Ekonomija Privreda Saopštenje

Fiat u zemlji jeftine radne snage

Pri kraju četvrte nedelje štrajka zaposlenih radnika u Fiatu, premijerka je, ostavši bez ijednog argumenta, poručila da radnici dobijaju 320 evra neto platu mesečno i kako iza štrajka “stoji politički interes i ozbiljno loša namera”. Premijerka, kojoj su radnici poručili da joj je zabranjen ulazak u fabriku, od početka štrajka je imala samo kontradiktorne izjave, od onih da će se “koliko sutra sesti za sto i razgovarati”, do toga da je “Fijat glasno i jasno rekao da nigde u svetu ne razgovara sa radnicima dok traje štrajk”.

Na sajtu Agencije za privredne registre se nalazi finansijski izveštaj Fiata za 2016. godinu. Iz njega je jasno da je država Srbija Fiatu na ime subvencija u 2016. godini poklonila oko 35 miliona evra. Ove subvencije uključuju i sve doprinose na teret poslodavca koji umesto Fiata za sve zaposlene koji dobijaju 320 evra mesečno, ali i za italijanski menadžment koji prima hiljade evra mesečno, plaća država Srbija. Kako je Fijat u prošloj godini prosečno zapošljavao 2.833 radnika, ovaj poklon građana Srbije Fiatu iznosi 12.500 evra godišnje po radniku. Znači, država Srbija Fiatu poklanja 12.500 evra godišnje, da bi Fiat zaposlio radnike i dao im neto platu 3.800 evra godišnje. Sa druge strane, domaća privreda zapošljava radnike i plaća im platu od 390 evra mesečno, odnosno 4.600 evra godišnje, a od države dobija 0 evra za subvenciju.

Znajući sve ovo, ministar za rad Zoran Đorđević u strahu da Fiat ne napusti Kragujevac poručuje zaposlenima da bi “u svojim zahtevima trebalo da pokažu malo ljubavi prema Srbiji”. U štrajk koji je uzdrmao celu zemlju umešao se i predsednik Srbije koji je izjavio “da je u interesu Srbije, Kragujevca i radnika Fiata da se njihov štrajk što pre završi, jer negativno utiče na dolazak novih investicija u našu zemlju”.

Saša Radulović je od 2005. godine kada je počeo da piše blog, a zatim i kao ministar u Vladi 2013. godine, ukazivao i ukazuje na štetne tajne ugovore sa tzv. stranim investitorima. Srbija već duže od 15 godina vodi suludu perpetuum mobile ekonomsku politiku zasnovanu na subvencijama, korupciji i partijskom reketu koja ubija domaću privredu. Dinkićeva ekonomska politika, ne samo SPS i prazna politika mahanja evropskom zastavom dok Srbija propada,  je primer kontinuiteta između prethodne i sadašnje partokratije. Kada je 2013. godine Radulović kao ministar privrede objavio koliko je ko dobio subvencija u budžetu, menadžment Fiata je na sastanku u Ministarstvu privrede tražio da Ministarstvo povuče informacije o Fiatu. Direktoru Fiata koji je ovo izgovarao su se tresle ruke. Dobili su odgovor u formi pitanja: da li biste smeli tako nešto da tražite od vaše vlade kod kuće?

Partokratija na vlasti, i ova danas i ona pre nje, pretvara Srbiju u zemlju jeftine radne snage iz koje nam deca beže u svet. Mi ne želimo da gledamo decu i unuke preko Skajpa. Ekonomsku politiku treba okrenuti ka domaćoj privredi. Najbolja politika podrške privredi je politika smanjenja poreza i doprinosa, ukidanja parafiskalnih nameta, smanjenje birokratije,  dostupnost kredita sa razumnim kamatnim stopama, smanjenje sive ekonomije. DJB jedini ima program i govori o rešenjima. Ostalima prepuštamo velike reči. Srbiji je potreban sistem, ne vođa. I jednaka pravila za sve.

Povezani tekstovi:

Tajna zvana FIAT svakog dana sve skuplja. Da li ćemo je svi platiti?
Fiat ima zakonsku obavezu da pregovara sa sindikatima
Radnički štrajkovi: uzroci i rešenja

 

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovde je naveden tipičan primer SNS-ovog zamajavanja naroda, demagogije i podvaljivanja radnicima: “Ministar za rad Zoran Đorđević u strahu da Fiat ne napusti Kragujevac poručuje zaposlenima da bi „u svojim zahtevima trebalo da pokažu malo ljubavi prema Srbiji“.
    Istovremeno, može se videti, u našoj srpskoj nesrećnoj politici, redak primer pravog i odgovornog odnosa prema radnicima i stranim investitorima: “Kada je 2013. godine Radulović kao ministar privrede objavio koliko je ko dobio subvencija u budžetu, menadžment Fiata je na sastanku u Ministarstvu privrede tražio da Ministarstvo povuče informacije o Fiatu. Direktoru Fiata koji je ovo izgovarao su se tresle ruke. Dobili su odgovor u formi pitanja: da li biste smeli tako nešto da tražite od vaše vlade kod kuće?”
    Dovoljno je da na osnovu ova dva primera ispravno zaključimo koja stranka u Srbiji radi na dobrobit svih građana, a koja vara, laže i krade.
    Neka birači prosude i donesu pravu odluku na izborima kada je najbolja prilika da se promeni vlast i situacija u kojoj se nalazimo.

  • Pozdrav svima.
    Komentatori od juce i ovaj danasnji clanak naseg DJB objasnio je nama koji nemamo podatke o namerama investitora oko plata investicija i ostalog,.
    Razumevajuci principe DJB-a jasnije mi je sta ce biti sa Zastavom ako FIAT ostane ili ode iz Kragujevca, i kako bi se na zdravim osnovama Zastava eventualno oporavila.
    Sada me kopka da li ce mozda strajkacitraziti da se Ugovor sa FIAT-om objavi?
    Da li ce mozda rukovodstvo FIATA izaci i nesto razotkriti? Pa njih ni krive ni duzne provlace kroz blato.
    A tih “fiata” ima po nasoj zemlji.
    jedan Zika

    • Šta se dešava sa Fiat-om, to niko ne zna. To su sve neke kombinacije “iza zatvorenih vrata” i građanima samo ostaje da nagađaju. Evo danas je u novinama pisalo da se štrajk prekida. Znači štrajkovalo se neko duže vreme, nije bilo prekida do ispunjenja uslova a sad odjednom se prekida štrajk a uslovi nisu ispunjeni!? Meni je to krajnje čudno. Da li je tu neko podmazan, nemam pojma, ali je rasplet situacije krajnje čudan. Nema šta, sad pratimo situaciju i gledamo šta će biti. Meni se čini da od povišice neće biti ništa. Verovatno će radnicima da se kaže “ubedljivo” da je dobro i ovo što imaju inače ih čeka ulica pa će tako da odustanu od zahteva. Videćemo.