Саопштењe Скупштина Социјална заштита

На захтев ДЈБ сазван Одбор на коме ће се анализирати извештај центара за социјални рад

Након трагичних догађаја протеклих недеља, у којима су у два београдска Центра за социјални рад на најсуровији начин два човека убили своје бивше супруге и дете, јавност је била згрожена пропустима коју си начинили социјални радници, судство и полиција у превенцији ових догађаја. Наше посланице Татјана Мацура и Љупка Михајловска су одмах послале захтев Зорану Ђорђевићу, министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, да у најкраћем могућем року поднесе извештаје о раду свих центара за социјални рад на територији Републике Србије, а председници Народне скупштине су упутиле апел да председнике надлежних скупштинских одбора позове да сазову седнице на којима ће се о извештају разговарати.

Како смо навикли да се сви, па и најургентнији и најљудскији захтеви опозиције игноришу у Народној скупштини, мало је рећи да је Доста је било изненађен заказивањем седнице Одбора за рад и социјална питања на којој ће се, први пут од када је ДЈБ у Народној скупштини, расправљати о раду Центара за социјални рад. Овако би требао да изгледа рад Народне Скупштине и убудуће.

Како смо и рекли у захтеву министру Ђорђевићу, последњи извештај о раду центара за социјални рад који се може пронаћи на сајту Републичког завода за социјалну заштиту, публикован је 2011. године, а односи се на 2010. годину. Желимо да верујемо да постоје извештаји и за остале године до 2017. године, али у то дубоко сумњамо будући да их не налазимо на месту на ком би требало да буду.

Поред захтева да доставе све извештаје о раду који обухватају период од најмање пет година, посебно за питања која се тичу свих облика сарадње бивших супружника / партнера у току или након бракоразводне парнице или прекида емотивног односа партнера који имају дете / децу, наше две посланице су захтевале од министарства да донесу одлуку којом би се ревидирали сви случајеви у којима један од родитеља децу виђа у тзв. контролисаним условима у оквиру центра за социјални рад или на било којем другом месту.

Такође смо захтевали, а то ћемо поновити и на Одбору, да, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, пронађу и одреде хитне мере којом ће родитељ и дете / деца која долазе на виђања у контролисаним условима бити под посебном пратњом пре, за време и након сусрета са родитељем којем је мера виђања детета / деце у контролисаним условима изречена.

И на крају, захтевамо да се позову на одговорност надлежни за конкретна два случаја у центрима за социјални рад, као и сви чланови комисије који су дали сагласност на текст решења за изрицање ове мере и утврдили под којим околностима је родитељу дозвољено виђање детета / деце, као и да се одговорни казне.

За данас је заказана и седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова на којој ће се расправљати о извештајима Повереника за информације од јавног значаја и Поверенице за равноправност. Упутили смо захтев председнику Одбора да дневни ред допуни тачком у оквиру које би и овај Одбор расправљао о извештају центара за социјални рад, као и предлог за јавно слушање на којем би од министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и директора Републичког завода за социјалну заштиту чули какво је стање са применом позитивних прописа у области социјалне и породичне заштите.

Надамо се да ће чланови Одбора разумети овај добронамерни захтев као захтев који је изнад свих страначких неслагања и дубоко је усмерен на добробит читаве заједнице.

Прилози:

Predlog za organizovanje javnog slušanja
Predlog za dopunu dnevnog reda_Odbor za lj.prava

Повезани текстови:

Захтев министру поводом трагичних догађаја у центрима за социјални рад
Насиље у породици – Како га можемо спречити и због чега смо сви одговорни уколико не реагујемо?
Министар полиције побегао од посланице ДЈБ
Фокус – насиље над женама и децом, не министар