Saopštenje Skupština Socijalna zaštita

Na zahtev DJB sazvan Odbor na kome će se analizirati izveštaj centara za socijalni rad

Nakon tragičnih događaja proteklih nedelja, u kojima su u dva beogradska Centra za socijalni rad na najsuroviji način dva čoveka ubili svoje bivše supruge i dete, javnost je bila zgrožena propustima koju si načinili socijalni radnici, sudstvo i policija u prevenciji ovih događaja. Naše poslanice Tatjana Macura i Ljupka Mihajlovska su odmah poslale zahtev Zoranu Đorđeviću, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, da u najkraćem mogućem roku podnese izveštaje o radu svih centara za socijalni rad na teritoriji Republike Srbije, a predsednici Narodne skupštine su uputile apel da predsednike nadležnih skupštinskih odbora pozove da sazovu sednice na kojima će se o izveštaju razgovarati.

Kako smo navikli da se svi, pa i najurgentniji i najljudskiji zahtevi opozicije ignorišu u Narodnoj skupštini, malo je reći da je Dosta je bilo iznenađen zakazivanjem sednice Odbora za rad i socijalna pitanja na kojoj će se, prvi put od kada je DJB u Narodnoj skupštini, raspravljati o radu Centara za socijalni rad. Ovako bi trebao da izgleda rad Narodne Skupštine i ubuduće.

Kako smo i rekli u zahtevu ministru Đorđeviću, poslednji izveštaj o radu centara za socijalni rad koji se može pronaći na sajtu Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, publikovan je 2011. godine, a odnosi se na 2010. godinu. Želimo da verujemo da postoje izveštaji i za ostale godine do 2017. godine, ali u to duboko sumnjamo budući da ih ne nalazimo na mestu na kom bi trebalo da budu.

Pored zahteva da dostave sve izveštaje o radu koji obuhvataju period od najmanje pet godina, posebno za pitanja koja se tiču svih oblika saradnje bivših supružnika / partnera u toku ili nakon brakorazvodne parnice ili prekida emotivnog odnosa partnera koji imaju dete / decu, naše dve poslanice su zahtevale od ministarstva da donesu odluku kojom bi se revidirali svi slučajevi u kojima jedan od roditelja decu viđa u tzv. kontrolisanim uslovima u okviru centra za socijalni rad ili na bilo kojem drugom mestu.

Takođe smo zahtevali, a to ćemo ponoviti i na Odboru, da, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, pronađu i odrede hitne mere kojom će roditelj i dete / deca koja dolaze na viđanja u kontrolisanim uslovima biti pod posebnom pratnjom pre, za vreme i nakon susreta sa roditeljem kojem je mera viđanja deteta / dece u kontrolisanim uslovima izrečena.

I na kraju, zahtevamo da se pozovu na odgovornost nadležni za konkretna dva slučaja u centrima za socijalni rad, kao i svi članovi komisije koji su dali saglasnost na tekst rešenja za izricanje ove mere i utvrdili pod kojim okolnostima je roditelju dozvoljeno viđanje deteta / dece, kao i da se odgovorni kazne.

Za danas je zakazana i sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova na kojoj će se raspravljati o izveštajima Poverenika za informacije od javnog značaja i Poverenice za ravnopravnost. Uputili smo zahtev predsedniku Odbora da dnevni red dopuni tačkom u okviru koje bi i ovaj Odbor raspravljao o izveštaju centara za socijalni rad, kao i predlog za javno slušanje na kojem bi od ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i direktora Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu čuli kakvo je stanje sa primenom pozitivnih propisa u oblasti socijalne i porodične zaštite.

Nadamo se da će članovi Odbora razumeti ovaj dobronamerni zahtev kao zahtev koji je iznad svih stranačkih neslaganja i duboko je usmeren na dobrobit čitave zajednice.

Prilozi:

Predlog za organizovanje javnog slušanja
Predlog za dopunu dnevnog reda_Odbor za lj.prava

Povezani tekstovi:

Zahtev ministru povodom tragičnih događaja u centrima za socijalni rad
Nasilje u porodici – Kako ga možemo sprečiti i zbog čega smo svi odgovorni ukoliko ne reagujemo?
Ministar policije pobegao od poslanice DJB
Fokus – nasilje nad ženama i decom, ne ministar

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar