VIDEO Autorski tekst Beograd

Gliseri na Adi: da li je potrebna još jedna tragedija?

Pre deset dana na Adi Ciganliji je poginuo dvadesetogodišnji momak koji je pao sa žičare visoke 20 metara. Tek nakon ove nesreće se saznalo da vlasnici žičare, firma “Zip lajn”, nije imala dozvolu opštine Čukarica za postavljanje ove konstrukcije. Inspekcija je još ranije naložila obustavu radova i pokrenula postupak protiv ove firme zbog bespravne gradnje. Sada je kasno. Ko je kriv? 

Iz Javnog preduzeća Ada Ciganlija su saopštili “da ni po jednoj tački ugovora sa njima, “Zip lajn” nije bio u obavezi da im dostavi građevinsku dozvolu, kao i da je za bezbednost na samoj toj lokaciji koja je određena za zabavni sadržaj “Zip lajn” odgovoran zakupac”.

Samo nekoliko dana kasnije, jedan naš sugrađanin nam je poslao fotografiju glisera koji u velikoj brzini voze po jezeru, i to za vreme vikenda kada na omiljenom beogradskom jezeru ume da bude i po 200 hiljada posetilaca. Iako je na jezeru pravilom propisano dokle kupači smeju da plivaju, veoma često je to nemoguće kontrolisati u vrelim letnjim danima kada je jezero puno. I, neko je, uprkos gužvi i relativno maloj širini jezera dozvolio da veliki i brzi gliseri voze u punoj brzini!

Snažni gliseri sa opasnim propelerima u prepunoj Adi? Da, svako ko je nekoliko poslednjih dana boravio na Adi mogao je da ih primeti. I da golim okom vidi da im tu nije mesto. Slede dva pitanja? Treba li nam još jedna tragedija? I drugo – hoće li i tada odgovorni iz ovo javnog preduzeća prati ruke?

Ipak, ako volite Adu, a ja je obožavam, gliseri i bespravno podignute skalamerije na kojima se gine nisu uopšte iznenađenje. Ada ciganlija se već nekoliko godina, na očigled Beograđana, razvija samo i isključivo u cilju profita. Sve je manje zelenih površina, građevine, nekada skladne i jednoobrazne, sada su narasle do neprimerenih veličina, arhitektonski primitivne, od cigle, betona i gvožda uskoro više neće moći da se prolazi. Sumnjivi požari i izgorele stare kućice, mutni tenderi za sladoled, sve manje površina za slobodno vreme, a sve više tzv “komercijalnog sadržaja”.

Ipak, čak i u ovakvom otimanju Ade od Beograđana, glisiranje u prepunom jezeru je vrhunska bahatost i bezakonje! Ako niko iz uprave ovog Javnog preduzeća ne zna propise, evo javno im kažemo da je prema Odluci o javnim rečnim i javnim kupatilištima onaj ko je ko je dozvolio gliserima ulaz na jezero – prekršio zakon.

Kao da smrt jednog mladića na jednoj takođe protizakonitoj skalameriji nije dovoljna da uprava Ade počne da poštuje zakon, naprotiv, oni dalje dozvoljavaju aktivnosti koje mogu da ugroze živote naših sugrađana. U jednom razgovoru, u potrazi za odgovornima, saznali smo da je Javno preduzeće Ada Ciganlija dalo neformalnu saglasnost da tri glisera mogu da uđu u jezero! Uprkos zakonu, uprkos opasnosti i uprkos već jednoj tragediji za koju nisu preuzeli odgovornost!

Građevinama bez dozvole i gliserima sigurno nije mesto na omiljenom izletištu stanovnika Beograda. Još jedna tragedija nije potrebna.

Tatjana Čanak
članica pokreta Dosta je bilo

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Moram da primetim da na snimku nije prikazan gliser.
    Drugo, brzina tog čamca nije velika, ali ni ja ne mislim da im je tu mesto, odnosno reon kretanja.