Ауторски текст Политика Преносимо

Тражи се искреност, кредибилитет и јасан циљ

Покрет Доста је било је настао 2014. године након што сам са својим тимом поднео оставку на место министра привреде у Влади Републике Србије. У фебруару ове године смо прерасли у странку. Иако власт на све противзаконите начине покушава да нас спречи да се региструјемо, што им неће успети, странка је основана, има свој статут и органе, 115 територијалних одбора и повереништава и растемо.

Главни циљ ДЈБ је укидање партократије, зато што ћемо једино тако од Србије направити земљу у којој се лепо и радо живи. Партократија је канцер друштва који од јавних ресурса и друштвеног интереса огромне већине грађана прави лични интерес партијске мањине. Партократија нам је отела државу, уништила све независне институције система, контролише медије, правосуђе, полицију, угрожава приватну имовину, прави од Србије земљу јефтине радне снаге из које нам главом без обзира беже деца. Предуслов успостављању владавине права је укидање партократије.

Србија није добила партократију 2012. Она је била доминантна у Србији одувек. историјска шанса за промену пропуштена је 5.октобра. Уместо тога, на жалост, једна партократија је заменила другу. Та друга се вратила на власт 2012. Колико нам још кругова треба да бисмо схватили где је проблем?

Када политички лидери који су били на власти пре 2012. на састанцима са страним званичницима (који отворено подржавају садашњу власт) критикују стање медија и правосуђа у Србији, добију одговор у виду питања: а када је Србија имала независно правосуђе и слободне медије? У преводу: немате кредибилитет да критикујете, радили сте исто, садашња власт то само ради боље од вас, са друге стране, садашња власт препознаје наше интересе, задовољава их, зато их и подржавамо, без обзира на то што знамо да раде ствари које су у нашим земљама незамисливе, подржавали смо и вас док сте радили то исто.

Не можете кредибилно заговарати реформу правосуђа са оним ко је реформисао правосуђе у кафани или критиковати садашњег председника државе што је и даље председник своје странке ако сте и ви били председник који 8 година није поднео оставку на место председника своје странке. Не можете кредибилно критиковати владајућу странку за контролу медија или шиканирање у Скупштини ако сте то исто радили пре 2012. Не можете кредибилно критиковати власт за потписивање тајних уговора ако сте их и сами потписивали. Не можете критиковати власт због страначаког запошљавања ако сте то исто и сами радили. Народ није глуп. Не жели да да свој глас да би једну власт заменио другом, Курту заменио Муртом.

Говорити о демократској и слободној опозицији је с тога лишено суштине. Флоскуле о борби за слободу, о крчењу пута, вредностима, одзвањају празно ако преко њих покушавате да оперете Мурту. Није питање ко је на каквој позицији био и шта ко данас говори, већ шта је радио. Није питање да ли су те и Тадићева и Вучићева партократија изабрале да водиш неку институцију, већ шта си тамо радио. По томе се разликујеш. То је суштина. Остало је празно позиционирање.

Неспорно је да би за постизање циља скидања партократије огроман корак била победа против СНС-а у Београду и да имамо велику шансу. Неспорно је да би за то најбоља била једна широка, заједничка листа која покрива и левицу и десницу и центар. Како до једне листе за Београд?

Као први корак, релевантне политичке опције које могу самостално да учествују на изборима би морале да истакну своје принципе (црвене линије, вредности), програм и људе и око себе окупе остале политичке опције које су им блиске. Када то учине, формирале су колону. Колоне онда седну и покушају да направе договор који је пресек принципа, програма и људи. Ако искрено желите једну листу, учините то.

ДЈБ је своју колону направио. Објавио своје црвене линије, програм у 20 тачака за Београд и људе. Покушали смо да иницирамо такве разговоре с Сашом Јанковићем и Вуком Јеремићем. Већ дуже од месец дана, Саша Јанковић одбија тројни састанак. Као и за председничке изборе, рекао сам му да је сарадња ДЈБ и ПСГ оно што бирачи желе: нови људи и нова политика. На последњем састанку је рекао да би он да направи једну колону са Тадићем и Шутановцем, да неће Живковића, а ми сви други да будемо у другој колони (шта год то значило) и то је наравно његово право. Очигледно је да има проблем како то да саопшти јавности па отеже и тражи простор.

Рекао сам му да ДЈБ неће учествовати у таквим скаламеријама. За разлику од председничких избора, ДЈБ није спреман да на себе поново преузме терет некога ко води рачуна о друштвеном интересу победе против СНС-а и зарад њега ћути и чека оваква позиционирања. За ту грешку смо већ платили политичку цену. То нам се више неће поновити. Ако и када Јанковић одлучи да жели озбиљне разговоре, ми смо спремни за њих. Тражи се искреност и јасан циљ. Наша врата су отворена. Време је да сви стану иза својих калкулација и одлука и јавно их саопште. ДЈБ интересује промена.

Саша Радуловић
Председник странке Доста је било

 

Повезани текстови:
Саша Радуловић за Блиц: Отворени смо за договор опозиције, али остали калкулишу
Како до једне листе за Београд
Цена црвене линије
План ДЈБ у 20 тачака за Београд
Кредибилитет, 17 година касније
Ко је наш политички противник
Опозиција на београдским изборима у једној или више колона?
Децентрализација Београда

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ovo je priča koju treba forsirati!
  Ne može opet sjaši kurta da uzjaše murta!
  Ovo je najvažnija stvar koja odvaja DJB od svih ostalih! Svi pričaju prazne priče i obrađuju nevažne kvazi fundamentalne teme dok uživaju u životu jer su puni para! Svi su negde uglavljeni i nemaju pojma šta znači nemaština, zato se i bave Srebrenicama,ustašama,Makedonijom,Rusijama i Amerikama! Kakve bre “velike teme” hoćemo da radimo i da živimo a ratno i anti-ratno profiterske priče samo pune džepove onima koji ih pričaju!
  Djb i nema podršku ni od koga jer su svi “negde”, svi imaju svoje mesto. I stranci naravno! Pa kad Saša kaže prevarantima iz Fijata idite pa tražite uslove koje ovde tražite u svojoj državi, oni naravno jave svojoj ambasadi kakva je situacija, i to je normalno od njih… Oni hoće da zarade, ovako ili onako… E mi treba da im kažemo- ovde se zarađuje ovako i samo tako a ne onako pa vi vidite kako! Ako ne? Ima ko će! Uvek ima ko će i ne treba nasedati na bilo koju priču da je drugačije i da treba drugačije…
  A budaletinama koje ovaj pokret zovu neoliberalima treba ove stvari nekako natrljati na nos! Ovim gradskim drugo Srbijašima iz kruga dvojke! Pazi oni pričaju o kapitalizmu-neoliberalizmu- a uljuljkani su ceo život preko leđa radničke i preduzetničke klase!
  DJB do pobede!

 • Lepo rečeno Saša, ovaj put se stvarno na vrme krenulo u kampanju bez kalkulacije i oklevanja. Mislim da će se to na kraju i isplatiti u velikoj meri. Janković je dobar lik, čovek na mestu, ali nije lider klase Đinđića, ili ma šta “demokratska opozicija” želela da on jeste. Ako i on zaista želi pobedu, moraće da sarađuje. Samo ne treba odstupiti od svoje politike i po koju cenu. Vučić se držao opozicije 12 godina, nije izašao iz plakara odjednom, ne treba to zaboraviti.

 • Šokorana sam da Janković misli da treba da ide u koloni sa Tadićem i Šutanovcem. Istovremeno sam ubeđena da on vrlo dobro zna ko su Tadić i Šutanovac. Nešto se čudno iza toga krije, ali ne ona priča ko je kome dužan i sl., jer u politici to tako ne ide.

  • Draga Ana, a kako ste to tek sada šokirani? Pa zar nije i za predsedničke išao sa DS-om, plus Živkovićem? Nije Janković maloletan a ni glup pa da ne zna šta je DS! Jednostavno, to je taj domet – Murta i Kurta, uz folklorno dodavanje “pravne države i nezavisnog sudstva”. I onda ide zajedno sa DS-om, koji su birali sudije po kafanama? Ne vredi trošiti više vremena na njih. To samo potvrđuje koliko je DJB zapravo jedinstvena (pozitivna) pojava na političkom nebu Srbije.

  • Zato što sam mislila da mu je za predsedničke to bila izlazna varijanta, a verovala sam i da je shvatio da su mnogi odustali od glasanja za njega upravo zato što je išao sa DS-om. Bilo je vidno da ih je pred kraj kampanje manje pominjao, a posle izbora je čak rekao da će svako ići svojim putem. Zato sam šokirana što sada opet razmatra da ide sa njima. S druge strane, na predsedničkim izborima je bila drugačija situacija: on je mogao misliti da će ipak ljudi glasati za njega a da će zapušiti nos na DS (neki su to i uradili, ali većina koje ja znam nije htela da zapuši nos). Dok bi sada, na beogradskim izborima, oni bili ravnopravni, a svi znamo kako se bahato ponašao DS u Beogradu, kad je bio na vlasti. Ako sam ono na predsedničkim mogla nazvati njegovom neuspelom kalkulacijom, ovo mi se sada graniči s glupošću.

  • Kunem se, ako mi verujete, da sam napisao komentar PRE pročitanog teksta, i šokirao sam se da je i Saša spomenuo i sudijski izbor po kafanama, a i Kurtu i Murtu. Ispašće da prepisujem :D. Samo dokaz koliko simpatizeri DJB slično misle :D. Kamo sreće da i građani Srbije to uvide.

  • Da, ako se setimo predsedničkih izbora, Janković je i tada imao dosta prisan odnos sa DS-om. U početku kampanje je Šutanovac išao sa njim “na teren” ali pošto su građani negodovali onda su odlučili da se Šutanovac povuče. I zaista, Šutanovac je od tog trenutka nestao i nije se pojavljivao do kraja kampanje. Sada je opet neka slična kombinacija. I dalje se drže zajedno ali Janković ima problem kako to javno da kaže. Zna da ovaj nije mnogo popularan pa sad mora da nađe način kako to da saopšti građanima. Zato se i toliko odugovlači. Janković se tu i tamo javi i izbaci koje saopštenje povodom sloboda i sličnih stvari (njegove standardne mantre) ali nema nikakvog izjašnjavanja u vezi strategije za izbore. I dok se u medijima malo malo pa povede neka priča o kolonama, Janković sve to kompletno ignoriše. Po meni je to jedna vrlo ružna osobina, jer znači da je neko mutan, neće jasno da se odredi već sve u vezi njega predstavlja neku misteriju. Potpuna suprotnost u odnosu na DJB koji ima kristalno jasnu strategiju i stavove. Što se tiče raspleta te priče u vezi Jankovića i DS, moraćemo da sačekamo. Male su šanse da će i Janković i Šutanovac izaći sa konkretnim stvarima, verovatno se pokušava polako, zavijeno u oblandu, da se DS vraća na političku scenu. Baš me zanima kako će reagovati njegovi simpatizeri koji su prilično anti-SNS nastrojeni, a samim tim i anti-DS jer su i jedni i drugi za vreme svoje vladavine radili apsolutno iste stvari, i partijsko zapošljavanje, i tajne ugovore, i burazersko poslovanje… prosto razlika ne može da se nađe. Ako kojim slučajem DS uspe da se vrati na scenu i sa Jankovićem pobedi na sledećim izborima, Srbija i dalje ostaje u kanalu. Rotacija pohabanih političara nam apsolutno ne može doneti nikakve promene.

  • Ово сте одлично погодили и изразили: “…znači da je neko mutan, neće jasno da se odredi već sve u vezi njega predstavlja neku misteriju. Potpuna suprotnost u odnosu na DJB koji ima kristalno jasnu strategiju i stavove”.

 • Slazem se da bi bio dobro da opozicija ide udruzeno. Neko je dobro primetio da je Vucic bio godinama u opoziciji, kukao, svadjao se ali evo gde je danas. Otprilike svi ce doci na vlast kad tad ukoliko ostanu godinama na sceni. E sad da bi se to ubrzalo potrebno je ukrupnjavanje politicke scene na 2 velika bloka. Bolje je sto pre da opozicija preuzme Beograd i da pocne da upravlja sa izvrsnom vlasti. Poenta je da udju na teren i da pocnu da se dokazuju, pa ce narod videti ko vredi i ko radi. Kao sto je i Radulovic isplivao kao ministar. Pre svega opet je i Vucic tako prosperirao, dosao na vlast zahvaljuju Tomi, postao ministar, pripisao sebi zasluge za hapsenje Miskovica i tako dobio ogroman zamajac na kojem je zajahao svu mogucu vlast u Srbiji. Znaci ne moze odjenom i preko noci, mora lagano, ali mora da se uzme VLAST.

  Svi zele da budu novi Vucic, da oni budu lideri opozicije itd. da ih svi vole i glasaju za njih. To nije moguce trenutno sa ovakvom opozicijom, pa svi na gomili jedva dobace do SNS glasova …

  Nek se dokazuju svi posebno kad dobiju vlast, ali nek se ujedine da je prvo osvoje. Bitka je izgubljena ako se ide u vise kolona i vise vojnih jedinica protiv masovne SNS vojske koja je dobro ogranizovana i ujedinjena sa ogromnim resursima. Heroji koji jurisaju sami ce biti poseceni sa podsmehom neprijateljskog generala.

  • DJB ne greši nigde nego radi kako treba. Ne treba da se prilagođava nakaradnom sistemu nego da menja sistem. Srbiji nisu potrebni političari “prodavci magle” već sposobni ljudi sa konkretnim rešenjima. Inače, potpuno se slažem da je Vučić vrhunski prodavac magle i medijski manipulator ali to ne znači da svi moraju da budu takvi da bi postigli rezultat. Moramo težiti da takav nakaradni sistem vrednosti menjamo. Građanima mora da se ukazuje da traže konkretne rezultate a ne prazne priče. Drugo, lako je biti najbolji ako si drugima onemogućio da se pojavljuju. Neka junak Vučić omogući i drugima medijski prostor pa ćeš da vidiš kako će njegovo umeće prodavanja magle da bude beskorisno u odnosu na pravu i konkretnu priču. Nestao bi sa scene posle par nedelja. Ovako smo već godinama trovani samo tim prodavanjem magle i građani nemaju alternativu osim da to gutaju. Ja to ne smatram nikakvim posebnim umećem nego prljavom igrom.

  • Pozdravlja Vas Milo Đukanović, još malo pa tri decenije na vlasti.

   Tekst ne govori da DJB treba da počne da prodaje maglu, nego da ne zna da proda svoj, mnogo bolji proizvod. Odličan primer je Saša Janković koji je uz pomoć patetike osvojio ogroman broj glasova.

   Ja lično mislim da bez marketing fora (magle) DJB ne bi tako lako pobedio ni da nema medijske kontrole. Većina ljudi je neinformisana, neracionalna i pre će glasati za Deda Mraza, nego za štrebera kojeg baš dobro i ne razume. Pozdrav od Belog.

   Približava se septembar (prodaja zemlje strancima), odlična prilika da opozicija napravi emotivni haos kod onih koji veruju Vučiću. Hint: to ne možete postići u skupšini. Hint 2: novi rialiti počinje u septembru, pa ako mislite da organizujete proteste (zbog prodaje zemlje strancima) planirajte to u avgustu.

  • Dumbo, potpuno se slažem da DJB treba da poradi na marketingu. To pričam i unutar organizacije, nadam se da će neko čuti.

  • Ovaj prilepkov text je mnogo dobar ali ustvari opisuje kako ulični prevarant prevrće svoje mušterije… Problem je u tome što glasači DJB-a nisu retardirani četvoro razredni bezubi debili kakvi ovde glasaju za Vučića! Ja sam za Sašu Radulovića čuo još davne dve i osme,devete i da je tada pričao kao što ti sada predlažeš nebi sada glasao za Djb. Fore koje AV prodaje njihovim debilima ne prolaze kod normalnih. Ovi normalni su jednom naseli na priču samo da sklonimo Slobu pa su ih onda prevaranti odrali ko mačke i sada ne može tako lako pametan čovek i normalan da da nekom poverenje…
   Djb svakako mora da nađe način kako da dođe do što većeg broja ljudi ali ovom metodom svakako ne jer će onda izgubiti i glasača koje ima! Mene AV upravo i nervira zbog metoda koje koristi i korišćenje istih metoda bi samo delovalo kontraproduktivno! I ne mislim na uličarske metode nego na samo dobru kampanju sa svim trikovima a bez suštine jer bi to odbilo nas koji se nedamo tako lako prevariti…
   Djb ima najbolju politiku i dobro je prezentira samo mora da nađe način da dođe do mas-medija i rešeno je…
   Samo toliko a?! Znam! Moraju da nađu način…
   Samo nikako igrati igru sa Av-em u njegovom ringu po njegovim pravilima! Ući u blato sa čovekom koji JE blato i koji pravi blato od svega je promašen potez!
   Neku metodu treba naći ali ovu ne sigurno!

 • Ocigledno je da SJ ne zeli da pravi jednu kolonu jer je on direktna ispostava “zutih”. Zuti i SNS imaju istog gazdu. Gazdi je interes da neoradikali jos ostanu na vlasti kako bi dotukli ovo malo sirotinje i bede sto je ostalo u Srbiji. O Kosovu i Ustavu da i ne govorim. Ne treba gubiti vreme, vec praviti svoju linju fronta i cepati po svim savovima sadasnje i bivse “okupatore” Srbije. DJB!

 • Mislim da bi makar zbog dostojanstva ako ništa drugo, trebalo konačno raskrstiti sa Jankovićem.Godinu dana ga bre jurite za nekakav dogovor, te za predsedničke te za beogradske, ljudi on neće sa DJB i kraj.Njemu su draži i miliji DS, SDS, LS i LDP, koliko sam ispratio više je sastanaka imao sa Tadićem i Šutanovcem nego sa Vama ili recimo Jeremićem.Šta Vam to govori? Ne možete od čoveka sistema – partokratije na silu napraviti reformatora.Ako to on sam neće, a jasno se već vidi da neće – zašto biste vi hteli? Građani ga žele ali to će trajati još neko vreme.Polako se ogoljava istina oko SJ i mislim da će uskoro ta želja građana da mu da poverenje uskoro nestati.Vi idite svojim putem, jer ste bolji od njega.Ne treba vam on uopšte.