potpredsednik Dosta je bilo
narodni poslanik

Dušan Pavlović

Dušan Pavlović

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu predaje savremenu političku ekonomiju sa teorijom javnog izbora, u zvanju vanrednog profesora, a na Univerzitetu u Gracu kao profesor po pozivu predaje kurseve iz ekonomskog razvoja i ekonomske i političke tranzicije u jugoistočnoj Evropi.

Oblasti interesovanja: Teorija racionalnog izbora i politička ekonomija demokratskih ustanova.

Objavio više radova iz oblasti: "Konsolidacija demokratskih ustanova u Srbiji posle 2000. godine"(2007), "Spisi iz političke ekonomije" (2010), "Teorija igara. Osnovne igre i primena" (2015).

Knjigu „Mašina za rasipanje para“ napisao na osnovu iskustva stečenog tokom pet meseci u Ministarstvu privrede. To je insajderska priča iz kabineta ministra privrede Saše Radulovića 2013-2014. gde je bio savetnik ministra.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Pozdrav vama Dusane i svim ostalim.
  Da li i za ove Firme (oba slucaja) vazi: popis imovine, popis dugovanja i potrazivanja, biznis plan, analiza trzista, izlazak Firme na Berzu?
  Mozda bi konkretno za svaku Firmu trebalo napisati kratke brosure, organizovati Tribine u Kragujevcu, S Palanci i ostalim mestima gde su Firme u slicnim problemima.
  Mozda ce tada ocajni radnici videti i razumeti u kakvoj nakaradnoj privatizaciji su bili upleteni, sta mogu ocekivati dalje i da li ima i kakvog izlaza.
  Nikako nemojte pomisliti da nagovaram DJB sa zloupotrebljava nestecu radniika za promociju naseg DJB-a.
  Trenutno vazne aktivnosti oko izbora u Beogradu nastaviti, ali ne zameriti trenutno aktuelne probleme.
  jedan Zika

 • Upoznajte javnost i radnike koje institucije su nadlezne kod neisplacivanja plata,koje ministarstvo,inspekcija?Ko je odgovoran za ove stvari,konkretno?Kada i kako su trebali da reaguju,koje su zakonske sankcije za necinjenje?

  • Smatram da je ovo jedna od kljucnih stvari kojom se, koliko je meni poznato, niko nije ozbiljno bavio.
   Kao inzenjer svakodnevno dobijem ospe slusajuci politicare kako pricaju napamet, vrlo cesto izmenjene ili potpuno neistinite “cinjenice”. Odakle taj odatak, u kom dokumentu stoji, koji drzavni organ je to zakljucio.. a ne ovo pozivanje na osecaj koje je potpuno promaseno, jer kao sto Raka kaze, ti ljudi nisu nasi savremenici.

 • Dusane i vi potpuno nepoznajete ili neiskazujete problematiku tj. staje kljucni razlog strajka a to je: vlada nije dozvolila duplo vece plate koje su nudili investitori a to su radnici saznali i zato strajkuju da bi to i dobili !!!

  • Da li imate neki link ili drugi nacin koji daje vise detalja oko ovoga ili je ovo vasa pretpostavka?

  • Odakle si to izvadio??? Pa ni dosadasnje plate nije isplacivao “investitor” jer su subvencije iz budžeta veće od plata.

 • Odgovorno tvrdim da je Jura imala u planu veće plate u fabrici koju su otkupili u Rači. To im nije dozvoljeno zbog socijalnog bunta koji bi nastao kod ostalog stanovništva! Jasno je rečeno Juri kao investitoru koji je maksimum plate i da se preko toga ne sme ići. Jura je naravno igrala i na kartu toga što ima subvencije pa deo troškova pada na državu, ali država nije htela da igra tako. Slično se čuje i u vezi Gorenja i FIATa. Koliko god su i ti investitori alavi i oni imaju nekog rezona zašto žele postaviti veće plate nego što im država nameće, a to rade jer dobijaju na duži vremenski period zadovoljnu radnu snagu i bolji učinak. Kada se pogledaju firme koje nisu uzele subvencije, a investirale su ovde videćete jasne razlike u visini plate jer u tim firmama, što je bukvalno neobjašnjivo, plate su veće! Ovi oročeni programi kroz subvencije obično oteraju investitore. Fabriku bojlera u Staroj Pazovi već godinu dana pokušava Gorenje da proda jer im je prošle godine istekla desetogodišnja subvencija koju su imali. To je prvobitno potpisao Tiki, a kasnije preuzelo Gorenje kada je kupilo Tiki. Sada pokušavaju da se izvuku iz tog posla i da prodaju, ali niko neće da kupi. Bili su Turci, bili su Japanci, ali niko neće da kupi jer kao oročeni plan Gorenje praktično ništa nije uložilo u modernizaciju i sada hoće da proda fabriku koja je zastarela i nema subvencija za kupca. Niko ne želi da ulazi u toliki minus. Goša je krivica isključivo ove vlasti jer dok je stara vlast bila tu plate i doprinosi su plaćani. Kako je došlo da se sa time sporadično stane još 2013te treba proveriti sa SNS jer su oni uveliko vladali.

 • Treba radnike napraviti vecinskim vlasnicima. Monetarnu politiku uperiti prema preradjivackoj industriji i stvaraocima nove vrijednosti.
  Gubitasi bi opstali ili propali. Nebi vise sisali porezne obveznike i unistavali zdrava radna mjesta.

  Ne znam koliko je to moguce jer ovi sto sada vladaju su nastavak iste ideologije od 1945 a prof. Pavlovic opet rukama i nogama brani neoliberalizam i globalizam. Cekic i nakovanj.

  https://www.youtube.com/watch?v=N-FDdHj7rPk

  • Već nekoliko puta sam pročitao u komentarima kako je Saša Radulović, a sada čujem i za Dušana Pavlovića, promoter neoliberalizma i globalizma. Moram da kažem da sam se baš začudio kada sam to pročitao, jer sve što sam do sada čitao, slušao i video od DJB-a govori upravo suprotno od toga. Ako sam ja sve to dobro shvatio.
   Zato bih molio nekoga od komentatora koji su ostavili takav komentar da to malo detaljnije obrazlože, pošalju neki link i sl.
   Unapred zahvalan.

  • Ne treba verovati svemu što se piše na internetu. Ima dosta zlonamernih komentara. Saša i Dušan nikako nisu za neoliberalizam i globalizam. Ukratko, za one koji ne poznaju te termine, to se govori za one koji rade u interesu velikih korporacija a svi znamo da te velike korporacije gaze sve pred sobom radi profita. Saša i Dušan kompletno nemaju veze sa time. Prvo, kada bi gurali neke korporacije, to bi se sigurno primetilo. Drugo, njihov program je orjentisan na mala i srednja preduzeća i porodične firme. Treće, program sadrži veoma jak socijalni deo što je takođe suprotnost neoliberalizma. Tako da kad se pogleda opšte delovanje DJB i program koji može da se pročita na sajtu, jasno je da ta priča ne stoji. DJB se zalaže za tržišnu ekonomiju ali to nema veze sa neoliberalizmom. Takvih zlonamernih komentara će uvek biti i to je najbolje ignorisati. Ko nije siguran u neki stav, najbolje da pogleda program stranke ili da sasluša neko izlaganje ključnih ljudi. Došli smo u vremena kad se preko interneta plasiraju svakakve laži i ljudima je teško da u svemu tome dođu do pravih informacija.

  • Izvinjavam se na zakasnjenju. Ima tekst profesora, Da li mozemo kriviti neoliberalizam ili u tom smislu. Nemogu ga pronaci da stavim link. Isto tako se zalaze za fiksiranje kursa prema evru a to je glavna poluga globalizma i kolonijalizma. Da li ste ikada culi da pricaju o monetarnoj politici? Ako se sjecate gosp.Radulovic je rekao da bi dinar postao valuta mora se u njemu stedjeti i kreditirati. To vise necete cuti. Ovo sto pricaju o manjim porezima je dobra stvar ali to je samo pola price. Ja podrzavam Pokret od prvog dana ali mislim da tu debelo grijesi.

   Puno pozdrava

 • Slicno kao Ratku Mitrovicu sprema se i Energoprojektu kada se zavrsi plan preuzimanja od strane Napred razvoja koji pozajmi novac na ime imovine Energoprojekta koji ce tek da kupi i tako mala riba pojede veliku…
  Only in Serbia…