Привреда Саопштењe

Шта је Саша Радуловић 2013. одговорио Фиату

Саша Радуловић је на челу Министарства привреде био од септембра 2013. године до јануара 2014, када је дао оставку. У министарству је затекао много тајних, штетних уговора које су потписали и власт пре 2012.г. и власт после 2012.г. Од продаје НИС-а, преко уговора за Фиат до небројено много уговора за субвенције које су пласиране преко СИЕПА и Фонда за развој. Ради се о милијадама евра новца пореских обвезника.

Прва ствар коју је Саша Радуловић урадио као министар привреде, објавио је потпуно транспарентно како се троши новац министарства до детаља. Објавио је и колико која фирма у Србији добија субвенција. Ту се на списку нашао и Фиат. Менаџмент Фиата је хитно тражио састанак. На састанку у министарству привреде директор и заменик директора Фиата су тражили да се Фиат скине са јавно објављене листе, јер им то “прави проблеме”. Саша Радуловић је тада питао менаџмент Фиата да ли би смели у Италији од државе да траже да прикрије нешто и како би се то тамо звало? Руке су им се тресле. Обојици.

Огромне субвенције које је Фиат добијао изгледа нису биле довољне, па је Фиат добио и посебан бонус у износу од 1.000 евра по сваком продатом аутомобилу. Половином 2013. године Европска комисија је захтевала од Србије да укине тај бонус Фиату, јер се тиме ствара нелојална конкуренција. Влада и Фиат нису имали куд, па је “креативно” руководство Фиата одлучило да ових 1.000 евра по аутомобилу правда на други начин. Тако су Фиат и Влада Србије направили усмени договор по коме ће се иста сума уплатити Фиату за додатна нова радна места (мимо оног броја који је претходно уговорен). Међутим, по интерном договору са Млађаном Динкићем који је подржао тада ППВ Вучић, потпуно мимо потписаног уговора, Фиат неће бити у обавези да заиста запосли све те раднике. Уговори и радници ће бити фиктивни, тј. изговор да се добије новац по другом основу, а не по сваком произведеном аутомобилу. Разуме се, тај усмени договор је важио док је Млађан Динкић био министар привреде. Саша Радуловић се вратио на слово потписаног уговора.

У буџету министарства за 2014. за Фиат је била издвојено 21 милијарда динара. Износ од 14 милијарди био је безуслован (произашао из претходних обавеза), али је остатак од седам милијарди динара (шест милиона евра) требало да се исплати Фиату једино ако запосли додатне раднике. Представници Фиата су ипак питали да ли је могуће да тих седам милијарди добију тако што ће превести раднике које су држали на одређено време у раднике на неодређено. (У том тренутку, у Фиату је већ било запослено око 600 људи на одређено време или по уговору по привременим и повременим пословима.)

Пословодство Фиата је код Саше Радуловића наишло на чврст и принципијелан захтев да прво испуне све своје обавезе, које су подразумевале и достављање прецизног финансијског извештаја по међународним стандардима и јасан увид у број новозапослених, и то по договору који су потписали.

Представници Фиата су рекли да је са претходним министром Млађаном Динкићем договорено да би уговор требало да се широко и слободно тумачи, и да они никада нису ни мислили да треба нешто да ураде да би добили тај новац. Ипак, Саша Радуловић је, и поред њиховог инсистирања, као и већ поведене хајке у јавности да врши опструкцију у Министарству и Влади, стопирао исплату шест милиона евра, тражећи им да испуне своје уговором потписане обавезе. Прочитајте одговор Министарства привреде на захтев Фиата из децембра 2013.године. Ово је лекција из економског патриотизма и пример како се штите интереси грађана Србије.

Због оваквог одговорног односа према буџету и средствима грађана, на Сашу Радуловић је кренула хајка и организована кампања по средствима информисања, са свих страна. Он је, међутим, до краја држао своју реч, и то је довело до сукоба са људима који су у Министарству привреде радили из потаје и за своје интересе. Саша Радуловић је ускоро поднео оставку на место министра, а власт наставила да разбацује новац грађана.

Фиат не плаћа ниједан порез у Србији, чак ни доприносе за раднике. Фиат је само 2016. од државе Србије добио субвенције у износу од преко 35 милиона евра или 12.500 евра по запосленом годишње. Нето плате запослених у Фиату по изјави премијерке износе 3.800 евра годишње. Просечан домаћи привредник исплаћује запосленим плату од 4.600 евра годишње, и добија субвенцију од 0 евра и од пореза које плаћа, држава Фиату даје 12.500 евра по раднику. Сулуда политика субвенција уништава домаћу привреду.

Партократија на власти, и ова данас и она пре ње, претвара Србију у земљу јефтине радне снаге из које нам деца беже у свет. Доста је било сматра да економску политику треба окренути ка домаћој привреди, а најбоља политика подршке привреди је политика смањења пореза и доприноса, укидања парафискалних намета, смањење бирократије, доступност кредита са разумним каматним стопама, смањење сиве економије. ДЈБ једини има програм и говори о решењима. Осталима препуштамо велике речи. Србији је потребан систем, не вођа. И једнака правила за све.

 

Повезани текстови:
Фиат у земљи јефтине радне снаге
Тајна звана ФИАТ сваког дана све скупља. Да ли ћемо је сви платити?

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Lepo bogami! A meni malom samo dizu doprinose pa sad na neto platu od 23000 dinara plaćam državi 14500 dinara a jedva krpim kraj sa krajem. Stid ih sve bilo.

 • Да ли ће ико из претходних владајућих гарнитура одговарати за промашаје и штетне уговоре? Млађан Динкић је највећа финансијска штеточина – укинуо је све домаће банке, склопио неповољне уговоре, и низ других ствари које ће плаћати наши праунуци. Г. Александар Вучић је само наставио устаљену праксу, с том разликом што обећава још повољније услове за стране инвеститоре. Хоће ли будућа нова власт спровести лустрацију за све који су ојадили ову земљу и овај напаћени народ? Дали ико у владајућпј већини уме да размишља својом главом, или слепо слушају све што им се сервира са Андрићевог венца?
  Камо среће да ОВИ оду, а да се ОНИ (претходни) не врате!

 • Ovakvi tekstovi su dobri, ali nedovoljno promovisani. Posećenost ovog sajta je sigurno stotine i hiljade puta manja nego posećenost raznih tabloida koji rade za vlast. Da ne pričamo o tv kućama koje sipaju mled i mleko svaki dan preko tv ekrana. Problem je što informacije ne dolaze do ciljne grupe. Vučić je pet godina na vlasti i ima kontinuitet koji je imao samo SPS. Niti je DOS, niti DSS, niti DS imao ovoliki kontinuitet na vlasti. Međutim to ne sprečava Vučića da se ponaša kao da je u opziciji. Idalje mantra o tome kako su sve dosovci upropastili iako ogromna većina sedi kod njega u stranci i kabinetu, mantra o štentnim ugovorima, a Dinkić mu prva violina, mantra o medijskoj hajci na njega, a sem jedne TV kuće i jednih novina niko ne piše ništa negativno već naprotiv.
  Ovaj ugovor sa FIAT je dokaz toga. Potpisan je 2008, a “dorađivan” u vreme prethodne pa i sadašnje vlasti! Vučić je govorio da je ugovor štetan, a onda pristaje na još štetnije uslove?! Van pameti!
  Goša je odličan primer kako mediji okrenu sliku. Firma je isplaćivala redovno primanja do 2013. Od tada kreću problemi (ne sumnjam da bi krenuli ko god da je bio na vlasti) i videli smo reakciju vlasti. Od 2013 dok se čovek nije obesio država nije reagovala niti jednom! Znači da niko nije proveravao kako je moguće da radi firma sa toliko zaposlenih i da njima ne uplaćuje doprinose?! Govorimo o Smederevskoj Palanci gde nema miliona privrednih subjekta pa nekako se provuklo već govorimo o čistoj nameri da se ta firma ni po kom osnovu ne dira.
  Ugovor sa Etihad. Idalje nemamo blage veze šta je ugovoreno, kako to utiče na nas i koliko je para obveznika otišlo. Niko više i ne pita za to.
  Često sam pisao da Vučić ima odličan tim savetnika oko sebe i tu ne mislim na ove pajace iz SNS već o moćnoj ekipi koja je verovatno angažovana sa strane koja dobro meri i usmerava njegove poteze. Angažovao je Radulovića jer je verovatno imao mig da bi mu takav čovek doneo neku reputaciju. Napravio je grešku jer Radulović očigledno nije čovek ovakvih kompromisa kao što je FIAT. Radulović je brzo otišao. Angažovao je brdo bivših DOS, DS ministra jer je takav mig dobio. Drži Dinkića kao malo vode na dlanu. Usmerava medije na njegovu vodenicu. Ovo ni Slobi nije polazilo za rukom jer je imao otvoren bunt koji je on gasio samo silom. To je radio jer nije imao tim oko sebe.
  Vučić je veoma opasan po državu Srbiju, veoma opasan po njene građane jer sve radi na podmukao način, način praktično nevidljiv običnom čoveku.